Danske Bank-formand overrasket over sigtelse af topchef: »Vi havde gjort os utrolig stor umage«

Det er under to år, siden Danske Banks bestyrelse udpegede hollandske Chris Vogelzang som topchef, og nu er han udpeget som mistænkt af myndighederne i sit hjemland. Baggrundstjekket af Vogelzang var »omhyggeligt« og noget af det, man gjorde »allermest« ud af, siger bestyrelsesformand Karsten Dybvad i dag. Det giver ham ikke anledning til at overveje sin egen position i banken.

Karsten Dybvad, bestyrelsesformand i Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Chris Vogelzang tiltrådte som topchef for Danske Bank for mindre end to år siden, forsikrede han omverdenen om, at han var ren som sne:

»I am a very clean guy.«

Dermed kunne omverdenen altså med andre ord forvente ro i bankens topledelse igen, efter flere turbulente år med hvidvasksagen i bankens estiske filial, der havde kostet størstedelen af den tidligere ledelse jobbet.

Det var den nye bestyrelsesformand, Karsten Dybvad, der udpegede Chris Vogelzang som topchef. Dengang forsikrede han om, at alle, banken havde talt med, havde anbefalet Chris Vogelzang på det varmeste.

I dag meddelte de hollandske myndigheder imidlertid, at Chris Vogelzang selv er udpeget som mistænkt i en anden hvidvasksag fra sin tid som en del af ledelsen i den hollandske storbank ABN AMRO. Derfor forlader han omgående sin stilling som topchef i Danske Bank.

ABN AMRO har i dag accepteret en milliardbøde for brud på hvidvaskreglerne i et forlig med de hollandske myndigheder.

Karsten Dybvad, du blev ansat til at hyre den rigtige administrerende direktør og få ro på Danske Bank. Hvordan synes du selv, det går?

»Der er ingen tvivl om, at vi var helt enige om i bestyrelsen, at Chris Vogelzang var den rigtige mand, da vi ansatte ham. Vi havde gjort os utrolig stor umage, og derfor er vi også overraskede over, at vi er kommet i den situation, som vi er kommet i,« siger Danske Banks formand.

»I am a very clean guy,« sagde Chris Vogelzang i forbindelse med sin tiltræden. Hvordan synes du, at det klinger i dag?

»Det må du også tale med Chris om selv, men det siger sig selv, at den udvikling, som har fundet sted i Holland vedrørende ABN AMRO siden efteråret 2019, er endt ud med, at han har ændret status fra at være et vidne til at være sigtet. Det er meget overraskende for os, men det er den udvikling, som vi må forholde os til.«

Allerede fra udnævnelsen af Chris Vogelzang blev der sat spørgsmålstegn ved valget af ham. Det skete blandt andet som følge af, at den tidligere hollandske regering ikke ville have Chris Vogelzang som øverste chef for ABN AMRO.

Det spurgte Berlingske Dybvad om i 2019. Hans svar lød:

»Det ændrer ikke den kendsgerning, at alle, der har arbejdet sammen med Chris Vogelzang, anbefaler ham. Hans tidligere chef i det daglige Gerrit Zalm roser ham, og jeg er ikke stødt på referencer, som ikke har været positive,« sagde Karsten Dybvad.

I dag forsvarer Karsten Dybvad det baggrundstjek, som banken lavede på Chris Vogelzang dengang.

»Jeg kan jo ikke gå ind i detaljer, men jeg tror næsten, at det er ret klart med den fortid, som Danske Bank har, at det var noget af det, vi gjorde allermest ud af. Det var, uanset hvilken kandidat vi talte med,« siger han.

Gerrit Zalm, der også har en fortid som topchef i ABN AMRO, har været en del af Danske Banks bestyrelse siden sommeren 2019. Han er også udtrådt af Danske Banks bestyrelse i dag, oplyser banken.

Fortryder du i dag, at I ansatte Chris Vogelzang for blot to år siden?

