Den første e-mail, domænenavn, spam, mobil og internetside

Hvad var den første vare solgt på e-Bay, hvornår blev den første spam sendt ud, og hvem er verdens første blogger? Royal.pingdom.com har samlet nettets allerførste her.

Den første hjemmeside kom fra CERN, hvor internettet blev opfundet. I dag er stedet mest kendt for sine partikelacceleratorer Fold sammen
Læs mere
Foto: MARTIAL TREZZINI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den første email

Ray Tomlinson skulle angiveligt have sendt den første email i 1971. Han kan også tage æren for at introducere @’et som det, der adskiller brugerens navn fra brugerens maskine. Fra begyndelsen af 60’erne begyndte man at sende beskeder til hinanden, men kun når brugerne var koblet til det samme system, kunne det lade sig gøre. Fra 1971 kunne man at sende emails, som man kender dem i dag. På det tidspunkt var det nettets forfader, ARPANET, der eksisterede.

Det første domænenavn

”Symbolics.com” er det første domænenavn nogensinde. Navnet blev registreret den 15. marts 1985 af selskabet Symbolics.

Den første spam-mail

Den første dokumenterede omgang spam blev sendt ud til 393 modtagere på ARPANET den 3. maj 1978. Beskeden blev sendt ud af Gary Thuerk og reklamerede for en ny computer fra pionervirksomheden Digital Equipment Corporation. Gary Thuerk fik dermed den tvivlsomme ære som verdens første spammer – og samtidig en plads i Guinnes Rekordbog.

Første mobil med internet

Den første mobil, der kunne gå på nettet, var Nokia 9000 Communicator. Den blev lanceret i Finland i 1996, men på det tidspunkt var internetadgangen begrænset af meget høje priser. I 1999 blev i-Mode introduceret i Japan. Det bliver i dag betragtet som mobil-nettets moder.

Den første internetside

Den første internet-adresse var info.cern.ch, og den første internetside var http://info.cern.ch/nypertext/WWW/The Project.html. Siden indeholdt oplysninger om projektet ”World Wide Web”. Den eksisterer ikke længere, men i 1992 blev der lavet en kopi, der er tilgængelig på W3Cs side.