Millionbøde og fængselsstraffe i Atea-sagen: Alle tiltalte kendt skyldige

Retten i Glostrup har netop afsagt dom i sagen mod de otte tiltalte i den store sag om bestikkelse. Alle otte tiltalte er kendt skyldige. Den hårdeste dom lyder på halvandet års ubetinget fængsel.

Onsdag sidst på eftermiddagen blev der afsagt dom i Atea-sagen om bestikkelse. Atea var tiltalt i sagen sammen med fire tidligere Atea-chefer og tre tidligere IT-chefer fra Region Sjælland og Rigspolitiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag sidst på eftermiddagen faldt der dom i Atea-sagen om bestikkelse, der har verseret siden oktober. Otte, heriblandt IT-virksomheden Atea, var tiltalt for bestikkelse i form af luksusrejser til udlandet og gourmetmiddage på nogle af Københavns bedste restauranter. Alle otte var også tiltalt for underslæb.

Alle tiltalte blev kendt skyldige. Hårdest straf fik tidligere IT-diriftschef i Region Sjælland, René Clausen, som fik et år og seks måneders ubetinget fængsel. Han blev af retten beskrevet som hovedmanden bag den begåede kriminalitet.

Efter næsten 40 retsmøder afsagde Retten i Glostrup følgende domme:

  • Atea får 10 mio. kr. i bøde
  • Claus Hougesen, tidl. koncernchef i Atea, får 10 måneders fængsel, heraf 7 måneder betinget.
  • Peter Trans, tidl. koncerndirektør i Atea, får 8 måneders fængsel, heraf 5 måneder betinget.
  • Carsten Ritzau, tidl. salgsdirektør i Atea, får 8 måneders fængsel, heraf 5 måneder betinget.
  • Per Juul Andersen, tidl. salgschef i Atea, får 1 års ubetinget fængsel.
  • René Clausen, tidl. IT-driftschef i Region Sjælland, får 1 år og 6 måneders ubetinget fængsel.
  • Michael Steen Hansen, tidl. IT-direktør i Region Sjælland, siden Rigspolitiet, får 10 måneders fængsel, heraf 7 måneder betinget.
  • Michael Mølkær Jensen, tidl. IT-udviklingschef i Region Sjælland, får 40 dages betinget fængsel.

Michael Mølkær Jensen blev som den eneste ikke fundet skyldig i underslæb, men alene i bestikkelse. De otte tiltalte havde alle nægtet sig skyldige.

René Clausen, som ikke var mødt frem til domsafsigelsen, anker dommen. Det samme gør Claus Hougesen, Michael Mølkær Jensen og Peter Trans. De øvrige udbeder sig betænkningstid.

De tiltalte var enten givere eller modtagere af bestikkelse i form af gourmetmiddage og luksusrejser, hvilket stod på gennem en årrække. Retten fandt, at både Atea og René Clausen stod bag systematisk bestikkelse.

I ædeform

Mest kendt er nok en ekstravagant rejse til Dubai i november 2014, hvor tre tidligere topchefer fra Atea inviterede IT-driftschefen fra Region Sjælland og IT-direktøren fra Rigspolitiet med til ørkenbyen. Fem overnatninger på hotel, flyrejse på business class, luksusforplejning og billetter til Formel 1-løb nåede op på et beløb på mere end 80.000 kr. per næse, altså 16.000 kr. pr. døgn.

Under retssagen er det blevet dokumenteret, at det var en SMS fra Ateas danske topchef, Morten Felding, med ordlyden »Turen er on«, som gav grønt lys for en meget omtalt og ekstravagant Dubai-rejse i november 2014. Dubai-turen var et af mange forhold i politiets anklageskrift i bestikkelsessagen. Morten Felding var indkaldt som vidne under retssagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Rejsen skal ses i lyset af, at det i det offentlige er hovedreglen, at man ikke bør modtage gaver, og at Atea havde klare regler om gaver til offentligt ansatte. Topchefen for Ateas danske forretning, Morten Felding, gav i øvrigt grønt lys til rejsen.

Anklagemyndigheden havde krævet 60 mio. kr. i bøde til Atea og ubetinget fængsel i 2,5 år til tidligere IT-driftschef i regionen, René Clausen, som var tiltalt for 17 af de i alt 38 forhold. I retssagen kom det frem, at han varmede op til Dubai-turen med et krydstogt.

»Jeg har lige bestilt 22 dages krydstogt, så jeg kan komme i ædeform,« skrev han i en e-mail til en af de øvrige tiltalte.

Anklagemyndigheden havde krævet ubetinget fængsel i 1,5 år til de tidligere Atea-bosser Hougesen, Trans og Juul Andersen samt tidligere IT-direktør i Rigspolitiet, Michael Steen Hansen. Til Ritzau og Mølkær Jensen havde anklagemyndigheden krævet 3 måneders henholdsvis 10 måneders delvis betinget fængsel.

Konto 2840

Centralt i sagen har været den såkaldte konto 2840, hvor regionen optjente 1,5 pct. af den omsætning, Atea havde med regionen. Kontoen var en intern konto hos Atea, men pengene tilhørte regionen.

Undervejs i retssagen forklarede tidligere IT-driftschef i regionen, René Clausen, at pengene overvejende blev brugt til indkøb af udstyr og konsulenttimer.

»Men den kunne også bruges til restaurantbesøg. Den kunne bruges til i princippet alt,« forklarede han.

Ifølge dommen var han idémanden bag det særlige set-up med konto 2840.

Specialanklager Jørn Thostrup dokumenterede undervejs i sagen, at kontoen også blev brugt på den famøse Dubai-tur og - på opfordring fra René Clausen - også til julegaver til René Clausen og Michael Steen Hansen, tidligere IT-direktør i Region Sjælland og siden i Rigspolitiet, som ønskede sig cognac i julegave.