EU siger ja til rådden fisk

Den svenske fødevareminister jubler over, at Sverige har fået lov til fortsat at spise surströmming. Selv kunne han dog ikke drømme om at sætte tænderne i den rådne dåsefisk.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne fik deres røde pølser. Nu har svenskerne fået deres surströmming.

Fredag meddelte den svenske fødevareminister Eskil Erlandsson, at EU har forlænget den særtilladelse, der gør, at den særprægede delikatesse stadig kan købes i butikkerne. Det skriver di.se.

Siden 2002 har Sverige haft en dispensation til at sælge surströmming, der er en slags gæret og halvrådden fisk på dåse. Men den gamle tilladelse udløber i år, hvilket meget vel kan have gjort mange surströmming-elskere ængstelige.


Men fredag kunne Eskil Erlandsson så løfte sløret for den gode nyhed.

”For mig er det vigtigt, at vi kan bevare traditionen med at spise surströmming,” sagde ministeren til et pressemøde, hvor nyheden blev breaket.

I samme ombæring løftede han sløret for, at han ikke har tænkt sig at fejre sejren med en omgang surströmming. Han kan nemlig ikke fordrage det.

Problemet med surströmming er niveauet af giftige kemikalier i østersøfiskene. For at sikre, at forbrugerne kun spiser fisk med et kemikalieindhold, der holder sig under grænseværdierne, har EU indført regler for fangsterne.

Men de regler mener surströmming-producenterne ikke de kan honorere uden at forringe produktet.