Danmark er slet ikke klar

Det offentlige er ikke klar til at håndtere, at danskerne om blot 16 dage har lov at sende dokumenter frem i to formater. Kritikere frygter, at det bliver en sovepude, at politikerne midlertidigt tillod to løsninger.

Om kun 16 dage har alle danskere krav på at kunne sende dokumenter i tekstbehandlingsformaterne ODF og OpenXML til det offentlige Danmark. Men myndighederne er overhovedet ikke klar til at kunne læse dem.

»For tre dage siden deltog jeg i en stor konference, arrangeret af IT- og Telestyrelsen, om netop dette emne med 80 deltagere fra offentlige myndigheder. Der blev fra talerstolen spurgt, hvor mange der var klar til at modtage dokumenter fra 1. januar. En rakte hånden op! Jeg er ikke spor tryg, faktisk er jeg skeptisk. Dette er en meget stor udfordring,« siger Morten Kjærsgaard, formand for Open Source-Leverandørerne i Danmark (OSL).

Samtidig kan Danmarks beslutning om frem til 2009 at arbejde med to dokumentformater i det offentlige nemt blive en sovepude. Det mener to af dem, der har talt for at gøre, som den norske regering nu lægger op til, nemlig udelukkende anvende ODF-formatet.

»Når man nu har valgt to standarder, vil enhver blot kunne læne sig tilbage. Der er ingen tommeskruer i den beslutning,« siger Thomas Gregers Honoré, administrerende direktør for IT-leverandøren Oracle i Danmark.

Han er derimod glad for at høre om den norske indsats.

»Det er godt med klare holdninger. Det er meget mere visionært,« siger han.

Morten Kjærsgaard fra OSL er heller ikke positiv, så længe et af de valgte formater er Microsofts.

»Det vil give store problemer i den offentlige sektor med to formater. Vi får ikke den konkurrence mellem leverandørerne, som der var lagt op til. Selvfølgelig kan man håbe på en ekstrem udvikling, som ændrer på styrkeforholdene, men jeg tror ikke rigtigt på det. Som leverandør giver det naturligvis fantastiske muligheder for at hjælpe kunderne med at komme i gang med det nye, men det ærgrer os da, at vi skal trækkes igennem en testperiode med to formater, når enhver logisk konklusion er at gøre som i Norge,« siger Morten Kjærsgaard.

Han sammenligner det med den omstridte rygelov.

»Som med rygeloven går der to-tre måneder, før hammeren falder. Der er næppe en eneste kommune, som får skåret i bloktilskuddet, fordi de undlader at modtage dokumenter i ODF,« mener Morten Kjærsgaard.