»Det synes jeg ikke er den måde, man skal anskue det på. Da vi ansatte Chris Vogelzang, var vi overbevist om, at han var den rigtige. Ellers havde vi ikke gjort det. Han har gjort virkelig meget for banken. Han har sat gang i en omstilling af banken, som vi er i fuld gang med. Vi er i gang med at gøre Danske Bank til en bedre bank, og det vil også vise sig – også for vores kunder – når vi kommer lidt længere frem,« siger Karsten Dybvad.

Har du som formand begået en fejl ved at ansætte Chris Vogelzang?

»Det må andre jo vurdere. Vi har gjort os de største anstrengelser, og det har vi gjort i forhold til alle kandidater. Det vil vi fortsætte med at gøre. Den her situation er overraskende.«

Giver forløbet dig her anledning til at overveje din egen stilling i banken?

»Nej, det har det ikke gjort.«

Hvordan kan en bestyrelse, der kommer ind for at få ro på banken, skabe så meget kaos?

»Det synes jeg bestemt heller ikke, at der er skabt. Denne situation er overraskende. Jeg tror, at det er ret klart også for omverdenen, at der er sket rigtig meget i Danske Bank, men vi er i gang med en stor omstilling. Jeg synes, at vi de sidste par år har været inde i en positiv udvikling, og vi kan se, at de resultater, der stilfærdigt begynder at indfinde sig, er resultater af de ting, som vi har gjort de seneste par på. Men det er klart, at vi har noget, vi slæber på.«

Hvordan kan du som bestyrelsesformand tage den risiko, at du hyrer et bestyrelsesmedlem, Gerrit Zalm, som har været involveret i den samme sag?

»Vi har på det tidspunkt, hvor Zalm kom ind i banken, gennemført en omhyggelig undersøgelse og samtaler med ham. Vi har en nomination committee, som tager det første step på vejen, og et formandskab, som også altid bliver involveret. Det vil sige, at vi har gjort vores arbejde så godt, vi overhovedet har kunnet. Zalm har valgt at udtræde nu også, men jeg har ikke yderligere at tilføje.«

Danske Banks COO, Frans Woelders, er fortsat ansat i Danske Bank, men han var Chris Vogelzangs nummer to i ABN AMRO. Hvad tænker du om den risiko, du har taget?

»Jeg har ikke nogen informationer om, at der skulle være nogle forhold, der implicerer Frans Woelders. I den forstand er jeg helt komfortabel og rolig.«

Carsten Egeriis er ny topchef i Danske Bank, hvis det står til Danske Banks bestyrelse. Formelt afventes stadig en godkendelse fra Finanstilsynet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Ny administrerende direktør bliver bankens hidtidige chef for risikostyring, 44-årige Carsten Egeriis. Karsten Dybvad frygter dog ikke, at valget af Carsten Egeriis vil blive betragtet som en nødløsning i en presset situation.

»Overhovedet ikke. Det er en fuldstændig enig bestyrelse, der står bag Carsten som afløser for Chris Vogelzang. Carsten er en utrolig dygtig og kompetent bankmand. Han har levet hele sit liv i bankverdenen og har en lang erfaring som direktionsmedlem – og ikke kun fra Danske Bank,« siger formanden.

Danske Bank brændte nallerne i 2019, da banken meddelte, at kronprins Jacob Aarup-Andersen blev ny topchef, efter Thomas Borgen forlod banken på grund af hvidvasksagen. For Finanstilsynet ville på grund af strikse regler dengang ikke godkende Aarup som ny topchef. Han havde ikke nok erfaring, lød det.

Karsten Dybvad, har Carsten Egeriis tilstrækkelig erfaring til at blive godkendt af myndighederne som administrerende direktør for Danske Bank?

»Det er klart, at tingene går lidt hurtigt nu, men Finanstilsynet har tilkendegivet, at de forventer at kunne godkende Carsten Egeriis. Det er også grundlaget for, at vi har kunnet meddele i dag, at det er en permanent løsning, at vi udnævner Carsten Egeriis som ny administrerende direktør,« siger han.