Estisk finanstilsyn vil lukke Danske Banks filial i Estland

Det estiske finanstilsyn vil kræve Danske Banks estiske filial lukket som følge af hvidvaskskandalen.

1.500 milliarder kroner strømmede uhindret gennem Danske Banks estiske filial i perioden 2007-2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Valda Kalnina / Epa / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

(Opdateret med bekræftelse fra det estiske finanstilsyn.)

De estiske myndigheder viser på ny tænder over for Danske Bank i hvidvaskskandalen. Det estiske finanstilsyn vil således kræve bankens estiske filial lukket.

Det skriver det estiske medie ERR. Det estiske finanstilsyn bekræfter det i en pressemeddelelse.

Tilsynet har meddelt Danske Bank, at den skal ophøre med sine aktiviteter i Estland inden for otte måneder. I den periode skal banken sørge for at sikre, at dens nuværende kunders forretning bliver overført til andre banker.

»Vi har enhver ret til at afslutte denne meget ekstraordinære og uheldige sag, da der er begået alvorlige og omfattende overtrædelser af de lokale regler i Estland gennem en udenlandsk banks filial, og det har medført et seriøst slag til gennemsigtigheden, troværdigheden og omdømmet på det estiske finansielle marked, mens tilsynsmyndigheden i hjemlandet har håndteret banken blidt,« udtaler tilsynsformand Kilvar Kessler.

1.500 milliarder kroner blev fra 2007 til 2015 sendt gennem konti i Danske Banks estiske filial tilhørende omkring 10.000 mistænkelige udenlandske kunder. Det viste Danske Banks egen undersøgelse af hvidvasksagen tilbage i september 2018.

Tilbage i december sidste år slog den estiske anklagemyndighed desuden til med en stribe anholdelser efter mere end et års efterforskning. Ti personer – alle estiske statsborgere – blev anholdt i sagen.

Som konsekvens af skandalen fratrådte bankens øverste chef Thomas Borgen og bestyrelsesformand Ole Andersen.

Berlingske kunne tilbage i august sidste år berette, at Danske Bank var på vej mod et estisk exit. Dengang meddelte banken, at den ville lukke kontorerne i byerne Tartu, Jõhvi og Pärnu ved årets udgang, at der ville ske fyringer, og at man overvejede at frasælge sin låneportefølje.

Det estiske finanstilsyn holder pressemøde klokken 14 i dag.

Finanstilsynene i Danmark og Estland er havnet i en strid, efter at det danske tilsyn i slutningen af januar frikendte sig selv for samtlige kritikpunkter i Danske Banks hvidvasksag. Ifølge det danske tilsyn var det estiske tilsyn ansvarlig for antihvidvaskkontrollen i den estiske filial, men den konklusion har overrasket tilsynet i Estland.

Flere politikere har krævet, at der bliver placeret et ansvar for tilsynet med Danske Bank i hvidvasksagen, og i sidste uge skrev erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) på Twitter, at han ville kontakte det estiske finanstilsyn og bede esterne om at uddybe deres synspunkter.

Ifølge Jeppe Kofod (S), ordfører for Europa-Parlamentets Særlige Skattesnydsudvalg, er en lukning af Danske Banks estiske filial en »logisk konsekvens«.

»Det er påfaldende, at det gang på gang er de estiske myndigheder, der må tage affære, mens det danske finanstilsyn synes passivt. Det er beskæmmende,« skriver han i en e-mail.