Det glemte hovedstrøg piftes op

Tivoli håber på det bedste, men frygter at blive klemt.

Foto: Linda Kastrup. Dansk Industris byggeplads
Læs mere
Fold sammen

Der er måske ikke så mange, der ved det. Men de første få hundrede meter af Vesterbrogade, fra Rådhuspladsen til Bernstorffsgade, har faktisk et navn: Vesterbro Passage. Navnet gik blot i glemmebogen sammen med områdets sjæl.

Det blev, ifølge kommunen, glemt, da man for 40 år siden lagde om fra sporvogne til busser. Den midlertidige løsning blev permanent, og siden har Vesterbro Passage for de fleste været et trafikalt helvede, der blot skulle overstås.

Men det vil blive ændret markant i de kommende år. DI er ved at færdiggøre ombygningen af sit nye domicil. Og på den anden side af gaden er Scala revet ned, og Ejendomsselskabet Norden er i gang med at opføre en kontorejendom i forskudte plan, hvor det højeste går op til 16. etage. I gadeplan skal ejendommen være hjemsted for forskellig detailhandel og serviceerhverv.

Kommunen yder sit bidrag ved at renovere færdselsåren, så der bliver boulevard-stemning med bedre plads til fodgængere og cyklister, og så der vil være opholdsarealer med træer.

Alle disse ændringer er ikke mindst spændende for Tivoli, hvis idylliske indgangsparti ligger lige ud til det tæt trafikerede hovedstrøg, men som nu kan se frem til en mere afslappet atmosfære. Den gamle have bidrager selv til byfornyelsen med projektet Tivoli Kanten, der går ud på at renovere facaden ud mod Bernstorffsgade og Hovedbanen.

DI åbner Industriens Hus i maj, og kommunen forventer at være færdig med sin del af arbejdet hen mod slutningen af året. Det nye byggeri på Scala-grunden står først færdigt om et par år, og det er endnu uklart præcist hvilke aktiviteter, der kommer i stueetagen. Lokalplanen giver ganske vide muligheder, hvorimod den er specifik omkring arkitekturen det skal være naturmaterialer, der møder de forbipasserende i øjenhøjde.

Stine Lolk, vicedirektør i Tivoli, er ikke i tvivl om, at der ligger muligheder i renoveringen af området. Det er imidlertid ikke muligheder, der kommer uden bekymringer.

»Bydelen har godt af udvikling. Det betyder også, at der vil komme flere mennesker i området bl.a. forretningsfolk, som vi er rigtigt glade for. Men når man kigger på projekterne, er det nogle store byggerier. Allerede dengang DIs projekt blev præsenteret, havde vi nogle bekymringer om, hvordan det ville virke, når man så det inde fra haven. Nu er det i hvert fald færdigt udenpå, og det er meget massivt. Også byggeriet på Scala-grunden bliver meget stor, og det skal ligge lige over for vores indgang, der jo i virkeligheden er meget lille, selv om den er et ikon for os,« siger Stine Lolk.

Hun er spændt på, hvad der kommer af aktiviteter i DI-bygningen, og senere også i ejendommen på Scala-grunden.

»Der ligger nogle kæmpe centre med f.eks. Hovedbanen og Tivoli i området. Så der er virkelig basis for, at folk ikke blot skal skynde sig et andet sted hen, som det er i dag, men at de faktisk skal færdes her. Det er helt klart vores ønske, at det skal være sådan,« siger Stine Lolk.