Danskere henter millioner i Silicon Valley: Vil være en international, vild vækstvirksomhed

Den dansk-amerikanske softwarestartup Roger.ai har hentet mere end 49 millioner kroner i investering i USA og Silicon Valley. Det er en af de få danske startups, som har taget springet og er flyttet til San Francisco, men produktet blev først lanceret på dansk grund.

Stifterne af Roger.ai, Cathrine W. Andersen og Christian Rasmussen, er i gang med deres anden succeshistorie inden for få år. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Syd for downtown San Francisco ligger et lille, rektangulært område klemt op ad den motorvej, som er hovedtrafikåren til Silicon Valley. Det er råt. Industrielt. Men som så mange andre nabolag i byen er Dogpatch up-and-coming. Mange af de gamle lagerbygninger er blev omdannet til boliger, gallerier, restauranter og kontorer. Et af disse kontorer ligger på hjørnet af 25th Street og Pennsylvania Avenue. Her sidder Cathrine W. Andersen og Christian Rasmussen. To danske iværksættere, som tog springet fra andedammen Danmark og knopsprang til verdens technavle, hvor de nu er i gang med deres anden succeshistorie inden for få år: Roger.ai – et program, som automatiserer bogholderi og regnskab, og som for ikke så længe siden modtog 7,35 mio. dollar, svarende til knap 50 mio. kroner, i investering.

Investeringen kom fra amerikanske investorer – ligesom seed-investeringen, hvor amerikanske BootstrapLabs dog fik følgeskab af danske Morten Strunge – men virksomheden startede faktisk op i Danmark, og det er en af nøglerne til succes i USA: Hold fast i dine rødder, men vær ikke bange for at plante spirer dér, hvor kapitalen er.

Første gang, Cathrine W. Andersen og Christian Rasmussen drog til USA sammen, var i 2012. De var blevet optaget i Alchemist Accelerator i San Francisco med deres første virksomhed, Assemblage, som de stiftede i Danmark i 2011. Derfra gik det stærkt. Acceleratoren var en blåstempling, og to år efter blev virksomheden opkøbt af softwaregiganten Cisco.

»Vi rejste penge i USA i 2014 fra blandt andre Foundation Capital. Vi havde haft svært ved at finde investorer i Danmark – oftest blev vi mødt med beskeden om, at vi var for tidligt ude, eller at det var umuligt. Da vi ankom til San Francisco, var det en helt ny verden. København var tung dengang, for der var ikke mange businessangels eller investorer, som turde satse på early stage-virksomheder,« fortæller Cathrine W. Andersen.

Cremen af amerikanske fintechinvestorer

En del af opkøbsaftalen var, at kerneteamet skulle arbejde i Cisco og bygge deres produkt ind i porteføljen gennem tre år. Da tiden var gået, begyndte Cathrine og Christian straks at bygge Roger.ai ud fra egne pinefulde erfaringer med spildtid og hvide knoer, når der skulle laves regnskab.

»På det tidspunkt var det blevet nemmere i København og Danmark, men vi vidste, at vi ville rejse penge i Silicon Valley og USA. Vi kiggede faktisk ikke rigtig efter europæiske investorer. Vi havde allerede et netværk her og nogle gode seed-investorer, som var villige til at åbne døre for os. De introducerede os til QED Ventures, som vi endte med at tage den største del af pengene fra,« siger Cathrine W. Andersen.

QED Ventures har dyb fintechekspertise, deres stifter står også bag Capital One, og den samlede erfaring findes ikke i Europa blandt venture-kapitalister, når det kommer til specifikke produkter som Roger, fortæller Cathrine W. Andersen. Med i runden kom også 9Yards, Silicon Valley Bank, Financial Venture Studio og BootstrapLabs samt en række private investorer, heriblandt tidligere general manager i Quickbooks og TurboTax Dan Wernikoff.

»Betingelserne er anderledes i Europa og USA. Kan du rejse penge i USA, er her meget kapital, og det er investorerne, der kæmper om de gode deals. I Danmark er det omvendt, for her er det iværksætterne, der kæmper om at finde investorer,« siger hun.

Finansiering en barriere for dansk skalering

Det gør det svært at skalere i Danmark. Ifølge iværksætteranalysen er finansiering til stadighed en barriere, men alligevel er det ikke mange af de omkring 20.000 aktive nye virksomheder, der bliver stiftet årligt, som tager springet til USA.

»Det handler nok meget om, at man som stifter personligt er et sted, hvor man kan og tør tage en stor risiko. For vores vedkommende var vores deltagelse i Alchemist Accelerator afgørende for, at vi turde tage springet for alvor og ikke bare rejse herover og fundraise nogle uger ad gangen. Vi var ikke bundet i Danmark og var indstillede på at bo i USA i en periode,« siger Cathrine W. Andersen.

Da hun og Christian Rasmussen stiftede Roger, boede de i byen og arbejdede fra cafeer i downtown – med Ciscos opkøb af Assemblage kom også en visumaftale – og senere flyttede de ned i det hippe SoMA, South of Market, hvor også 500 Startups, Zynga og mange andre store techvirksomheder og startuporganisationer har kontor. De blev en del af det danske vækstinitiativ Scaleit og fik derigennem et stærkt netværk til andre danskere, som turde satse og forlade den vante gænge i Danmark.

I Danmark hepper vi på hinanden

For mange danske virksomheder, der taler om investering eller opkøb med amerikanske investorer, bliver det en barriere, at teamet ikke kan bo i USA og ikke vil flytte en rum tid, fortæller Cathrine W. Andersen. Investorerne – især dem, som går ind i virksomheder tidligt – ser på, om stifterne har et godt netværk, og hvem der kender dem. Det er et mikroklima, og de taler sammen, har hun erfaret.

»Derfor blev vi. Vi havde et netværk, som vi kunne bruge til at bygge Roger hurtigere. Men vi byggede også et kontor i Danmark, fik vores første medarbejder der, og lancerede der først. Har du et fintechprodukt, skal man ikke gøre noget regulatorisk forkert. Som dansker er det nemmere at overskue markedet i Danmark, fordi man kan have en dialog med Finanstilsynet, og vi har et lille, men stærkt miljø om Copenhagen Fintech. Her er det svært at finde ud af, hvilket organ man skal gå til, og man kan ikke bare tage kontakt. Det er mindre transparent her, så for os er det bedre at teste i Danmark og få feedback fra brugerne der. De hepper på danskerne. Her er vi blot endnu en tilflytter, så der skal være 100 pct. styr på det. Men har du en god case og et godt netværk, så er pengene her,« siger Cathrine W. Andersen.

I dag har Cathrine og Christian så kontor i Dogpatch. Meget passende har de to kontorhunde, Henning og mr. Hudson, men en stor del af teamet arbejder i Danmark og New York. På den måde kan de tage hånd om alle kernekunder og dække flere tidszoner. Noget, som investorerne her sætter stor pris på, ligesom de vægtede den årlige omsætning og den 30 pct. stigning i omsætning fra måned til måned højt.

»De første par måneder har vi set kraftig skalering i Danmark. Det var her og i USA, vi lancerede produktet først. De næste markeder bliver Norden, UK, Canada, Australien og New Zealand. Vi har tusindvis af betalende kunder her, men har ikke skaleret disse markeder op. Det er vores ambition at blive en international vild vækstvirksomhed, og det kræver kapital,« siger Cathrine W. Andersen.