Hempel får historisk stor bøde på 220 mio. kr. for bestikkelse

Den danske koncern Hempel har fået en bøde på 220 mio. kr. for årelang og systematisk bestikkelse i koncernens datterselskaber i Tyskland og flere andre lande primært i Asien. Det oplyser Hempel og anklagemyndigheden.

Malingproducen Hempel med topchef Henrik Andersen i spidsen har fået en bøde på næsten 200 mio. kr. for bestikkelse, oplyser anklagemyndigheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hempel har fået en historisk stor bøde 220 mio. kr. for bestikkelse rundt om i verden. Det oplyser Hempel, som har fået en bøde i både Danmark og i Tyskland.

I Danmark er bøden på næsten 198 mio. kr. Chefanklager Per Fiig fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) betegner det som en historisk stor bøde.

»Der er tale om den største bøde i SØIKs historie. Bødens størrelse afspejler kriminalitetens grovhed, idet bestikkelsen er foregået systematisk, forsætligt og gennem en længere årrække,« siger Per Fiig om bøden til den danske koncern, som primært producerer maling.

Bestikkelsen er ifølge en pressemeddelelse fra SØIK blandt andet foregået ved, at kunder systematisk har fået gaver, penge eller andre fordele for netop at vælge koncernens produkter og ydelser. Den samlede bestikkelsessum er opgjort til cirka 95 millioner kroner.

»Bestikkelse i forretningsforhold er en samfundsskadelig forbrydelse, der undergraver den frie konkurrence. Det er store beløb, og det er foregået gennem lang tid,« siger Per Fiig fra SØIK.

Det var koncernen selv, der i 2017 meldte sig selv til bagmandspolitiet og fortalte, at den havde afdækket ulovlige salgsmetoder i Tyskland,  i flere andre europæiske lande og i Asien.

Sagen er afgjort ved, at koncernen på et retsmøde i Retten i Lyngby fredag eftermiddag modtog en bøde, som var i overensstemmelse med anklagemyndighedens påstand. Koncernen har samarbejdet med anklagemyndigheden under sagens opklaring, oplyser chefanklager Per Fiig.

Hempels datterselskab i Tyskland har erkendt sig skyldig i lignende forhold og har indgået forlig med de tyske myndigheder ved betaling af en bøde på 3 mio. euro. svarende til cirka 22 mio. kr.

SØIK oplyser, at bestikkelsessagen fortsat efterforskes, men at sagen mod Hempel er afsluttet.

Ifølge Hempel blev de ulovlige salgsmetoder stoppet med øjeblikkelig virkning, og fire medarbejdere blev fyret i den forbindelse. Koncernen har nu gennemgået en selvrenselsesproces og etableret, hvad Hempel betegner som et robust compliancesystem.

Hempels topchef Henrik Andersen betegner bestikkelsen som et direkte angreb på Hempel integritet, kultur, værdier og ansatte.

Atea fik sidste sommer en bøde på 10 mio. kr. for bestikkelse af offentligt ansatte.