Estiske myndigheder udvider sagen mod Danske Bank

De estiske myndigheder har ifølge et lokalt medie yderligere to personer under mistanke i efterforskningen af Danske Banks hvidvaskskandale.

Det estiske politi har udvidet kredsen af mistænkte i sagen om mulig hvidvask i Danske Banks estiske filial med yderligere to  personer. Fold sammen
Læs mere
Foto: RAIGO PAJULA / Ritzau Scanpix

Efterforskningen af Danske Banks hvidvaskskandale har i denne uge udviklet sig i Estland. Ifølge det lokale medie Postimees har de estiske myndigheder udvidet sagen, så den omfatter yderligere to personer.

Dermed er det samlede antal mistænkte i Estland nu oppe på 12 personer. 11 af disse undersøges i forbindelse med hvidvask, mens én af de nye i kredsen af mistænkte undersøges for bestikkelse. Den estiske statsanklager Marek Vahing bekræfter oplysningerne over for mediet.

De estiske myndigheder slog første gang til i december sidste år, hvor man anholdt ti personer efter mere end et års efterforskning. De anholdte arbejdede blandt andet som kunderådgivere med ansvar for at servicere og føre tilsyn med en række af de mistænkelige klienter i afdelingen for nonresident clients, altså udenlandske kunder. Desuden var en chef på mellemniveau i den estiske filial blandt de anholdte.

»Det er ret sandsynligt, at antallet af mistænkte vil stige,« sagde statsanklageren Marek Vahing dengang.

Koordineret mellem landene

Det er sket nu. Udviklingen kommer i samme uge, som det er kommet frem, at det danske bagmandspoliti har foretaget ransagninger og rejst sigtelser mod ti tidligere ledende medarbejdere i banken i Danmark, heriblandt den tidligere topchef Thomas Borgen.

Den udvikling forholder Marek Vahing sig også kort til over for det Postimees. På spørgsmålet om, hvordan den danske udvikling har indflydelse på den estisk straffesag, henviste statsanklageren til det fælles efterforskningshold, som de estiske myndigheder har oprettet sammen med Bagmandspolitiet.

»Både de danske og estiske anklagere har aftalt, at landene vil undersøge forbrydelser begået i deres jurisdiktioner, og samarbejdet mellem de danske og estiske anklagemyndigheder fungerer godt,« sagde han og tilføjede:

»Den estiske anklagemyndighed kan ikke kommentere eventuelle mistanker, der er anlagt af den danske anklagemyndighed i relation til de personer, der styrede Danske Bank, men vi kan bekræfte, at alle aktiviteter inden for det fælles efterforskningshold er blevet koordineret med den estiske anklagemyndighed.«

Skandalen om hvidvask for milliarder gennem Danske Bank kulminerede i september, da Danske Bank fremlagde sin egen advokatundersøgelse. Den viste, at 15.000 udenlandske kunder i den estiske filial gennem en årrække havde kanaliseret 1.500 mia. kroner gennem Danske Bank. Heraf var en »stor del« ifølge advokatundersøgelsen mistænkelig. Sidenhen er både bestyrelsesformand Ole Andersen og topchef Thomas Borgen fortid i Danmarks største bank, der fortsat leder efter en permanent boss ved roret.