Her er de eksotiske firmaer, der har kørt millioner gennem Nordeas Vesterport-filial

Gennem ti år var Nordeas Vesterport-filial centrum for mistænkelige transaktioner i millionklassen, der trækker tråde til firmaer i blandt andet Belize, Panama, Jomfruøerne, Moskva, Aserbajdsjan og New Zealand. Der er også tråde til gudfaderen til et af Vladimir Putins børn.

Et nyt datalæk afslører mistænkelige transaktioner og suspekte selskabskonstruktioner havde sin gang i hjertet af København gennem mere end et årti. Udgangspunktet var den markante kobberbygning ved Vesterport, hvor Nordeas International Branch havde hjemme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nye detaljer viser, at omfanget af suspekte transaktioner gennem en Nordea-filial i hjertet af København var langt mere omfattende end hidtil antaget. Berlingske har udvalgt de mest opsigtsvækkende transaktioner.

Et nyt datalæk, som Berlingske sammen med finsk stats-tv YLE har fået adgang til via journalistorganisationen OCCRP, afslører, at flere milliarder euro i mistænkelige transaktioner blev kanaliseret igennem en række europæiske banker.

Nordeas Vesterbro-filial, der ligger i den markante kobberbygning ved Vesterport, har i perioden 2004-2014 været centrum for hundredvis af skattely- og skuffeselskaber, der har modtaget og betalt millioner og atter millioner via konti i filialen midt i København.

Berlingske har via datalækket, selskabsregistre og tidligere læk gravet i transaktionerne og kan her bringe en række af de eksempler på suspekte transaktioner, som ifølge flere hvidvaskeksperter burde have fået alarmklokkerne til at ringe i banken.

Et af de gennemgående træk for eksemplerne er, at det burde have vakt undren, hvorfor de eksotisk baserede afsendere og modtagere af de mange millionbeløb havde brug for at sende dem igennem en bankfilial i København.

Den caribiske ø, stråmanden og Putin-datterens gudfar

Nordea kunne gennem flere år se sin Vesterport-filial blive brugt til millionstore transaktioner mellem to selskaber, der begge er registreret på den anden side af kloden, og som trak tråde til den russiske præsidents Vladimir Putins inderkreds.

Kontoudtog viser, at der i perioden marts 2012 til februar 2013 røg 70 mio. kr. fra Dino Capital S.A. med adresse i det berygtede skattely Panama til Nordea-kunden Hatley Investments Ltd., der er registreret på den caribiske ø Turks & Caicos. I perioden november 2010 til februar 2013 røg der 178 mio. kr. den modsatte vej til Dino Capitals konto i den nu lukkede litauiske bank Ukio Bank.

Hatley Investments Ltd. havde også en stråmand, Slobodan Perovic, indsat som direktør for at sløre det reelle ejerskab.

Dino Capital er i denne sammenhæng yderligere interessant, fordi OCCRP via et tidligere datalæk kunne forbinde selskabet til suspekte handler med aktier i den russisk kontrollerede energikæmpe Rosneft. Handler, der blev foretaget med et panamansk selskab kontrolleret af russeren Sergej Roldugin. Han er ikke hvem som helst. Sergej Roldugin er en del af Putins inderkreds. Han introducerede Putin for dennes første kone, og han er ligeledes gudfar til Putins datter.

Salgsfirmaet i Belize, råmaterialer til en caribisk ø og den russisk-cypriotiske forbindelse

Gennem fire år røg der millioner og atter millioner ind på Nordea-konti fra skattelyet Belize til kunder, som burde have hejst alverdens røde flag hos storbanken.

Virksomheden Berglake Sales Inc. med adresse i Belize overførte i perioden 2007 til 2011 i alt 10,7 mio. dollar og 414.000 euro til konti hos Nordeas Vesterport-afdeling. 6,1 mio. dollar af disse skete til Nordea-kunden Laros Consulting Inc., der havde adresse i en postboks på den caribiske ø Nevis. På overførslerne var årsagen opført som værende råmaterialer. Et konsulentfirma fik altså betaling for at have leveret råvarer til et salgsfirma. De tre overførsler skete på tre på hinanden følgende dage i løbet af sommeren 2008.

Berglake Sales overførte desuden også i 2007 og 2008 21,4 mio. kr. til Nordea-kunden Reteyum Ltd. - et selskab fra de Britiske Jomfruøer registreret til en adresse i London med to russere som direktører.

Der var også betalinger til et firma kaldet Alekriann Limited på samlet 152.000 dollars. De var bemærkelsesværdige for altid at være runde beløb på 20.000 dollar og op til 40.000 dollar, hvilket er mistænkeligt, taget i betragtning af, at betalingerne skulle være for varer eller byggematerialer. De fleste fakturaer inkluderer salgsafgifter og andre tilføjelser, hvilket gør runde beløb meget usædvanlige.

Alekriann Limited vises også i Offshore Leaks-databasen som et selskab registreret i de Britiske Jomfruøer med links til Rusland. Dens ejer og direktør var en mand ved navn Alexey Gubarev. Hans adresse var angivet som værende på Cypern, men selskabets registrerede adresse var angivet som værende Moskva.

