Coronaskub til digitalisering har givet danske virksomheder produktivitetsgevinst på ti mia. kr.

Hurtig omstilling og indførelse af flere digitale muligheder har skabt betydelige gevinster i både det private erhvervsliv og det offentlige. Men der er blevet skruet ned for forretningsudviklingen, og det kan give fremtidige problemer, viser Danmarks største kortlægning af brugen af IT.

Masser af digitale muligheder og tilbud er på meget kort tid blevet taget i brug, presset frem af coronakrisen. Her har hjemmearbejde også vist sig at være ret så effektivt på mange områder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Caitlin Ochs/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske virksomheder er under coronakrisen blevet tvunget til at digitalisere langt hurtigere, end de havde planlagt. Samlet set har det givet en produktivitetsgevinst på mere end ti milliarder kroner.

Det fremgår af den store, årlige kortlægning af IT-brugen i danske virksomheder og hos det offentlige, »IT i praksis«, som konsulent- og rådgivningsfirmaet Rambøll for 25. år i træk står bag sammen med interesseorganisationen Dansk IT, der organiserer IT-medarbejdere uden for selve IT-branchen.

Stor travlhed har givet pote

Blandt de 1.000 største, private virksomheder har 61 procent fremskyndet indførelsen af en række digitale løsninger, og 59 procent af toplederne svarer i undersøgelsen, at det har ført til mere effektive ledelses- og beslutningsprocesser. 78 procent har oplevet større kontakt med kunderne, mens 89 procent har brugt de digitale muligheder for at forbedre den interne kommunikation.

Kun 19 procent af toplederne har oplevet problemer med at skrue op for IT-kapaciteten, mens 46 procent til gengæld har mærket udfordringerne med den nødvendige, større IT-sikkerhed.

Produktiviteten er samlet set steget med ti milliarder kroner ud fra de indrapporterede tal. Hos 26 procent af virksomhederne er det sket inden for salg og levering, hos 29 procent inden for produktion og hos 20 procent i de administrative opgaver.

»De største danske virksomheder har øget produktiviteten på de områder, hvor fysisk kundekontakt ikke har været nødvendigt, nemlig inden for produktion og administration. Samtidig sender undersøgelsen en sølvpil gennem påstanden om, at produktivitet og hjemmearbejde ikke passer sammen,« fastslår Steen Christensen, der er direktør for digital for teknologi hos Rambøll Management Consulting.

Forretningsudviklingen er blevet sat på pause

Han påpeger dog, at »der stadig er lang vej, før selv de største virksomheder formår at udnytte digitalisering til at fremme de udviklingsrelaterede processer og opgaver«.

Undersøgelsen viser nemlig samtidig, at hver tredje virksomhed – 36 procent – har oplevet en tilbagegang inden for forretningsudvikling, hvor produktiviteten er faldet.

Det bekymrer Rikke Hvilshøj, der er administrerende direktør i Dansk IT.

»Det er bekymrende, at specielt forretningsudvikling har lidt så meget, som det har under coronapandemien. Hvis forretningsudviklingen sættes på pause i mange måneder, vil det gå ud over virksomhedernes fremtidige udviklingspotentiale,« siger hun.

Effektivt med hjemmearbejde

Undersøgelsen »IT i praksis« viser også, at tre ud af fire offentlige myndigheder har digitaliseret i en grad, som ingen troede mulig, før coronakrisen satte ind, og med kun få IT-problemer til følge. Det har, sammen med de allerede kørende digitale offentlige løsninger, været uvurderligt for at kunne holde samfundet og kernefunktioner kørende under nedlukningen, konstaterer rapporten, hvis tilbagemeldinger også viser, at den udbredte brug af hjemmearbejde ikke har givet tab på produktiviteten men ofte tilmed har betydet, at produktiviteten er vokset.

71 procent af toplederne i det offentlige melder, at produktiviteten steg eller holdt sig på samme niveau som før nedlukningen. 29 procent har omvendt oplevet en nedgang i produktiviteten. Men også i det offentlige har coronakrisen lagt en dæmper på udviklingen af forretningen.

Ni procent af danskerne har under nedlukningen prøvet at holde videomøder med det offentlige. Det har været så stor en succes, at 13 procent af danskerne – hver ottende – gerne vil have flere videomøder fremadrettet.

Tallene i »IT i praksis« er indsamlet i april-juni 2020, hvor 129 IT-ansvarlige og 88 forretningsansvarlige i Danmarks 1.000 største virksomheder samt 76 topledere og 96 IT-direktører i det offentlige – kommuner, regioner og staten – har svaret.