Elon Musk satser på selvkørende biler midt i finansielle problemer

Den amerikanske tech-entreprenør Elon Musk har lovet, at hans bilfirma Tesla til næste år vil udvikle selvkørende biler. Udmeldingen kommer, mens firmaet står i finansielle vanskeligheder og kontroverser.

Elon Musk har udmeldt, at en mio. af Teslas biler i 2020 vil være selvkørende. Men ifølge flere eksperter er ambitionerne urealistiske, for teknologien eksisterer simpelthen ikke endnu. Her ses den adm. direktør ved en høring hos de amerikanske børsmyndigheder, Securities and Exchange Commission (SEC) i New York, 4. april 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eduardo Munoz/Ritzau Scanpix

Bilfirmaet Tesla har i lang tid haft som vision at tilbyde kunderne de bedste muligheder og modeller, når det kommer til elektriske biler. Og nu er firmaet parat til at gå skridtet videre. Ifølge den amerikanske teknologi-entreprenør Elon Musk, der er medstifter og adm. direktør for Tesla, vil fremtidens Tesla-biler nemlig være selvkørende.

Det skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Annonceringen kom mandag i hælene på en større offentliggørelse af firmaets fremtidige planer, kaldet »Tesla Autonomy Day«. Ifølge Elon Musk vil omkring en mio. Tesla-biler allerede i 2020 være udstyret med teknologi, der kan få bilerne til at køre uden en person bag rattet. Som supplement vil investorer være i stand til at have bilerne på et delt netværk af robot-taxier, som vil kunne komme rundt på vejene uden at være styret af mennesker, tilføjede han.

»Den fundamentale besked, som forbrugerne skal tage med sig i dag, er, at det er finansielt sindssygt at købe alt andet end en Tesla. Det vil være som at eje en hest inden for tre år,« sagde Elon Musk ifølge mediet ved en pressekonference på Teslas hovedkvarter i Palo Alto, Californien.

På Twitter har entreprenøren allerede med en fire timer lang video løftet sløret for, hvordan teknologien vil tage sig ud på vejene.

Ifølge Financial Times håber Tesla på, at data fra mere end de 40.000 biler, der allerede er på vejene nu, vil danne grundlaget for at videreudvikle den kunstige intelligens i bilerne til at gøre dem fuldstændig selvkørende. Det vil kunne give Tesla en markant fordel, når det drejer sig om at slå konkurrenter såsom Waymo og Uber, skriver avisen.

Tesla såvel som Elon Musk står dog over for en række udfordringer, når det kommer til at opnå de storstilede målsætninger. Firmaet lider under bekymringer fra investorer på Wall Street om, at efterspørgslen på dets biler falder samtidig med, at aktierne er faldet med 21 pct. i år. Derudover har firmaet tidligere mødt problemer, med hensyn til at levere sine modeller uden for Amerika, hvilket har gjort et alvorligt indhug i firmaets renommé og økonomi.

Desuden har Elon Musks tendens til at tweete om ambitiøse målsætninger bragt ham i søgelyset hos de amerikanske børsmyndigheder, Securities and Exchange Commission (SEC), da han tweetede om nye produktionsmål på Twitter, som Berlingske tidligere har berettet om. Hændelser som disse gør kun potentielle investorer endnu mere nervøse ved at satse på visionerne i direktørens nyeste udmeldinger, skriver Financial Times.

Desuden er Elon Musks mål ifølge eksperter for urealistiske og fantasifulde til, at de kan opnås i virkeligheden.

»Det er udelukkende hype. Teknologien eksisterer ikke til at gøre det, han hævder. Han har den ikke, og det er der heller ingen andre, der har,« siger Steven Shladover, en tidligere forskningsingeniør ved University of California, Berkeley, til CBS News.