Hårdere straffe og 12 millioner kroner i nyt S-forslag om hvidvasklov

Socialdemokratiet har lagt et nyt forslag på bordet, der skal skærpe strafferammen for dem, der begår hvidvask. Samtidig skal der kastes 12 millioner efter henholdsvis Bagmandspolitiet og Finanstilsynet.

Morten Bødskov (S) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I disse dage diskuteres det, hvordan den danske stat bedre kan dæmme op for de hvidvasksager, der har rullet i medierne de senere år. Som eksempelvis Panama Papers sagen eller hvidvask, der rullede fra østeuropa og helt op til Danske Bank og Nordea.

I sidste uge var der samråd om, hvad der skulle gøres ved hvidvasken, hvor erhvervsminister Brian Mikkelsen og justitsminister Søren Pape svarede på spørgsmål fra blandt andet erhvervsordfører Morten Bødskov (S). Sidstnævnte står i spidsen for et nyt lovforslag i kampen mod hvidvask. Forslaget byder blandt andet på højere straffe.

Socialdemokratiet vil konkret hæve straffen for §290 (hvidvask) fra halvandet år til fire år og i grove tilfælde op til otte år.

Til spørgsmålet »Tror du, det vil skræmme store, stærke pengemænd, hvis man hæver straffen med et par år,« svarer Morten Bødskov:

»Det er en del af løsningen. Og jeg mener, at samlet set vil myndighederne, Finanstilsynet og SØIK (Bagmandspolitiet, Red.) stå stærkere end i dag. Og vi synes, det er rimeligt, når vi ser på, hvordan kriminaliteten udvikler sig, at der også skal ske nogle markante skærpelser i straffen, og det er det, der er tale om.«

Så du tror, at de vil blive skræmt af skærpelsen?

»Der vil altid være kriminelle, der vil gå til grænsen. Det viser al erfaring desværre. Det, der er vores opgave, er at sikre, at vi gør det så svært som muligt for de kriminelle. Og det handler om at give myndighederne de rette værktøjer, og så handler det om at sende et klart signal om, at hvis man overhovedet bevæger sig ind på den her bane, så klapper den, og så klapper den meget hårdere end regeringen på nuværende tidspunkt er klar til at lægge op til,« siger Morten Bødskov.

Udover en skærpet strafferamme lægger forslaget op til, at der skal postes 12 millioner i SØIK og Finanstilsynet. Ligeligt fordelt. Derudover skal der nedsættes et Uredelighedsnævn, som skal finansieres af branchen selv, som indebærer bankerne og den finansielle sektor. Den skal virke som et »uafhængigt domstolslignende organ«.

Fokus for nævnet skal blandt andet være at uddele sanktioner over for uredelig adfærd hos bankerne og den finansielle sektor. Det er ikke udtryk for mistillid til den nuværende domstol, mener Morten Bødskov.

»Nej, det er det ikke. Det handler om, at vi laver en parallel til det nævn, man eksempelvis har for advokater. Det er rigtigt, at man i dag har et nævn hos finanssektoren, men det er kunder, der kan klage om forretningsforhold. Det handler om, hvordan får man fat i adfærden. At man som chef, afdelingschef eller rådgiver i en institution ikke er opmærksom på, at her er noget galt. Og hvis de personer ser igennem fingre med noget eller lader noget passere – den adfærd skal man have fat i,« siger han.

Regeringspartierne samt SF, Radikale Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti holder i dag klokken 11.00 møde omkring hvidvask i bankpakke-forligskredsen. Erhvervsminister Brian Mikkelsen, som omtrent halvdelen af lovforslaget vedrører, vil ikke udtale sig, før mødet er afsluttet. Han har dog tidligere udtalt til Ritzau, at han vil straffe hvidvask hårdere. Han udtalte dengang, at både Bagmandspolitiet og Finanstilsynet skulle have flere midler, ligesom han mente, at der var en »god dialog« med de andre partier.

Socialdemokratiet vil udover førnævnte tiltag oprette en ny analysenhed i Bagmandspolitiet, der skal have adgang til Polintel, der beskrives som en analyseenhed: »Polintel kan samkøre, visualisere og analysere alle politiets oplysningerne om borgerne i én samlet platform,« som Zetland skriver. Men mens meget hvidvask-kriminalitet foregår i udlandet, nævner lovforslaget ikke meget om internationalt samarbejde. Per 1. maj trådte Danmark ud af Europols ledelse, og er kun i dag er med på en særaftale.

»Vi har taget stilling til Europol i folkeafstemningen, og det vi vil give SØIK, det er en ny stor analyseenhed, der skal være med til at sikre, at vi får adgang til det nye Polintel-system, som giver adgang til at se kriminalitetsmønstre på baggrund af analyseværktøjer. Dermed kan SØIK bedre målrette sin indsats,« siger Morten Bødskov og tilføjer:

»Der er ingen tvivl om, at det bedste for dansk politi er, at vi er fuldt med i Europol. Og ligeledes for SØIK, at vi er med i Eurojust (Den Europæiske Anklagemyndighed). At vi ikke er fuldt med i det er mindst lige så alvorligt. Derfor er dansk politi og anklagemyndigheden blevet sat tilbage i kampen mod grænseoverskridende kriminalitet. Og særlig for et lille land som Danmark, er der kun en vej, og det er tæt samarbejde med andre lande.«

Til sidst vil Socialdemokratiet, at hvidvask gøres til en selvstændig bestemmelse i straffeloven. I åbent samråd i sidste uge var justitsminister Søren Pape og erhvervsminster Brian Mikkelsen en smule uenige, da Morten Bødskov luftede det som et spørgsmål. Søren Pape var for, og Brian Mikkelsen var skeptisk. Loven har i forvejen bestemmelser, hvor den kan dømme folk for hvidvask, lød modargumentet.

»Det vil skabe klarhed og det vil skabe sikkerhed, når domstolene dømmer for hvidvask. Og du vil også få en særlig straf. Vi foreslår, at den skal skærpes, det i sig selv vil gøre, at det står klarere, når man er i risiko for enten vidende eller uvidende er involveret i hvidvask,« mener Morten Bødskov.

Justitsminister Søren Pape (K) er ikke vendt tilbage til Berlingske Business inden deadline.

Forligskredsen om finansiel stabilitet eller populært »bankpakke-forligskredsen« mødes i dag klokken 11.00 i Erhvervsministeriet for at drøfte blandt andet hvidvaskloven.