Danske banker er på vej ud i kundekrig

De danske banker begiver sig ud i en kundekrig, nu hvor finanskrisen har vist sin værste side.

Foto: Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter tre magre år gør de stærkeste danske pengeinstitutter klar til kamp om markedsandele. Samtidig kan de svageste banker blive tvunget til at hæve priserne i 2011, skriver Jyllands-Posten.

John Norden, der står bag Mybanker og Mybankerbiz, hvor private placerer deres formuer i højestbydende bank, er ikke i tvivl om, at 2011 bliver et afgørende år.

- Markedet vil knække midt over. De svageste banker bliver tvunget til at hæve priserne eller forsøge at nedbringe deres udlån, mens de stærke skærper priserne for at fiske de bedste kunder, siger han.

- Sikkert er det, at de passive bliver snydt. Der bliver langt større prisforskel mellem de dyreste og billigste tilbud, siger John Norden.

I første omgang nyder erhvervskunderne godt af situationen, men flere pengeinstitutter går målrettet efter flere privatkunder.

Mens Amagerbanken er gået under, og flere andre pengeinstitutter ifølge Finansiel Stabilitet skranter, ser tingene lysere ud blandt de stærkeste banker. De har styrken til at håndplukke de bedste kunder i et usikkert marked.

- Vi betragter situationen som normaliseret. Derfor vil vi benhårdt forfølge en vækststrategi, siger siger bankdirektør John Fisker fra Ringkjøbing Landbobank.

- Mange kunder kommer af sig selv. Lige nu kan man hente kunder alene på en stærk balance. Samtidig har vi råd til at spidse priserne, siger han.

Landbobanken er i lighed med bl.a. Jyske Bank og Nordea uden statsfinansiering, mens konkurrenter skal betale omkring 10 pct. for deres bankpakke II-lån.

Danske Bank vil førtidsindfri sit bankpakke II-lån ved at hente godt 20 mia. kr. på børsmarkedet.

/ritzau/