EU kræver strengere kontrol med USA-snushaner

USA skal garantere, at europæiske data er i fred for myndighedernes snusen, i en ny dataudvekslingsaftale, kræver EUs justitskommissær forud for nye forhandlinger på sidelinien i Davos i Schweiz.

EU og USA vil forhandle videre om en ny dataudvekslingsaftale på sidelinien under det verdensøkonomiske topmøde i Davos i Schweiz (billedet) torsdag. Der er nemlig voldsomt pres på for at få en aftale på plads inden månedens udgang. Foto: Ruben Sprich, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: RUBEN SPRICH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens uret tikker, kræver EU nu garantier for, at de amerikanske myndigheder ikke bare kan snuse rundt i folks personlige data, som ligger lagret på amerikanske servere.

Amerikanske spioner og efterretningstjenester skal ikke kunne tilgå europæeres personlige data, når de er overført fra Europa til USA, lyder kravet i de forhandlinger, som nu spidser til og bliver stadig sværere, alt imens de 28 EU-landes datatilsyn går sig klar til at slå hårdt ned, så snart de tre måneders forhandlingstid for at få en ny dataudvekslingsaftale på plads udløber ved udgangen af januar.

»Vi skal bruge garantier for, at der er effektiv, juridisk kontrol med de offentlige myndigheders adgang til data i forbindelse med den nationale sikkerhed, opretholdelse af lov og orden og i den offentlige interesse,« sagde EUs justitskommissær, Věra Jourová, mandag på en konference i Bruxelles.

Fristen udløber om to uger

Både EU og USA er under pres, efter at EU-Domstolen 6. oktober kendte den 15 år gamle dataudvekslingsaftale, »Safe Harbour«, ulovlig, netop fordi der ikke er nogen ordentlig kontrol med, hvem der kan tilgå de europæiske data, som overføres til USA. Lidt over 4.000 virksomheder, overvejende amerikanske, har blot skrevet under på, at de vil sørge for, at sikkerheden er i orden, men den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer af massiv, amerikansk spionage og snusen via den skandaleramte efterretningstjeneste NSA har vist noget ganske andet. De amerikanske masseovervågningsprogrammer indsamlede private oplysninger direkte hos teknologigiganter som Apple, Facebook, Microsoft og Google, hvilket skabte furore i Europa, hvor også mange toppolitikeres telefoner var blevet aflyttet af NSA eller efterretningstjenester, der samarbejder med NSA.

USA betragtes ikke som et datasikkert land, hvilket var årsagen til, at »Safe Harbour«-aftalen blev indgået i 2000. De europæiske datatilsyn har sat udgangen af januar som frist for at få en ny og bedre aftale på plads, inden man vil gå i gang med dele bøder ud. Datatilsynene mødes 2. februar i Bruxelles for at beslutte, hvordan og hvor omfattende der skal sættes ind.

Forhandlinger på sidelinien i Davos

Ifølge Věra Jourová vil forhandlingerne fortsætte på sidelinien under det verdensøkonomiske topmøde i den schweiziske alpeby Davos i denne uge. Her vil EUs superkommissær for den digitale dagsorden, Andrus Ansip, torsdag mødes med den amerikanske handelsminister Penny Pritzker.

Den amerikanske regering har afvist, at virksomhederne må oplyse, hvor ofte amerikanske myndigheder kræver adgang til data.

Flere af de største amerikanske og europæiske handelsgrupperinger - Det amerikanske handelskammer, Business Europe, Digital Europe og Information Technology Industry Council - advarede tidligere i denne uge om »enorme« konsekvenser for både virksomheder og millioner af brugere, hvis det ikke lykkes at få en ny dataudvekslingsaftale på plads inden udgangen af januar.

»Det er et spørgsmål, der er alt for vigtigt til at falde,« sagde Microsofts juridiske direktør, Brad Smith, tidligere på ugen.