Danskerne skovler unødvendige kosttilskud ind: Og industrien tjener kassen

Kosttilskud hitter i Danmark og branchen skovler penge ind. Det til trods for at langt de færreste af os har brug for det.

Danskerne er glade for kosttilskud, men for mange er det overflødigt. D-vitamin og jern er dog noget, vi typisk er i underskud af. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Vi skovler munden fuld med kosttilskud, selvom vi næppe har brug for det. Måske i håb om en sundere hverdag. Alene det seneste år indtog danskerne kosttilskud og naturlægemidler for mere end 1,2 mia. kr., viser tal fra Euromonitor International. Det skriver Finans.

Selvom det lyder meget af, har industrien rent faktisk ligget fladt de seneste fem år. Men mange af de solgte produkter ligger med en overskudsgrad på hele 50 procent, skriver Finans videre. Henning Søgaard, adm. direktør i Orkla Care A/S, fortæller, at branchen oplever gode tider.

»Det vil fortsat være attraktivt at sælge kosttilskud i Danmark de kommende år, og jeg er ikke i tvivl om, at behovet vil være der,« siger han til avisen. Orkla Care A/S sidder på omkring en tredjedel af det danske marked for kosttilskud.

Der er ikke noget, der tyder på, at industrien ser ud til falde i værdi; danskerne bliver ældre og ældre, og de længere levende køber i høj grad kalciumtilskud, D-vitamin og Omega 3-fiskeolie, og de produkter forventes at opleve øget salg.Men selvom industrien har det glimrende, så er det de færreste af os, der har brug for kosttilskud. Det fortæller Anja Pia Biltoft-Jensen, seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet til Finans. Det er hovedsageligt ældre plejehjemsbeboere, spædbørn og for tidlig fødte, gravide, personer der ikke får sol, og personer som døjer med allergi over for bl.a. mælk, der trænger til tilskud.

»Vi har aldrig undersøgt, hvorfor så mange danskere tager kosttilskud, men min vurdering er, at mange tager kosttilskud, fordi de ikke mener, de får spist sundt nok i dagligdagen. Populært kan man sige, at folk i vid udstrækning indtager kosttilskud for at være på den sikre side, eller måske pleje den dårlige samvittighed,« siger Anja Pia Biltoft-Jensen til Finans.