Den tilbagetrukne og succesfulde tøjkøbmand

Troels Holch Povlsen har sammen med sin familie gjort, hvad ganske få andre er lykkedes med i Danmark de seneste 30 år. Han har opbygget en verdensomspændende milliardforretning.

Selv om Troels Holch Povlsen lever skjult for offentlighedens søgelys, kender alle danskere vel nok indirekte tøjkongen via hans butikker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix

Han er en af Danmarks absolut rigeste og åbnede i 1975 en butik i Ringkøbing. En forretning, der siden udviklede sig til mere end 9.700 af slagsen, hvis man tæller det kinesiske marked med, og dermed et imperium, der beskæftiger 17.000 medarbejdere på verdensplan.

Men selv om Troels Holch Povlsen er manden bag en af de største danske erhvervssucceser i nyere tid, er det begrænset, hvor meget man kan læse om ham, hans baggrund, interesser og præferencer.

For stifteren af Bestseller, der mandag fylder 70 år, har altid helt bevidst holdt sig ude af offentlighedens søgelys.

Ordblind milliardær

Lidt er der dog at finde om ham i arkiverne. Trods ordblindhed tog Troels Holch Povlsen handelseksamen i Århus, som efter eget udsagn var uden den store succes. Ved et tilfælde kom han til at handle med ægte tæpper i Århus og her fandt han både sin rette hylde, fik erfaring og optjent en startkapital på 67.000 kr.

Med dem på lommen drog han videre til Herning for at læse til konfektionstekniker på Tekstilskolen. Det blev dog aldrig til en eksamen, for da onklens tekstilfabrik, der producerede kjoler, ikke kørte optimalt, fordi der blev produceret for meget til lageret, tog Holch Povlsen fat.

»Jeg kunne se i listerne, at han ikke havde nogen kunder i Ringkøbing, så jeg fandt et ledigt lokale, hvorfra vi kunne sælge sommerkjoler til turisterne. Senere overtog jeg de forpligtelser, der lå i lejemålet. Og så stod jeg som 25-årig med en butik i byen,« har Troels Holch Povlsen tidligere fortalt til Jyllands-Posten.

Herefter udvidede tøjkøbmanden hastigt med adskillige forretninger i andre byer, og da flere af hans leverandører allerede forsynede andre butikker de pågældende steder, besluttede han at skabe sit eget tøj.

Via en bekendt havnede han i Calcutta og tegnede kontrakt med en konfektionsfabrik, som stadigvæk syr tøj for Bestseller. Siden har han besøgt Calcutta gentagne gange, og han kalder ifølge B.T. Indien for sit andet hjemland.

Selv om Troels Holch Povlsen lever skjult for offentlighedens søgelys, kender alle danskere vel nok indirekte tøjkongen via hans butikker. Det er nemlig Bestseller, der står bag mærker som Vero Moda, Jack&Jones, Only og Vila for bare at nævne nogle.

Bestsellers succes er tit blevet fortalt at have rod i grundlæggerens flid, gode ledelse og enestående talent for handel med tøj. Og selv om han er privat, skulle alle medarbejderne være på fornavn med ham. Også til koncernens overdådige sommmerfester, hvor bl.a. Madonna tidligere har optrådt.

I 2001 gav Troels Holch Povlsen stafetten videre til sønnen. Præcis hvorfor og under hvilke omstændigheder, den dengang blot 28-årige Anders Holch Povlsen allerede skulle overtage virksomheden, er der forskellige udlægninger af, men siden er Bestseller kun vokset sig større, mens familien har puttet penge i en lang række andre virksomheder som møbelvirksomheden Hay samt fødevareproducenten De 5 Gaarde, der producerer landbrugsprodukter på fem godser og herregårde. Bl.a. på Gyllingnæs, som skulle være er af Troels Holch Povlsens personlige tilholdssteder.

Familien blev i påsken ramt af en tragedie, da Anders Holch Povlsen og hans kone Anne mistede tre børn i et terrorangreb på Sri Lanka.