Danske Banks revisor politianmeldt i hvidvasksag

Erhvervsstyrelsen har meldt Danske Banks revisor Ernst & Young til politiet for svigt i hvidvasksagen. Revisoren burde have foretaget nærmere undersøgelser, lyder et af kritikpunkterne.

Mistænkelige milliarder fossede i årevis gennem Danske Banks estiske filial, mens storbankens revisor Ernst og Young blåstemplede regnskaberne. Fold sammen
Læs mere
Foto: RAIGO PAJULA

I årevis fossede der uhindret mistænkelige milliarder gennem Danske Banks estiske filial.

Men alligevel blåstemplede Danske Banks revisorer igen og igen storbankens regnskaber: »Revisionen har ikke givet anledning til forbehold,« som det lød fra blandt andet revisionsgiganten Ernst & Young.

Nu har Erhvervsstyrelsen politianmeldt Ernst & Young for svigt i forbindelse med hvidvasksagen. Erhvervsstyrelsen vurderer, at Ernst & Young (EY) i forbindelse med revisionen af Danske Bank års- og koncernregnskab for 2014 blev bekendt med oplysninger, som fører til, at EY burde have foretaget nærmere undersøgelser, samt foretaget underretning til Hvidvasksekretariatet.

»Erhvervsstyrelsen har anmodet Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet om at indlede en politimæssig efterforskning af om hvidvaskloven er overtrådt,« skriver Erhvervsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Politianmeldelsen vedrører en mulig overtrædelse af hvidvaskloven om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme.

EY i samarbejde med Bagmandspolitiet

I oktober indledte Erhvervsstyrelsen en undersøgelse af Danske Banks revisorer i kølvandet på storbankens offentliggørelse af en rapport om hvidvasksagen. Rapporten viste, at 1.500 milliarder kroner fra 2007 til 2015 blev sendt gennem konti i bankens lille estiske filial.

EY oplyser, at det har samarbejdet fuldt ud med Erhvervsstyrelsen siden oktober 2018 og gjort alle relevante informationer om revisionen tilgængelige.

»EY foretog den rapportering, som vi efter gældende lovgivning var forpligtet til, og vi vil samarbejde fuldt ud med Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet i den videre undersøgelse,« skriver Michael Basland, kommunikationschef i EY, i en e-mail til Berlingske.

Af rapporten om hvidvasksagen, som advokatfirmaet Bruun & Hjejle offentliggjorde i september 2018, fremgik det, at Danske Banks filial i Estland var en ren pengemaskine. I 2008 stod den estiske filial for 9,9 pct. af hele Danske Bank-koncernens resultat før skat, mens niveauet toppede med 10,7 pct. i 2011.

Kvitterer for myndighedernes indsats

Flere eksperter, Berlingske har talt med, har tidligere kritiseret de store revisionshuse for at overse Danske Banks hvidvaskskandale.

»Som revisor skal man bevare begge ben på jorden og spørge sig selv, om det nu også kan passe, at indtjeningen pludseligt springer i vejret? Her har revisorernes professionelle skepsis ikke været skarp nok,« lød det fra Bent Warming-Rasmussen, professor i revision ved Syddansk Universitet, i september.

I årene 2007 til 2013 var revisionsvirksomheden KPMG hyret af Danske Bank som uafhængig revisor. I 2014 fusionerede det gamle KPMG med det nuværende EY. Siden 2015 har Deloitte været Danske Banks revisor.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) skriver fredag på Twitter, at det ikke er hans opgave at tilskynde eller rose politianmeldelser:

»Men det er godt, at myndighederne (Erhvervsstyrelsen, Bagmandspolitiet og Finanstilsynet) er 100 pct. på denne sag, og det vil jeg gerne kvittere for.«