Bestikkelse i Hempel: Anklager har kun én i kikkerten

Selvom Hempel onsdag afskedigede fire medarbejdere for at have bestukket en række kunder, så har den tyske anklagemyndighed indtil videre kun én Hempel-ansat i kikkerten.

Malingproducenten Hempel er rant af en bestikkelsessag i Tyskland. Her er det virksomhedens tidligere, men ikoniske sømands-logo. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fire medarbejdere mistede onsdag deres job i Hempel-koncernen, efter en advokatundersøgelse bestilt af Hempel bekræftede, at de fire ansatte har bestukket en række kunder for at få flere ordrer. Det fortalte Hempel-topchef Henrik Andersen tidligere i dag til Berlingske.

Men selvom Hempel altså har sagt farvel til fire medarbejdere, så efterforsker den tyske anklagemyndighed kun én person. Pressetalsmand Lutz Gaebel bekræfter over for Berlingske, at man fører en efterforskning mod en salgsleder fra Hempel i Tyskland.

»Om efterforskningen bliver udvidet til at omfatte flere medarbejdere fra Hempel Tyskland, ligger endnu ikke fast,« forklarer Lutz Gaebel, der også forklarer, at efterforskningen stadig er i sin første fase.

Det tyske politi havde ellers et forspring i efterforskningen, for det var dem, der fik Hempel på sporet af den påståede bestikkelse. På baggrund af et anonymt tip til ordensmagten, ransagede politiet i midten af august Hempels kontorer i Pinneberg lidt uden for Hamborg.

Sidenhen har et eksternt advokatkontor gennemført en undersøgelse for Hempel, og her var konklusionerne så klare, at Henrik Andersen valgte at afskedige de fire medarbejdere.

Den påståede bestikkelsessag er foregået i Hempels afdeling for skibsmaling og mellem Hempel og de såkaldte »ship managers,« der administrerer og vedligeholder skibe for de egentlige skibsejere.

Når Hempel sælger maling, er der ofte tale om store mængder, hvor der ganske naturligt følger en mængderabat med. Efter tysk lovgivning skal denne rabat deles mellem ship-managers og de egentlige ejere af skibene, men her har de fire medarbejdere ifølge Hempel handlet således, at ship-managers fik en uforholdsmæssig stor andel af denne rabat, og dermed har Hempel-medarbejderne de facto påvirket kunderne til at købe Hempels maling på bekostning af skibenes ejere, hvilket under tysk lovgivning potentielt er at betragte som bestikkelse.

Det har ikke været muligt for Berlingske at identificere de afskedige medarbejdere, og vi har derfor ikke haft mulighed for at forelægge sagen for dem.