Forsvunden Danske Bank-chef spillede nøglerolle i hvidvasksag

Den tidligere chef for Danske Banks estiske afdeling Aivar Rehe, som mandag forsvandt, kan være i livsfare, oplyser myndighederne i Estland. Aivar Rehe, der forlod Danske Bank i 2015, er en af de helt centrale figurer i Danske Banks hvidvasksag.

Aivar Rehe var frem til sommeren 2015 direktør for Danske Banks estiske filial, som er omdrejningspunktet i den omfattende skandale om hvidvask i Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

En af de allermest centrale personer i Danske Banks hvidvasksag, den estiske filials mangeårige direktør Aivar Rehe, er forsvundet.

Ifølge det estiske politi taler flere ting for, at Danske Banks tidligere estiske chef kan være i livsfare. Myndighederne henviser til, at Aivar Rehe mandag forlod sit hjem uden sin telefon eller sin hund, ligesom hans familie var bekymrede for ham.

»Vi har lige nu ingen oplysninger om, hvor Aivar Rehe er, men da han har været væk i omkring 30 timer, er der en risiko for, at hans liv og helbred er i fare,« oplyser det estiske politi til Berlingske.

Ifølge politiet forlod Aivar Rehe sit hjem omkring klokken 10 mandag lokal tid iført et sort joggingsæt. Da han ikke vendte hjem, kontaktede hans familie politiet, som derefter begyndte at eftersøge ham.

Aivar Rehe er en kendt person i Estland. Hans forsvinden er derfor en stor historie i estiske medier og har rejst en lang række spørgsmål om den mulige forbindelse til hvidvasksagen. Derfor har de estiske myndigheder været ude at slå fast, at man mener, at den primære trussel mod Aivar Rehe kommer fra ham selv og ikke andre personer.

»Det er naturligt, at Aivar Rehes forsvinden, taget hans nylige fortid i betragtning, rejser en række spørgsmål og spekulationer. Men det faktum, at vores eftersøgning foregår nær hans hjem lige nu, betyder, at det er vores primære udgangspunkt. Vi udelukker dog intet, selv om vi koncentrerer vores kræfter om eftersøgningen lige nu,« siger Valdo Põder fra det estiske politi til det estiske public service medie ERR.

Aivar Rehe var øverste direktør for Danske Banks estiske filial fra 2007 til sommeren 2015, hvor han blev fyret som en direkte konsekvens af den mangelfulde hvidvaskkontrol i filialen.

Dermed er han en af de absolutte nøglepersoner i nyere tids største erhvervsskandale, sagen om hvidvask for milliarder af kroner gennem Danske Banks estiske filial.

Aivar Rehe, tidligere direktør i Danske Banks afdeling i Estland, er gået bort. Arkivfoto: Andras Kralla/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Den estiske anklagemyndighed efterforsker lige nu hvidvasksagen og har i den forbindelse sigtet 12 tidligere ansatte i Danske Bank. 11 af dem er mistænkt for hvidvask, mens en enkelt er mistænkt for bestikkelse. Aivar Rehe er dog ikke en del af kriminalsagen.

»Vi kan oplyse, at Aivar Rehe ikke er mistænkt i en igangværende kriminalsag,« oplyser den estiske anklagemyndighed til Berlingske.

Konfiskerede 15 millioner kroner

Alle 12 tidligere sigtede ansatte har på forskellige niveauer været involveret i de millardstore mistænkelige transaktioner fra Danske Banks udenlandske kunder i Estland.

Allerede i december konfiskerede anklagemyndigheden i Estland 1,5 millioner euro og tog pant i en række ejendomme og lejligheder i forbindelse med efterforskningen af sagen, hvor de tidligere ansatte efterforskes for at have hjulpet bagmænd med dybt suspekte pengeoverførsler. De sigtede er mistænkt for at have modtaget penge fra bagmændene mod at se gennem fingre med hvidvaskreglerne.

I juli slog de estiske myndigheder til igen og beslaglagde to millioner euro (15 millioner kroner) fra en lettisk bankkonto tilhørende et skotsk selskab ejet af en tidligere ansat i non-resident afdelingen i Danske Banks estiske filial.

Meget tyder dermed på, at en række ansatte i den estiske filial aktivt har hjulpet kunder med at omgå hvidvaskreglerne. Men endnu har der ikke været nogen indikationer på, at Aivar Rehe var en del af det.

Brød tavsheden i foråret

Undervejes i oprulningen af hvidvasksagen har Aivar Rehe primært forholdt sig tavs. Ved flere lejligheder har han dog tilkendegivet, at han mener, at den estiske afdeling har levet op til sine forpligtelser. En opfattelse, som langt fra deles af Danske Bank i København eller advokaterne hos Bruun & Hjejle, der kulegravede sagen.

I marts 2019 brød Aivar Rehe tavsheden i et interview med den estiske avis Postimees. Her sagde han blandt andet, at han følte sig ansvarlig for skandalen. Alligevel fastholdt han, at de interne kontroller i afdelingen var tilstrækkelige.

Rehe har stor erfaring fra både toppen af det private og offentlige system i Estland. Ifølge hans LinkedIn-profil var han fra 1998-2002 chef for risk mangement i baltiske Hansabank, der undervejs blev opkøbt af den svenske storbank, som i dag hedder Swedbank. Fra 2002-2006 sad han som øverste chef i det estiske told- og skattevæsen.

Skiftede forklaring om fyring

Aivar Rehe sad som topchef i banken, allerede da den blev opkøbt af Danske Bank. Hans bratte afsked i 2015 kom i kølvandet på skarp kritik fra det estiske finanstilsyn om, at banken var for langsom til at rydde op i hvidvask-problemerne i den estiske afdeling.

Det var flere år før, offentligheden fik kendskab til de mistænkelige milliarder, der var strømmet igennem banken på Aivar Rehes vagt.

Oprindeligt blev Aivar Rehe i 2015 takket i en pressemeddelelse for sit »professionelle og dedikerede arbejde for Danske Bank«. Men efter at skandalen brød løs i Danmark, kædede både Danske Bank og det estiske finanstilsyn Aivar Rehes fratræden sammen med den mangelfulde hvidvaskovervågning.

Efterfølgende er det kommet frem, at filialen i Estland på visse punkter aktivt modarbejdede hovedsædet i København i forbindelse med den meget tøvende og fodslæbende nedlukning af de problematiske kunder i Danske Banks estiske filial i 2014 og 2015.

I Danmark efterforskes hvidvasksagen af SØIK, også kaldet Bagmandspolitiet, som i marts 2019 sigtede ni tidligere nøglepersoner fra Danske Bank, herunder den detroniserede topchef Thomas Borgen, i efterforskningen af sagen.