DF-angreb mod vindmølleindustri

Dansk Folkepartis miljøordfører Jørn Dohrmann angriber vindmølleindustrien for trusler om at flytte test af store vindmøller til udlandet.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"Det nytter ikke industrien vil sætte en pistol for panden på politikerne".
Med disse ord går Dansk Folkepartis(DF) miljøordfører Jørn Dohrmann nu til modangreb på vindmølleindustrien med Vestas og Siemens i spidsen.

Årsagen til, at DF skyder igen, er, at vindmølleproducenterne gennem deres talerør, brancheforeningen Vindmølleindustrien, presser voldsomt på for at regeringens lovforslag om at placere et nyt nationalt testcenter for store vindmøller på op til 250 meters højde i Østerild Klitplantage bliver vedtaget inden sommerferien.

Ellers vil den danske vindmølleindustri i stedet finde placeringsmuligheder  i Storbritannien, Tyskland eller USA og investere i test af prototyper på testmøller der. Det vil betyde, at Danmark går glip af Siemens- og Vestas-investeringer for mellem 20 til 40 milliarder kr. Primært i udvikling af nye store havvindmøller i de næste 10 år.

»Der er ikke én, der har sagt, at vi ikke skal have de testpladser i Danmark. Industrien kunne bare have bedt om de møllepladser for et par år siden. Vi må først have en grundig undersøgelse af, om der kunne være andre placeringsmuligheder end Østerild. En så stor proces kræver tid, selv om industrien gerne vil have det her gennemført så hurtigt som muligt. Beslutningen skal ikke bare hastes igennem,« siger DF’s miljøordfører Jørn Dohrmann.

Oppositionen blev i går enige med regeringen om, at der skal laves en tilbundsgående undersøgelse af mulighederne for at placere testcentret i Oksbøl skyde- og øvelsesterræn eller Stauning.

Industrien er træt af, at sagen trækker i langdrag, da det er fem år siden, Vestas og co. første gang bad Miljøministeriet om at finde plads til et testcenter. Vestas forbereder sig på at sætte sin første store testmølle til 200 mio. kr. op i tredje kvartal næste år.

Hvis beslutningen om et dansk testcenter ikke politisk på plads indenfor meget kort tid, vil Vestas i stedet gå til myndighederne i England eller Tyskland for at få en hurtig tilladelse til opstilling prøvemøller i de kommende år.

Socialdemokraternes naturordfører Flemming Møller Mortensen siger, at han har forståelse for vindmølleindustriens problemer. Men S vil først have undersøgt mulighederne for at placere centret i Oksbøl eller Stauning.
.
»Vi er ikke ude på at trække noget i langdrag. Vi kan træffe en afgørelse inden for uger eller måneder. Det kan dog godt ende med, at et bredt politisk flertal først efter sommerferien kan træffe afgørelse om placeringen af testcentret,« siger Flemming Møller Mortensen.

bso@berlingske.dk