Dansk milliardkoncern ramt af mulig bestikkelsessag

En milliardkoncern fra hovedstadsområdet, Burmeister & Wain Scandinavian Contractor (BWSC), er ramt af en alvorlig sag om mulig bestikkelse i forbindelse med afrikanske projekter. Flere medarbejdere er bortvist, og to er politianmeldt. Politiet bekræfter sagen.

Burmeister & Wain Scandinavian Contractor (BWSC) har indgivet en politianmeldelse, efter at en rapport peger på mulig bestikkelse i koncernen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

For knap et år siden tikkede en SMS ind på Torkil Bentzens mobiltelefon. Det var ikke rar læsning.

Erhvervsmanden, der sidder som bestyrelsesformand i den milliardstore industrikoncern Burmeister & Wain Scandinavian Contractor (BWSC), kunne af beskeden forstå, at der skulle foregå lovbrud i en afdeling af firmaet, der producerer kraftværker verden over.

Oplysningerne i SMSen var derfor udpræget alvorlig læsning. Ifølge det anonyme tip, der kom 10. april sidste år, skulle rådgiveraftaler og kontrakter med lokale entreprenører på projekter i Afrika således være i konflikt med loven.

I første omgang afviste selskabet i sommer, at der skulle være grund til mistanke. En undersøgelse fra Kammeradvokaten, firmaet selv har bestilt, vendte i begyndelsen af februar imidlertid den konklusion på hovedet. Resultatet blev, at firmaet bortviste fem medarbejdere og politianmeldte to i begyndelsen af februar.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) bekræfter sagen over for Berlingske. Politienheden, der i daglig tale kaldes Bagmandspolitiet, afviser at udtale sig i sagen på nuværende tidspunkt.

BWSC ønsker ikke at oplyse konkret, hvilke projekter der er tale om, men at der i mindst to projekter skulle være opnået uretmæssige fordele ved offentlige udbud. Mistanken går blandt andet på mulig bestikkelse ved betaling af agenter og lokale entreprenører, ligesom det skulle være sket ved, at der er betalt penge ud over de faktiske leverancer.

»Det vurderes i undersøgelsen sandsynligt, at dette beløb kan være anvendt til bestikkelse og/eller underslæb,« hedder det i Kammeradvokatens undersøgelse, som Berlingske har set konklusionerne fra.

Læs mere: Mulig bestikkelsessag trækker tråde til offentlig investeringsfond

Koncernens topchef, Nikolaj Holmer Nissen, afviser, at han og den øvrige topledelse har haft kendskab til sagen. Ifølge ham er der tale om en sag blandt en lille gruppe medarbejdere i selskabets salgsafdeling.

»Nu kan jeg kun tale for mig selv, men jeg har ikke kendt til det. Der er, som Kammeradvokaten også konkluderer, tale om en lille gruppe medarbejdere, der har forbrudt sig mod firmaets retningslinjer og regler,« siger han og fastslår, at der ikke direkte har været bestikkelsespenge mellem BWSC og samarbejdspartnere.

»Der er ikke fundet pengeoverførsler ud af os direkte til nogen, der ikke skulle have dem,« siger han.

Nikolaj Holmer Nissen ønsker ikke at gå specifikt i detaljer med, hvilke projekter der er tale om.

Værn mod bestikkelse

Det var den tidligere topchef – nu topdirektør i MT Højgaard – Anders Heine Jensen, der iværksatte undersøgelsen. Han ønsker i dag ikke at udtale sig, men henviser til selskabets nuværende ledelse.

Når BWSC i første omgang frikender sig selv, imens Kammeradvokaten kan komme frem til et helt andet resultat, handler det om værktøjerne til at lave en undersøgelse, forklarer Nikolaj Holmer Nissen.

»Vi kigger internt på sagen, hvilket ikke bestyrker mistanken. Vi finder ikke grundlag for at foretage os noget på den baggrund. For at være helt sikre beder vi Kammeradvokaten om at lave en undersøgelse,« siger han.

»Kammeradvokatens værktøjer til at lave den type undersøgelser er nogle helt andre. De har haft adgang til mailbokse og dokumentation. Min egen indbakke har også været undersøgt,« siger han.

Læs mere: Mulig bestikkelsessag trækker tråde til offentlig investeringsfond

Dokumentationen, der ligger til grund for undersøgelsen, tæller ca. en million dokumenter. Og den giver anledning til en granskning af selskabets procedurer.

»Når det alligevel kan ske med de retningslinjer, vi har, er der grund til at lave en grundig gennemgang af vores procedurer,« siger Nikolaj Holmer Nissen

Han fortæller imidlertid, at firmaet ingenlunde har planer om at neddrosle sine aktiviteter i Afrika.

»Der er lande, vi opererer i, hvor der er et andet syn på korruption end i Danmark, men det ændrer ikke vores syn på det. Det betyder bare, at vi skal have et godt værn mod bestikkelse,« siger han.

I dag er BWSC ejet af en japansk industrikoncern, men koncernens historie trækker tråde tilbage til det gamle B&W, der var en af de største arbejdsgivere i hele København. I dag omsætter selskabet for knap tre mia. kr. og har godt 700 ansatte.

Nikolaj Holmer Nissen, adm. direktør i BWSC, afviser, at topledelsen har haft kendskab til den mulige bestikkelse, der lige nu undersøges. Fold sammen
Læs mere