Efter hvidvasksag: Politiet indstiller efterforskningen af Danske Banks revisor

I 2019 politianmeldte Erhvervsstyrelsen revisionsgiganten Ernst & Young (EY) for overtrædelse af hvidvaskloven. Mistanken var, at revisorerne havde svigtet i revisionen af Danske Banks skandaleramte filial i Estland. Nu bliver den efterforskning lagt ned af Bagmandspolitiet.

Danske Banks filial i Estland, som ses her i Tallinn, var omdrejningspunktet for den store hvidvaskskandale. Nu har Bagmandspolitiet lagt undersøgelsen af Danske Banks revisor i år 2014, et af de problemfyldte år, ned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

For lidt mere end et år siden politianmeldte Erhvervsstyrelsen revisionsgiganten Ernst & Young (EY) for overtrædelse af hvidvaskloven.

Nu kan EY foreløbig ånde lettet op.

Myndighedens fokus var en mistanke om, at revisorerne havde svigtet, da man reviderede regnskabet i 2014, et af de skæbnessvange år i løbet af hvidvasksagen, hvor mistænkelige milliarder strømmede igennem Danske Banks estiske filial.

Nu har Bagmandspolitiet, som egentlig hedder Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminaltet (SØIK), undersøgt sagen og lukket efterforskningen ned.

Det bekræfter EY i et svar til Berlingske.

Begrundelsen er ifølge EY, at SØIK »ikke mener, at der er rimelig formodning om, at der er begået noget strafbart«.

Torben Bender, CEO & Country Managing Partner for i EY i Danmark, oplyser i et skriftligt svar:

»Vi er orienteret om, at efterforskningen er indstillet og med en klar konklusion om, at der ikke er fundet noget strafbart. Som vi tidligere har påpeget, så mener vi, at vi har udført revisionen korrekt og i overensstemmelse med det for 2014 gældende regelsæt og god revisorskik.«

EY har hele tiden afvist at have gjort noget forkert og sagt, at man var villig til at samarbejde med Bagmandspolitiet.

Politianmeldelsen fra Erhvervsstyrelsen skete konkret som følge af en mistanke om svigt i forbindelse med hvidvasksagen.

Erhvervsstyrelsen vurderede, at EY i forbindelse med revisionen af Danske Bank års- og koncernregnskab for 2014 blev bekendt med oplysninger, som skulle have ført til, at EY burde have foretaget nærmere undersøgelser og foretaget underretning til Hvidvasksekretariatet under Bagmandspolitiet.

Berlingske har bedt Erhvevsstyrelsen om en kommentar til, at SØIK har lagt sagen ned.

I en pressemeddelelse fredag skriver Erhvervsstyrelsen, at man »tager SØIKs afgørelse til efterretning«.

Massevis af skumle kunder

Økonomisk Ugebrev omtalte første gang fredag morgen politiets konklusion i sagen, der altså er en udløber af skandalen om beskidte milliarder i Danske Banks filial i Estland.

Filialen lagde i årene 2007-2015 hus til massevis af skumle kunder fra primært Rusland og de tidligere sovjetstater. Blandt dem var magteliten fra diktaturstaten Aserbajdsjan, oligarker og angiveligt Putin-familien og FSB.

Advokathuset Bruun & Hjejles undersøgelse af forholdene i Estland viser, at »en stor del« af 1.500 milliarder kroner, der strømmede igennem filialen i de år var mistænkelige.

Af rapporten fremgik det også, at filialen i Estland var en ren pengemaskine. I 2008 stod den estiske filial for 9,9 pct. af hele Danske Bank-koncernens resultat før skat, mens niveauet toppede med 10,7 pct. i 2011.

Dengang kritisrede flere eksperter de store revisionshuse for at overse Danske Banks hvidvaskskandale.

»Som revisor skal man bevare begge ben på jorden og spørge sig selv, om det nu også kan passe, at indtjeningen pludseligt springer i vejret. Her har revisorernes professionelle skepsis ikke været skarp nok,« sagde Bent Warming-Rasmussen, professor i revision ved Syddansk Universitet, til Berlingske.

Helt af krogen er revisorerne i EY imidlertid ikke endnu. Forud for politianmeldelsen til Bagmandspolitiet havde Erhvervsstyrelsen selv i et halvt års tid – siden oktober 2018 – undersøgt sagen.

Myndigheden kiggede på to spor, hvoraf det ene altså nu er lukket.

Det andet spor førte i januar i år til, at Erhvervsstyrelsen indbragte EY for Revisornævnet, en uafhængig klageinstans, der behandler disciplinærsager om godkendte revisorer.

Der er tale om to godkendte revisorer fra EY, som Erhvervsstyrelsen mistænker for at have brudt revisorloven i forbindelse med revision af regnskabet fra 2014.

Hvidvasksagen endte med at koste store dele af ledelsen deres job. Desuden er ni personer, herunder den tidligere topchef Thomas Borgen, fortsat sigtede i sagen.

Der er desuden flere større søgsmål undervejs. Blandt andet har halvandet hundrede institutionelle investorer sagsøgt Thomas Borgen, fordi de mener, at de har 358 millioner euro – 2,7 milliarder kroner – til gode, har Deminor, der repræsenterer investorerne, oplyst.

Forholdene i den estiske filial undersøges også i Frankrig, Estland og af flere myndigheder i USA.