Vikar afviste at være i spil: Nu bliver han topchef i ATP

Den midlertidige topchef i ATP, Bo Foged, har afvist, at han var i spil til posten som administrerende direktør, men nu tiltræder han som permanent topchef. Samtidig udpeges en ny viceadministrerende direktør.

Bo Foged er efter en periode som midlertidig topchef for pensionskassen ATP nu blevet udpeget som den permanente afløser på den øverste post. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann / Ritzau Scanpix

Efter syv måneder uden en permanent leder har Danmarks største pengetank, ATP, fundet sin nye topchef.

Valget er faldet på 48-årige Bo Foged, der har været konstitueret ATP-direktør siden november, efter at forgængeren Christian Hyldahl stoppede. Det skete i kølvandet på afsløringer af en række tvivlsomme aktiehandler, som blev foretaget i Schweiz, mens Hyldahl var chef for Nordea Markets i 00erne.

»Jeg er meget tilfreds med, at vi i bestyrelsen med dagens udmelding har løst en stor og vigtig opgave. Kravene er mange til ATPs øverste ledelse. Både fra den danske befolkning, fra os i bestyrelsen, fra medarbejdere og koncernledelse i ATP og som bekendt også fra myndighederne. Det har været vigtigt for os, at vi tog os tid til dialog med relevante interessenter, og at vi fik testet markedet af for kandidater – både eksternt og internt. Alle er vejet på den samme vægt, og valget blev Bo Foged,« udtaler Torben M. Andersen, bestyrelsesformand i ATP, i en pressemeddelelse.

Afviste at være i spil som topchef

Bo Foged har ellers tidligere afvist over for Børsen, at han var i spil som permanent ATP-topchef.

»For at imødekomme spørgsmålene ift. stillingen som permanent direktør i ATP, kan jeg oplyse, at jeg ikke er kandidat,« skrev Bo Foged i et skriftligt svar i november.

Nu forklarer Bo Foged imidlertid, at han »virkelig er blevet tændt på opgaven«.

»Samfundsopgaven, forretningen og ikke mindst ATPs dygtige medarbejdere og mine lederkollegaer har udkonkurreret mine betænkeligheder. Jeg ved, hvad jeg går ind til, og jeg blev meget glad, da bestyrelsen stillede det store spørgsmål,« siger han i pressemeddelelsen.

Finansministriets departementschef tiltræder

I forbindelse med at Bo Foged påtager sig det øverste ledelsesansvar i ATP, indtræder nuværende departementschef i Finansministeriet, Martin Præstegaard, i ATPs koncernledelse som viceadministrerende direktør og vil ligeledes varetage rollen som finansdirektør.

»ATP spiller en helt særlig rolle i det danske velfærdssamfund. Med Martin Præstegaard bliver ATPs ledelse yderligere styrket i arbejdet med at løfte den samfundsopgave, ATP løser både i forhold til at skabe økonomisk grundtryghed i Danmark og med at være en effektiv og sikker formidler af velfærdsydelser. Der står stor respekt om Martin Præstegaards kapacitet og kompetencer, og jeg er meget tilfreds med, at han er klar til at påtage sig denne vigtige opgave,« siger bestyrelsesformand Torben M. Andersen.

43-årige Martin Præstegaard forklarer, at han fra sin stol i Finansministeriet  har fulgt og arbejdet tæt sammen med ATP.

»Jeg har stor respekt for den opgave, ATP løser for os alle – og for den faglighed og ordentlighed, som jeg kender ATP for. Det glæder jeg mig til at blive en del af,« siger Martin Præstegaard, der indtræder som viceadministrerende direktør og finansdirektør i ATPs koncernledelse 1. september 2019.

Farvel til fondsdirektør

ATP må i samme måned tage officielt afsked med sin fondsdirektør Kasper Ahrndt Lorenzen, der skifter til en nyoprettet stilling som koncerndirektør og Group CIO i PFA.

»Jobskiftet lå ikke umiddelbart i kortene, for jeg trives godt i ATP. Men på et tidspunkt i processen med PFA kunne jeg mærke, at lysten til at udfordre mig selv – på en mere kommerciel bane – var så stor, at jeg måtte slå til,« siger Kasper Ahrndt Lorenzen.

Torben M. Andersen oplyser, ATPs bestyrelse og nye ledelse nu skal i gang med at finde en ny fondsdirektør.

Ved udgangen af første kvartal 2019 udgjorde ATPs formue i alt 838 mia. kroner.