ECB-chef efterlyser større gennemsigtighed

Finansverdenen er for ugennemsigtig, og det bremser investeringslysten, sagde den europæiske centralbankchef Jean-Claude Trichet søndag. Han pegede samtidig på, at nøglen til at løse problemet ligger i finanssektoren selv.

Den europæiske centralbankchef, Jean-Claude Trichet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters
Den europæiske centralbankchef Jean-Claude Trichet mener, at det globale finanssystem skal gøres mere gennemskueligt. Men det skal ikke ske ved, at staterne regulerer finanssektoren - ændringen skal i stedet komme fra sektoren selv.

Det sagde centralbankchefen, da han søndag talte til det årlige møde for "Institute of International Finance" i Washington, skriver det britiske nyhedsbureau Reuters.

"Mens jeg er fuldstændig overbevist om, at der er brug for en ændring, når det gælder om at få mere gennemsigtighed ind i det globale finansielle system, så er jeg lige så overbevist om, at det ikke behøver at ske gennem voldsomme offentlige reguleringer," sagde Trichet til årsmødet.

Centralbankchefen pegede på, at en faktor, der for tiden bremser strømmen af likviditet i finanssektoren, er, at investorer er usikre på de endelige ejerforhold i sektoren. Det er simpelthen for svært for en investorer at regne ud, hvem der ejer hvad - og i sidste ende, hvem der risikerer hvad. Uigennemsigtigheden gør, at investorerne bliver forsigtige med at placere deres penge i sektoren. Og det er altså det, Trichet mener, at bankverdenen selv kan være med til at ændre på.

Centralbankchefens tale cirklede omkring årsagen til og konsekvensen af den amerikanske subprime-realkreditkrise. Han mener, at man skal se krisen som en konsekvens af en global tendens til at undervurdere risikoen i finansinvesteringer - eller med andre ord: en anormalitet i den måde, investorerne har vurderet risikoen på.

"På mange måder kan man tolke den seneste hændelse (subprime-krisen, red.) som en korrektion af anormaliteten, der kan bane vejen for en mere langtidsholdbar struktur i finanssektoren," sagde Trichet ifølge Reuters.