Vagthunde i åben strid: Nu kræver politikere ansvar placeret i hvidvaskskandale

Det danske og estiske finanstilsyn er uenige om ansvaret for tilsynet med Danske Bank i hvidvasksagen. Flere partier efterlyser klarhed over, hvem der potentielt har fejlet.

Formanden for Finanstilsynet, David Lando, har udtalt på vegne af bestyrelsen, at det danske Finanstilsyn gennem hele perioden 2007-2018 har levet op til sine forpligtelser som ansvarlig tilsynsmyndighed for Danske Bank og ageret i overensstemmelse med ansvarsfordelingen på hvidvaskområdet mellem Finanstilsynet og det estiske finanstilsyn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal placeres et ansvar for tilsynet i Danske Banks hvidvaskskandale.

Sådan lyder det fra flere af Folketingets partier i kølvandet på en åben strid mellem det danske og estiske finanstilsyn.

»Danske Banks hvidvaskskandale er meget alvorlig i sig selv, men hvis myndighederne er uenige om, hvem der har ansvaret for hvad, er den jo helt gal,« siger formanden for Folketingets Erhvervsudvalg, Morten Bødskov (S).

Det danske Finanstilsyn offentliggjorde i slutningen af januar en 142 sider lang redegørelse om tilsynet med Danske Bank. Her frikendte det danske Finanstilsyn med bestyrelsesformand David Lando i spidsen sig selv for samtlige kritikpunkter i den omfattende hvidvaskskandale, hvor omkring 1.500 milliarder kroner uhindret strømmede gennem Danske Banks estiske filial over flere år.

I redegørelsen argumenterer det danske Finanstilsyn for, at det var tilsynet i Estland, der var ansvarlig for antihvidvaskkontrollen i den estiske filial. Men den konklusion kom bag på det estiske finanstilsyn.

»Dette er et forsimplet syn på de juridiske omstændigheder,« skrev det estiske tilsyn i et hårdt modsvar.

På baggrund af den estiske udmelding har Morten Bødskov kaldt erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i samråd for at få en afklaring af, om det er det danske eller estiske tilsyn, der har myndighedsansvaret.

»Det er meget underligt, at der er så grundlæggende uenigheder mellem det danske og estiske finanstilsyn om de enkelte tilsyns ansvarsområder. Derfor er vi nødt til at finde ud af, hvem der tolker reglerne forkert. For det må der være nogen, der gør. Derefter skal det vurderes, om uenighederne har indflydelse på de konklusioner, som det danske Finanstilsyn er kommet frem til,« siger Morten Bødskov.

Enhedslistens erhvervsordfører, Pelle Dragsted, efterlyser også klarhed om ansvarsfordelingen mellem de to tilsyn.

»Det er dybt bekymrende, at der angiveligt har været en forskellig opfattelse af, hvem der havde ansvaret for tilsynet med Danske Banks estiske filial. Vi bør få en uvildig ekspertgruppe til at afklare, hvem der har ret,« siger Pelle Dragsted.

Han udelukker ikke, at begge tilsyn kan have ret, fordi lovgivningen ikke har været klar nok.

»Når to finanstilsyn begge frikender sig selv, er det træls at være vidne til som borger. Så hvis der er noget, der er landet imellem to stole i forhold til lovgivningen i Danmark og Estland, skal vi have gjort noget ved det, så det her ikke gentager sig i andre tilfælde,« siger Pelle Dragsted.

Forvirring og en fælles udtalelse

Allerede i maj 2018 opstod der forvirring om, hvem der havde ansvaret for at komme til bunds i nyere tids største erhvervsskandale. Både det danske og estiske finanstilsyn afviste i to forskellige interview til erhvervsmediet Finans, at de havde hovedansvaret for at komme til bunds i Danske Banks hvidvasksag.

Men i kølvandet på en række artikler udsendte chefen for det danske Finanstilsyn, Jesper Berg, og den estiske tilsynschef, Kilvar Kessler, en fælles udtalelse om ansvarsfordelingen. Her understregede de, at det danske tilsyn vurderede sagen ud fra lov om finansiel virksomhed, der handler om bankens organisering og kontrolfunktioner, mens det estiske så på, om hvidvaskreglerne var brudt.

»Vi lavede den fælles udtalelse for at klargøre over for offentligheden, hvem der gør hvad. Vi har et godt samarbejde, og jeg mener ikke, at der er nogen konflikt her. Vi har gjort vores arbejde i forhold til de risici, der var i Danske Bank i 2014 og 2015. Siden dengang har sagen været lukket i forhold til det estiske finanstilsyn,« sagde Kilvar Kessler.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervsminister Rasmus Jarlov, men på et samråd i juni 2018 fastslog han, at hvert enkelt EU-land er ansvarlig for at regulere og føre tilsyn med de aktiviteter, der kan indebære hvidvask, som finder sted på medlemslandes territorium.

»I den sammenhæng gør det ingen forskel, om der er tale om en filial eller et datterselskab. Det betyder altså i forhold til den her sag, at det er de estiske myndigheder, som er de kompetente myndigheder i tilsynet med, at Danske Banks estiske filial overholder de estiske hvidvaskregler,« sagde Rasmus Jarlov.

DF vil have præcisering fra regering

Hos Dansk Folkeparti (DF) sidder erhvervsordfører Hans Kristian Skibby i dag tilbage med et klart billede af, at det er to forskellige banktilsyn, som ikke er enige om ansvarsfordeling og kontrolindsats.

»Man kan kun læse Finanstilsynets redegørelse fra januar om tilsyn med Danske Bank i hvidvasksagen derhen, at den klart placerer tilsynsansvaret hos de estiske tilsynsmyndigheder. Jeg mener, at det er noget i modstrid med de estiske myndigheders vurdering,« siger han.

Hans Kristian Skibby deler umiddelbart den holdning, at det bør være det land, hvor banken driver forretningen, som naturligt bør have kontrolopgaven og ikke mindst myndighedsopgaven.

»Vi ser gerne, at et samråd klart præciserer regeringens vurdering af ansvaret for banktilsyn imellem hovedbankens hjemland og så tilsynet med filialbanker i andre lande,« siger DF-ordføreren.

I januar påpegede det estiske finanstilsyn, at et flertal af de ansvarlige myndigheder i EU-lande håndterer hvidvasktilsynet med udenlandske filialer under et. I så fald ville det være det danske Finanstilsyn, der skulle have tacklet hvidvaskproblemerne i Estland. Men det danske Finanstilsyn har erklæret sig uforstående over for det estiske tilsyns opfattelse.

»Som det fremgår af Finanstilsynets redegørelse, er hvidvasktilsynet i Danske Banks andre udenlandske filialer og datterselskaber ligeledes blevet udført af tilsynsmyndighederne i værtslandet. Finanstilsynet er derfor uforstående over for EFSAs (det estiske finanstilsyn, red.) betragtning om, at ansvarsfordelingen skulle være anderledes i andre lande,« skrev det danske Finanstilsyn i en kommentar.

Sammen med en redegørelse har det danske Finanstilsyn udarbejdet et idékatalog med 23 forslag, der kan bidrage til et bedre hvidvasktilsyn.