Den første danske kontrakt med omstridte Huawei er revet i stykker

Her er det vigtigste, du bør vide, før dagen for alvor begynder. Berlingske gransker erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

En kontrakt om fiberoptisk netværksudstyr fra Huawei til Banedanmarks digitale infrastruktur langs jernbanen er pludselig blevet revet over. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Peter
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Der er milliarder på vej til Københavns Lufthavn, og et retsopgør med danske discountpiloter kan sætte en stopper for løndumping i Europa.

Det er nogle af historierne i dagens erhervsoverblik, som begynder med seneste nyt om den omstridte kinesiske virksomhed Huawei:

1
Banedanmark annullerer sin nye kontrakt med Huawei-udtyr

Kritisk netværksudstyr til den danske jernbane skal alligevel ikke leveres af den omstridte kinesiske virksomhed Huawei. Ifølge centrale kilder annullerede Banedanmark i fredags en kontrakt med Huaweis største partner i Danmark, NetNordic. Det skriver Politiken onsdag.

Banedanmarks skridt er, så vidt vides, den første konsekvens for Huawei på dansk grund, efter at presset på selskabet de seneste måneder er intensiveret.

Banedanmarks officielle forklaring på den pludselige annullering af kontrakten er, at der i udbuddet ikke var blevet indskrevet krav om cybersikkerhed.

Stadig flere vestlige lande har, på grund af frygten for at blive underlagt kontrol eller spionage fra Kina, blokeret eller begrænset Huawei fra kritisk infrastruktur, såsom de kommende 5G-telenetværk.

5G-netværket bliver et endnu mere kritisk stykke infrastruktur end det nuværende 4G, som Huawei herhjemme har opbygget og driver for TDC. Nye teknologier som selvkørende biler og intelligente produkter i hjemmet og byerne skal kobles på det nye højhastighedsnetværk, der er femte generation af det internet, vi får via mobilmaster.

De internationale skridt og advarslerne om Huaweis tætte relation til den kinesiske stat har de seneste uger også fået den danske regering og Forsvarets Efterretningstjeneste til at ytre bekymring.

I Folketinget har både SF og DF tilkendegivet, at de ønsker Huawei udelukket fra det kommende 5G-netværk. Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) var tirsdag indkaldt i åbent samråd om »Huawei og dansk sikkerhedspolitik« på anmodning fra SF.

Forsvarsministeren slog fast, at der ikke i lovgivningen er mulighed for, at Danmark kan forbyde bestemte leverandører, men understregede, at den danske lovgivning allerede rummer en række kontrolredskaber, som myndighederne kan bruge.

2
2,5 mia. skal udbygge Københans Lufthavns førerposition

Vi rykker videre til Børsen, som kan fortælle, at der er en statslig investering på 2,5 mia. kr. på vej til udbygge Københavns Lufthavns rolle som Skandinaviens førende lufthavn.

Pengene skal blandt andet gå til 2000 nye parkeringspladser og to nye perroner på stationen. Samtidig skal det sikre, at lufthavnenes største aktør, SAS, rangerer Københavns Lufthavn øverst i kampen med bl.a. Arlanda i Stockholm. Det skriver Børsen.

»Udvidelsen af Københavns Lufthavn Station handler om at sikre, at Københavns Lufthavn er attraktiv for alle nuværende og fremtidige luftfartsselskaber i lufthavnen. Forbedring af adgangsvejene til lufthavnen sikrer et større passageropland og kommer således alle luftfartsselskaber i lufthavnen til gode, uanset om disse er SAS, Norwegian eller Easyjet,« siger transportminister Ole Birk Olesen (LA) om udvidelsen, der er en del af regeringens hovedstadsudspil.

Ministeren mener ikke, at det er realistisk, at Københavns Lufthavn når målet om 40 mio. passagerer årligt med den nuværende togkapacitet. I 2018 var der 30,3 mio. passagerer.

3
Retsopgør med danske discountpiloter kan sætte stopper for løndumping i Europa

Det er ulovligt for flyselskaber med base i Danmark at tilknytte piloter som selvstændige virksomheder via udenlandske selskaber uden om overenskomsten.