Computervirksomheden uden en webside og de østeuropæiske banker

SP Financial Ltd. modtog i perioden januar til august 2013 et samlet beløb på 31 mio. kr. i 32 transaktioner på en konto i Nordeas Vesterport-afdeling. Afsender var i 18 tilfælde selskabet Denison Ltd. via den lettiske bank Trasta Komercbanka og i 15 tilfælde Valemont Properties Ltd. via den moldaviske bank Moldindcon. I alle tilfældene var årsagen til betalingerne opgjort som værende computerudstyr. Og i Valemont Properties’ tilfælde endda på russisk. Sidstnævnte var i øvrigt et britisk skuffeselskab, som desuden var kontrolleret af Hextable Limited og havde derigennem adresse i en postboks på Bahamas-øerne.

Trasta Komercbanka fik desuden inddraget sin banklicens af Den Europæiske Centralbank i foråret 2016, fordi banken længe havde »begået alvorlige overtrædelser af en række vigtige aktiviteter«. Banken var blandt andet en af seks lettiske banker involveret i Sergei Magnitsky-sagen, hvor en advokat blev slået ihjel.

Der er et par spørgsmål, som Nordea ifølge hvidvaskeksperter burde have stillet sin kunde. Er det på nogen måde sandsynligt, at et firma, der sælger computerudstyr, absolut ingen tilstedeværelse på internettet har? Hvorfor ville en computervirksomhed kalde sig »SP Financial«?

Den moldaviske bank, de spøjse betalinger og flere stråmænd

Det burde virke usandsynligt, at et selskab køber både tøj og computerudstyr fra samme firma. Og så burde det også vække opmærksomhed, at et britisk selskab overførte midler via en moldavisk bank til en dansk konto tilhørende et selskab med adresse i skattely. Sådan var tilfældet med virksomheden Alaro Business LP.

Firmaet overførte i perioden februar til maj 2014 i alt 18,5 mio. kr. til kunder i Nordeas Vesterport-filial fra en konto i den moldaviske bank Moldincon. Fire af disse transaktioner for i alt 9,1 mio. kr. skete til selskabet Glosab Ltd., som havde adresse på øgrupperne Seychellerne, der er kendt som skattely. Den ene var til tøj (kjoler, jakker, bukser) og den anden til computerudstyr. Som i øvrigt også havde sløret det reelle ejerskab yderligere ved at have indsat en stråmand som direktør i form af Slobodan Perovic.

Westburn Enterprises Limited er et britisk registreret selskab, der er inaktivt frem til 2011, hvorefter der registreres en ganske beskeden årlig omsætning på 1.800 pund. Alligevel er selskabet, hvor stråmanden Marios Papantoniou, der også er indsat i et andet suspekt firma i datalækket, stod som direktør, i stand til at foretage flere større millionoverførlser. Westburn overførte blandt andet i alt 9,2 mio. kr. til Nordea-kunden Glosab Ltd. via seks transaktioner i januar og februar 2014 fra en konto i den moldoviske bank Moldincon. Denne gang for computerudstyr.

Caldon Holdings Limited foretog i februar 2014 otte transaktioner på i alt 19,3 mio. kr. til Glosab Ltd. for computerudstyr. Caldon Holdings Limited var et inaktivt selskab frem til slutningen af 2011, hvorefter der ikke var nogen nævneværdig aktivitet i selskabet. Det er desuden kontrolleret af stråmanden Marios Papantoniou, der også var stråmand for Westburn Enterprises Limited.

Fra skattely over Moldova til Vesterport

Seabon Limited optræder også gentagne gange i lækket med en lang række transaktioner for millioner til forskellige Nordea-kunder. Seabon, der er et inaktivt selskab indtil 2012, hvorefter der desuden ikke er meget aktivitet i regnskaberne, har links til skattelyet Seychellerne og Ukraine.

Seabon overførte via ti transaktioner i perioden september til december 2013 14,7 mio. kr. til Nordea-kunden Wentech Group Limited for bygningsudstyr. Det skete fra en konto i den moldoviske bank Moldincon. Wentech Groups eneste tilstedeværelse på nettet er i form af et russisk logistikfirma, og derfor næppe et selskab, der producerer bygningsudstyr. Selskabet modtog desuden også millioner i 2013 og 2014 fra to andre suspekte selskaber. Ét er Westburn Enterprises Limited, som nævnes andetsteds her i artiklen, og ét New Zealand-registreret selskab – Chester (NZ) Limited – som har indsat en kendt stråmand. Charlie Kalopungi fra Vanuatu var således direktør for Chester og flere end 300 andre virksomheder i fire forskellige lande.

Seabon Limited overførte via ti transaktioner i perioden oktober 2013 til januar 2014 10,5 mio. kr. til Walter Union S.A. for elektronisk udstyr. Det skete fra en konto i den moldoviske bank Moldincon. Walter Unions adresse var i skattelyet Panama.

Seabon Limited overførte via ni transaktioner i perioden oktober 2013 til januar 2014 9,9 mio. kr. til Tarklin Management Limited for byggematerialer. Det skete fra en konto i den moldoviske bank Moldincon. Tarklins eneste adresse er på de Britiske Jomfruøer.