Han sagde nej til at være ny ATP-topchef – men så ændrede han holdning

Som konstitueret direktør har Bo Foged afvist, at han ønskede at være permanent topchef i ATP. Alligevel sætter han sig nu permanent i chefstolen.

Bo Foged er efter en periode som midlertidig topchef for pensionskassen ATP nu blevet udpeget som den permanente afløser på den øverste post. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann / Ritzau Scanpix

Bo Foged har ikke kunnet se sig selv sige ja til en stilling som permanent topchef i ATP. Det budskab har han fremført gentagne gange, mens han har varetaget stillingen midlertidigt de seneste syv måneder.

Ikke desto mindre er Bo Foged tirsdag blevet udpeget som administrerende direktør for netop ATP, der er Danmarks største pengetank.

Du har sagt, at du ikke var i spil som permanent topchef i ATP. Hvad har fået dig til at ændre holdning?

»Jeg er ikke vågnet op en morgen og har ændret holdning. Det har været en gradvis proces gennem de seneste syv måneders tid, hvor jeg er blevet mere og mere overbevist om, at det her er et superspændende job, som jeg gerne vil fortsætte i,« siger den nye topchef til Berlingske.

48-årige Bo Foged kender landets største pensions- og sikringsselskab ganske godt i forvejen. Han kom til ATP i januar 2015, hvor han blev ansat som finansdirektør og driftsdirektør for koncernens pensions- og investeringsforretning.

I november 2018 blev han forfremmet til konstitueret direktør i ATP, efter at forgængeren Christian Hyldahl stoppede. Det skete, efter at Dagbladet Børsen havde bragt en række kritiske artikler, der beskrev tvivlsomme aktiehandler foretaget i Schweiz, mens Hyldahl var chef for Nordea Markets i 00erne.

»Fortiden har indhentet ham,« sagde ATPs bestyrelsesformand, Torben M. Andersen, i den forbindelse til Berlingske.

Han glæder sig nu over at have fundet en permanent topchef.

»Bo har en god indsigt i ATP, som er en kompleks forretning, og som konstitueret direktør har han vist, at han er i stand til at løfte den opgave. På den måde er det et ret oplagt valg,« siger Torben M. Andersen.

Bo Foged er fra egne rækker. Hvorfor har det taget så lang tid at finde en ny topchef?

»Som vi allerede sagde, dengang det blev kendt, at vi skulle have en ny direktør, skulle man regne med, at vi havde en ny administrerende direktør ved sommertid. Og det er vel cirka der, vi er nu. Det har været vigtigt for os at have tid til at diskutere valget grundigt igennem og overveje, hvordan den fremtidige ledelse for ATP skulle se ud,« siger formanden.

Henter magtfuld departementschef

I forbindelse med at Bo Foged overtager det øverste ledelsesansvar, indtræder Finansministeriets magtfulde departementschef, Martin Præstegaard, i ATPs koncernledelse som viceadministrerende direktør. Han vil derudover varetage rollen som finansdirektør.

»Jeg har fra min stol i Finansministeriet fulgt og arbejdet sammen med ATP, og jeg har stor respekt for den opgave, ATP løser for os alle – og for den faglighed og ordentlighed, som jeg kender ATP for. Det glæder jeg mig til at blive en del af,« udtaler Martin Præstegaard i en meddelelse.

Ifølge en kilde tæt på processen handlede jagten på en ny topchef for ATP om at finde en person, der på den ene side var god til pension og dygtig til offentlig forvaltning af hundredvis af milliarder af kroner, og på den anden side skulle vedkommende også have politisk tæft og samtidig være hvid som sne.

Den blanding skulle efter sigende have skabt en »bermuda-trekant af kandidater, der ikke findes«, som en kilde udtrykker det.

Det har resulteret i den nuværende kombination af Bo Foged og Martin Præstegaard.

Sidstnævnte ville ifølge kilder tæt på processen ikke kunne godkendes af Finanstilsynet som ny topchef for ATP, da han ikke har den nødvendige erfaring med at være leder i en finansiel virksomhed. Han opfylder med andre ord ikke de såkaldte »fit & proper«-krav. En problematik, Berlingske tidligere har beskrevet.

Topchef lover mere af det samme

Derfor har Martin Præstegaard skullet overtales til at skifte stillingen som departementschef ud med en stilling som viceadministrerende direktør i ATP. Det er altså lykkedes, og en del af årsagen skulle være, at han er blevet stillet i udsigt, at han er »den første blandt ligemænd« til at overtage den øverste post i pensionskassen på sigt. Det kræver dog først lige en årrække med erfaring fra den post, han tiltræder 1. september.

Spørgsmålet er nu, om Bo Foged lever op til Finanstilsynets »fit and proper«-regler?

»Det har vi en stor forventning om, at han selvfølgelig gør. Han har jo været »fit and proper«-godkendt som konstitueret direktør,« siger Torben M. Andersen.

Til trods for at ATP vil fordoble sine grønne investeringer, har pensionskæmpen i den netop overståede valgkamp fået politisk kritik for ikke at have tilstrækkeligt store klimaambitioner. Tirsdag vil Bo Foged dog ikke tage stilling til, om ATP skal have en endnu grønnere profil i fremtiden:

»Jeg synes ikke, at dagen i dag egner sig til en masse programerklæringer. Jeg har været en del af ledelsen i fem år og bakker selvfølgelig fuldstændigt op om den retning, som vi har kørt hidtil. Så det bliver mere af det samme.«