Danmarks nye bank garanterer sine kunder positive renter

Inden året er omme, går Facit Bank i luften. Dermed bliver Danmark en bank rigere. Selv om andre banker kæmper med lave renter, garanterer eneejeren af banken, Niels Thorborg, positive renter til alle bankens kunder.

Inden året er omme, går Facit Bank i luften. Det bliver en internetbaseret bank, hvor kunderne ikke kan besøge en filial, og al kundekontakt foregår online. Hovedmanden bag er Niels Thorborg, der som eneejer af 3C Facit Holding, som ejer Facit Bank, også bliver eneejer af Danmarks nyeste bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asbjørn Sand

Snart bliver Danmark en bank rigere. Facit Bank bliver nemlig en realitet, inden året er omme. Det sker, på trods af at de allerede etablerede banker kæmper med at holde renten oppe, og Jyske Bank har for nylig lanceret negative renter.

Og det er netop de eksisterende bankers pressede situation, som blandt andet har medført, at erhvervsmanden Niels Thorborg valgte at ansøge om banklicens sidste år. Bankforretningen sker som en udvidelse og styrkelse af 3C-koncernen, som han er eneejer af. Facit Bank vil nemlig »styrke 3C-koncernens samlede forretning«, og så tror han, at man kan »gøre det bedre« end andre bankvirksomheder.

»Vores ambitioner er høje. Det er målet, at Facit Bank skal vokse i en fart, så vi kan introducere den i Norge, Sverige og måske også et fjerde land,« siger Niels Thorborg.

Han er eneejer af 3C Facit Holding, som er det selskab, der ejer Facit Bank. Dermed bliver han eneejer af Danmarks nyeste bank. Det er der få danskere, som kan prale af, og sidste gang var, da Alex Brask Thomsen etablerede Finansbanken, der senere blev opkøbt af Jyske Bank, tilbage i 1958.

Formue opbygget fra bunden

Kernen i Niels Thorborgs forretning og grundstenen til hans formue er L'easy. Udlejningsvirksomheden blev stiftet tilbage i 1985 af fynboen, og han ejer den stadig.

Oprindeligt hed virksomheden VaskRent, for det var først syv år senere, at L'easy kom til. Siden da ekspanderede virksomheden ud over de danske grænser, og L'easy blev lanceret i Sverige og Norge. I 2006 gik L'easy også i luften i Holland.

Niels Thorborg har opbygget sin formue fra bunden, og han kunne i seneste årsregnskab for holdingselskabet 3C Holding præstere et resultat på 438 mio. kr. før skat og en egenkapital på 3,3 mia. kr. Omsætningen er på ca. tre mia. kr., og medarbejderantallet er omkring de 2.600.

Garanti for positiv rente

I en pressemeddelelse fremgår det, at Facit Bank har en aktiekapital på 250 mio. kr. Banken kommer til at tilbyde indlån, forbrugslån og kreditkort til privatkunder.

Derimod vil det ikke være muligt at optage realkreditlån, og der kommer heller ikke til at være en fysisk filial.

Facit Bank kommer altså til at være en internetbaseret nichebank, og det er netop konstruktionen, som gør det muligt for banken at tilbyde deres kunder en god rente, når de går i luften, inden året er omme.

»Vi kan tilbyde vores kunder en attraktiv rente, mens andre banker står med en rente på under nul. Vi kan garantere en positiv rente på de indskud, som er der. Eftersom vi tager indskud på alt mellem 100.000-750.000 kroner, så vil alle kunders indskud være under garanti,« siger Niels Thorborg.

Han vil dog på nuværende tidspunkt ikke konkretisere, hvad renten hos Facit Bank præcis ender på. Men han garanterer, at den er god for kunderne, og at den vil være positiv.

Lars Krull, seniorrådgiver ved Institut for Økonomi og Ledelse

»Niels Thorborg har en velfungerende forretningsmodel, som han sætter en bankvirksomhed ind i og tilpasser dertil. Han skal derfor som sådan ikke investere noget, for han har allerede kunderne.«


Bankforretningerne kan ikke sammenlignes

Facit Bank lanceres, mindre end to uger efter at Lunar Way udsendte en meddelelse om, at fintechvirksomheden også har fået egen banklicens, fordi man ønskede at blive »herre i eget hus«. Og at de to nye banker kan lade sig gøre i en tid, hvor giganterne har det svært, skyldes ifølge Niels Thorborg, at forretningerne ikke kan sammenlignes.

»Den væsentlige forskel på os, en internetbaseret bank, og en traditionel bank er, at vi starter i nul, men det er i et marked, som vi kender. Man kan ikke sammenligne den her type bankforretning med en traditionel,« siger Niels Thorborg.

Han forklarer, at man i 3C-koncernen tog beslutningen om at udvide med en bankforretning for et år siden. Man har i den forbindelse også hentet stærke kræfter udefra, og Facit Banks direktør bliver Jesper Lyhne, der har mere end tre årtiers erfaring fra branchen.

»Jeg har store forventninger til Facit Bank, som jeg glæder mig til for alvor at komme i gang med. Jeg tror på, at vi kan blive en attraktiv nichebank og et sikkert alternativ eller supplement til privatkunders nuværende pengeinstitut,« siger Jesper Lyhne ifølge pressemeddelelsen.

Lars Krull, seniorrådgiver ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, tror, at vi i fremtiden vil se langt flere nichebanker som konkurrent til de etablerede bankvirksomheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Bankekspert: Kundegrundlaget er lagt

Ifølge seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitets Institut for Økonomi og Ledelse burde Facit Bank ikke få det svært i de kommende år. I modsætning til eksempelvis Lunar Way har Facit Bank nemlig allerede et godt kundegrundlag, og derfor er de i stand til at garantere gode renter.

»Det vigtigste for en ny bank er at vise indtjening meget hurtigt. Deres værdi må ikke afhænge af kunder, men derimod være baseret på indtjening. Det skal være en fornuftig forretning, som kan løbe rundt. Det tror jeg, at Facit Bank kan, for grundlaget er allerede lagt,« siger Lars Krull.

Han tror, at vi i fremtiden vil se flere banker i stil med Facit Bank og Lunar Way, men han håber, at de fleste vil følge Facit Banks eksempel, hvor man sætter en bank ind i en allerede fungerende forretning.

»Niels Thorborg har en velfungerende forretningsmodel, som han sætter en bankvirksomhed ind i og tilpasser dertil. Han skal derfor som sådan ikke investere noget, for han har allerede kunderne,« siger Lars Krull.

Ud over Jesper Lyhne, der kommer til at stå i spidsen for banken, vil bestyrelsen i Facit Bank komme til at bestå af formand Jørn Tolstrup Rohde, Ole Friis, Peter Schak Larsen, Nicoline Erika Hyldahl og Peter Schou Jørgensen.