Sådan lyder den kontante melding fra piloternes faglige organisation, Flyvebranchens Personale Union, FPU, der har anlagt en sag i Arbejdsretten. Det skriver Finans i dag.

Hos FPU anser man sagen som lige så principiel som den såkaldte Ryanair-sag fra 2015, og derfor vil fagforeningen nu have rettens ord for, at danske piloter skal være dækket af overenskomst.

»Vi har brug for at få afklaret lovligheden af, hvorvidt »falske selvstændige« i overenskomstdækkede virksomheder med denne finte kan undtages fra lønmodtagerbegrebet,« siger Jan Gam, advokat i FPU til Finans.

Sagen er opstået som følge af det konkursramte flyselskab Primera Air, der ved siden af de fastansatte, overenskomstdækkede danske piloter brugte et tilsvarende antal danske piloter, der hver især var selvstændige virksomheder i det kendte skattely Guernsey. Herfra blev de via et bureau hyret af Primera Air til at arbejde eksklusivt for selskabet i Danmark.

4
Nu indtager Lagkagehuset Manhattan

Ole & Steen, som Lagkagehuset hedder i udlandet, åbner i denne uge sin første butik på Manhattan. Tre butikker i New York skal i løbet af foråret fungere som testbutikker, inden det danske selskab kaster sig over resten af USA, skriver Berlingske.

»I New York tester vi den strategi, som skal gælde for hele USA. Vi har valgt New York, fordi vi tror, at det er det sværeste marked at komme ind på. Så hvis vi kan klare os der, kan vi klare os alle steder,« siger selskabets adm. direktør, Jesper Friis, med reference til Frank Sinatras hit fra 1977 »New York, New York«.

Selv om navnet er anderledes på Manhattan end herhjemme, bliver sortimentet dog næsten det samme som i den danske andedam.

»Vi kan se på de undersøgelser, vi har lavet derovre, at det, vi laver, og den måde, vi laver det på, falder i utroligt god smag hos amerikanerne. Både vores brød, sandwich og kager,« siger Jesper Friis.

Han peger samtidig på, at forbrugerne i London og New York i høj grad minder om hinanden, og at de engelske forbrugere har taget godt imod selskabets ti butikker i London, som leverer vækst både i top og bund.

Tre forhold investorerne holder øje med

Her er tre forhold, som investeringøkonom i Nordnet Per Hansen har blikket rettet mod i dag.

  • Genmab faldt med 4 pvt. i går, efter salgstal fra Johnson & Johnson viste, at salget af Darzalex kommer ud i den nedre ende af det guidede interval på 2,0-2,3 mia. for 2018. Fik investorerne deres skuffelse ud i går og er der plads til en mindre revanche i dag?
  • Pundet fortsætter med at vise tænder og styrke. Et hårdt Brexit bliver stadig mindre sandsynligt. Det skyldes ikke mindst, at Labour ikke udelukker en ny afstemning om Brexit. Det er fortsat en god ide at holde øje med udviklingen i det britiske pund for at få et stemningsmæssigt pejlemærke om udviklingen.
  • De amerikanske aktieindeks faldt mellem 1,2 og 2 pct. i går. Det ser ikke umiddelbart ud til at få den store effekt i Asien og ej heller i Europa er der lagt op til en meget rød aktiestart. Var gårsdagens amerikanske nedtur en naturlig korrektion på den gode start og kommer aktierne til at genoptage opturen, når USA finder Kina handelsmæssigt, og det bliver stadig tydeligere, at et Brex-shit ikke er realistisk?

Markederne lige nu

De asiatiske aktiehandlere får en pause onsdag, hvor stigende tegn på en opbremsning i den globale vækst og bekymring over den endnu uløste kinesisk-amerikanske handelsstrid lægger bånd på investorernes appetit på risikovillig kapital.

Nikkei 225 +0,1
Topix -0,3
Hongkongs Hang Seng +0,1
China Shanghai Composite +0,1
China CSI 300 +0,1
Taiwan Taiex -0,5
Sydkoreas Kospi +0,4
Indiens BSE Sensex +0,1
Singapores STI -0,2
Sydney ASX 200 -0,3