Eksotisk øgruppe straffer selskaber med tråde til Danske Banks hvidvasksag

To virksomheder registreret på Marshall-øerne, der er blevet koblet til en af verdens største hvidvaskskandaler med Danske Bank i centrum, har fået frataget retten til at drive virksomhed.

To selskaber har ikke længere ret til at drive virksomhed på Marshalløerne midt i Stillehavet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ints Kalnins/Reuters/Ritzau Scanpix

For første gang griber en eksotisk stat, der er på EUs sortliste over skattely, nu direkte til handling og tvangsopløser to selskaber med tråde til Danske Banks store hvidvaskskandale.

Marshall-øerne, der består af 1.152 øer og ligger omtrent 4.000 kilometer nordøst fra Australien, har frataget selskaberne Formond Inc og Primecross Inc. retten til at drive virksomhed. Det sker som en konsekvens af selskabernes mulige forbindelse til skandalen i Danske Bank, skriver det new zealandske medie RNZ.

Danske Banks hvidvasksag, hvor op mod 1.500 mia. kroner strømmede gennem bankens filial i Estland i perioden 2007-2015, var søndag hovedindslag i et af USAs mest sete TV-nyhedsmagasiner »60 Minutes«.

I programmet fortalte whistlebloweren i Danske Bank-sagen, Howard Wilkinson, hvordan russiske rubler blev vekslet til amerikanske dollar og flyttet af kunder i Danske Banks estiske filial i et dagligt omfang af op til 20 mio. rubler svarende til lidt over to mio. kroner om dagen.

Se en trailer for TV-programmet her:

Den store mængde penge, der blev kanaliseret videre, fik britiske Howard Wilkinson til at kontrollere et mistænkeligt selskab ved navn Lantana Trade LLP, der angiveligt var kontrolleret af »Putin-familien og FSB« (Ruslands efterretningstjeneste, red.).

Selskabet havde erklæret sig selv for inaktivt, men ifølge Wilkinson viste det sig at have indberettet falske regnskaber og foretaget »suspekte betalinger«.

»Lantana lader til at være et britisk selskab, der kun var navngivet med postadresse i en ubemærket kontorbygning i det nordlige London, som var koblet til mindst 64 skuffeselskaber med konti i Danske Banks estiske filial og forbindelser til fjerntliggende eksotiske steder, der var kendt for bankhemmelighed og hvidvask af penge,« lød det fra Howard Wilkinson.

Netop Wilkinsons mistanke mod Lantana Trade blev grundlaget for hans første whistleblowerrapport til topledelsen i Danske Bank i december 2013. En rapport, som Berlingske i 2018 som første medie kunne afsløre indholdet af.

James Myazoe, direktør i virksomheden The Trust Company, der forvalter Marshall-øernes firmaer og skibsregistre, fortalte ifølge RNZ onsdag, at han ikke havde modtaget nogen officielle forespørgsler fra USA i forbindelse med den konkrete nyhed.

Men han påpegede, at »de to Marshall-selskaber, der var blevet associeret til Lantana Trade LLP, straks var blevet ophævet«.

Lantana Trade LLP blev etableret i 2011 og opløst af myndighederne i 2015 som følge af inaktivitet. Det var et såkaldt LLP-selskab, som er en særlig britisk selskabsform, der muliggør lav skattebetaling og høj grad af diskretion for de bagvedliggende ejere.

Ifølge det britiske selskabsregister, Companies House, var selskabets eneste repræsentanter angivet som de to Marshall Islands-selskaber Formond Inc. og Primecross Inc. Inden da – frem til 2012 – var selskabet ejet gennem to andre selskaber, begge registreret på Seychellerne.

Det er helt uklart, hvem der i sidste ende kontrollerer selskaberne. Eneste person, der optræder i selskabsregistret, er en Ali Moulaye, der underskrev Lantana Trades regnskaber. Han er tidligere blevet afsløret som en stråmand, der har været direktør for hundreder af selskaber. Ali Moulaye har bl.a. udtalt til mediet Buzzfeed, at han intet kendskab har til de ultimative ejere.

Både Formond Inc. og Primecross Inc. optræder i øvrigt også som repræsentanter for stribevis af andre lige så mistænkelige britiske selskaber, viser en hurtig søgning i det britiske selskabsregister.

Amerikanske myndigheder undersøger fortsat sagen om hvidvask i Danske Bank, og banken risikerer dermed bøder i milliardklassen. Landets største bank bliver også undersøgt af myndigheder i Danmark, Estland, Frankrig. Banken er sigtet herhjemme og i Frankrig.