Huawei-topchef advarer: Vi går efter, hvor vi er velkomne

Telegigantens bestyrelsesformand er klar til at tage konsekvensen på fjendtligtsindede markeder. Første danske kontrakt om Huawei-udstyr er annulleret.

Huaweis bestyrelsesformand, Liang Hua, slog i Davos fast, at den kinesiske telegigant vil fokusere på, hvor den er velkommen. Arkivfoto: Chen Chao, CNS/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: CHINA STRINGER NETWORK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kinesiske telegigant Huawei truer med at trække sig væk fra vestlige lande, hvis spionagemistankerne fortsætter med at lægge selskabet hindringer i vejen.

Det sagde Huaweis bestyrelsesformand, Liang Hua, på det verdensøkonomiske topmøde, World Economic Forum, i den schweiziske by Davos. Her advarede han om, at »vi vil overføre teknologipartnerskaber til lande, hvor vi er velkomne, og hvor vi har et samarbejde« uden at komme nærmere ind på, præcis hvilken slags partnerskaber han har i tankerne.

Fokus på, hvor Huawei er velkommen hos kunderne

Huawei har de seneste tre måneder været i fokus verden over. Der er frygt for, at giganten, der ikke alene er verdens største leverandør af mobilnetudstyr men også verdens næststørste smartphoneproducent, kommer ind som storleverandør til de kommende 5G-supermobilnet, som bliver en afgørende vigtig del af infrastrukturen på kommunikationsområdet. Kinesisk lovgivning kan nemlig pålægge kinesiske selskaber at samarbejde med efterretningstjenesten. Derfor frygter mange, at Huaweis udstyr kan misbruges til fjernaflytning, selv om der trods mange års granskning ikke er fremlagt konkrete beviser.

»Vi vil fokusere ikke blot på lande men på, hvor vi er velkomne hos kunderne. For i sidste ende har kunderne valget til at træffe beslutninger. Vi tilbyder bedre tjenester til vores kunder på 5G. Det er kundernes valg, hvis de ikke vælger Huawei, og vi vil fokusere vores anstrengelser på de kunder, som vælger os,« sagde Liang Hua, som ud over bestyrelsesformandsposten fungerer som midlertidig koncernfinansdirektør efter anholdelsen i Vancouver, Canada, 1. december af den egentlige koncernfinansdirektør, 46-årige Meng Wanzhou, der er datter af Huaweis grundlægger, Ren Zhengfei.

Liang Hua understregede samtidig ifølge nyhedsbureauerne AFP og Reuters, at myndigheder i andre lande er velkomne til at besøge Huaweis laboratorier i Kina, hvis de har bekymringer over, at Huaweis udstyr kan misbruges til spionage.

»Vi driver en global forretning, og i hvert land overholder vi til fulde lokale love og regler,« understregede han.

Dansk kontrakt annulleret

Det statsejede Banedanmark valgte ifølge Politiken i fredags som det første selskab at annullere en kontrakt med Huaweis største partner i Danmark, det norske NetNordic. Den seksårige kontrakt, som blev indgået i november 2018, ville betyde, at der skulle sættes Huawei-udstyr op i det fiberoptiske netværk til den danske jernbane. Banedanmark begrunder annulleringen med, at der i udbuddet ikke var indskrevet krav om cybersikkerhed.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) var tirsdag kaldt i samråd i Folketingets forsvarsudvalg. Her slog han fast, at der ikke i lovgivningen er mulighed for, at Danmark kan forbyde bestemte leverandører. Han er dog åben over for at foretage yderligere stramninger af cybersikkerhedsreglerne og -kontrollen, hvis det viser sig nødvendigt.

USA har forbudt Huawei at byde på offentlige kontrakter, mens Australien og New Zealand har forbudt Huawei at byde på det kommende 5G-net. Tyskland og Norge overvejer, om de vil indføre tilsvarende forbud.

Tjekkiets Nationale Cyber- og Informationssikkerhedsagentur (NÚKIB) advarede før jul de tjekkiske teleselskaber mod at bruge såvel software som hardware fra Huawei og Huaweis kinesiske konkurrent, ZTE, fordi det ifølge agenturet udgør en sikkerhedstrussel i kraft af de tætte bånd til den kinesiske regering. Agenturet råder på baggrund af egne undersøgelser og oplysninger fra allierede alle til at tage »passende skridt«.

Flere amerikanske universiteter har på det seneste advaret lærere og studerende om ikke at benytte beskedtjenester som det Facebook-ejede WhatsApp og det kinesiske modstykke WeChat, når de rejser i Kina, af frygt for overvågning og for at blive anklaget for spionage. Siden anholdelsen af Meng Wanzhou har Kina tilbageholdt en række udenlandske statsborgere, især canadiere. Canadas udenrigsminister, Chrystia Freeland, har kaldt tilbageholdelserne vilkårlige og dybt bekymrende.