EU kræver Combus-støtte tilbagebetalt

Efter næsten 10 års undersøgelser kræver EU-Kommissionen en halv milliard kroner tilbagebetalt, som Danmark gav i støtte til det statslige busselskab Combus.

Læs mere
Fold sammen
Bruxelles: Der var tale om ulovlig statsstøtte for i alt 471,8 millioner kroner, da den danske stat mellem 1999 og 2001 i to omgange postede penge i det statslige busselskab, Combus A/S.

Det er konklusionen på en årelang undersøgelse fra EU-Kommissionen, som samtidig slår fast, at den ulovlige støtte skal betales tilbage til den danske stat.

- Denne støtte er uforenelig med fællesmarkedet og skal tilbagebetales af selskabet, der har nydt godt af den, konkluderer EU-Kommissionen.

Det er dog et stort spørgsmål, hvor regningen på de godt 470 millioner kroner skal sendes hen. Efter at millionindsprøjtningerne fra staten reddede Combus fra at gå fallit, blev selskabet i januar 2001 solgt til Arriva for et beløb på blot 100 kroner. Men hos Arriva forventer man ikke at blive præsenteret for en regning.

- Vi har hverken nogen stor interesse i den her sag eller nogen holdning til den, for vi mener ikke, vi har noget med den at gøre, siger Arrivas kommunikationsdirektør, Jan Wildau.

Det har ikke været muligt at komme til at tale med transportminister Lars Barfoed (K) om, hvor regningen for den ulovlige statsstøtte ender henne. I en skriftlig kommentar noterer Barfoed dog, at beløbet skal søges tilbagebetalt til statskassen.

- Vi vil nu, sammen med Kammeradvokaten, nærlæse kommissionens beslutning, så vi kan få foretaget en grundig vurdering af, hvordan vi skal forholde os til kommissionsbeslutningen, udtaler han.

Den danske stat risikerer derudover også at få erstatningssager på halsen fra private busvognmænd, som nu har EU's ord for, at de har været udsat for unfair konkurrence fra et ulovligt statsstøttet firma.

/ritzau/