Carlsberg undersøger mistanke om bestikkelse

Danske virksomheder skal på ingen måde indlade sig på brug af bestikkelse i andre lande, understreger K og SF. Carlsberg kulegraver anklager om bestikkelse i sit indiske datterselskab.

Omfattende materiale viser, at centrale personer i Carlsberg Indien systematisk har betalt embedsmænd under bordet. Carlsberg-koncernen varsler nu en omfattende undersøgelse. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

Bryggerikoncernen Carlsberg har indledt en omfattende revisionsundersøgelse i Indien.

Det oplyser Carlsbergs informationschef, Kasper Elbjørn. Beslutningen kommer, efter at Berlingske i forbindelse med en historie om bestikkelse i Carlsbergs indiske datterselskab har forelagt Carlsberg-ledelsen i København en række dokumenter om sagen.

Siden Berlingske kontaktede Carlsberg for cirka to uger siden, har Carlsberg »besluttet at igangsætte en omfattende revisionsundersøgelse af alle relevante processer vedrørende ansøgninger om tilladelser, licenser og lignende i Indien«, skriver Kasper Elbjørn til Berlingske.

Hen over weekenden har Berlingske bragt artikler om, at topfolk i Carlsberg Indien over mange måneder har givet kontanter under bordet til lokale embedsmænd.

Berlingske er i besiddelse af materiale, som omtaler flere end 200 særskilte betalinger til en række indiske embedsfolk. De interne beskeder er udvekslet hen over 18 måneder i 2015 og 2016. I beskederne omtales enkeltstående betalinger, der varierer fra 2.500 rupi (cirka 240 kroner) til embedsmænds chauffører og op til 125.000 rupi (cirka 11.800 kroner) til højtplacerede embedsfolk. Betalingerne lader til nøje at være sat i system, viser dokumenterne. Samme embedsmænd modtager i flere tilfælde samme beløb - måned efter måned.

Pengene er blandt andet givet for sikre et Carlsberg-bryggeri i Indien hurtigere sagsbehandling og nemmere produktionsvilkår. I en række tilfælde er betalingerne blevet godkendt af et daværende bestyrelsesmedlem i Carlsberg Indien, viser dokumenterne.

Kritik fra politikere

Berlingske har præsenteret materialet for flere eksperter. De vurderer samlet, at det klart ligner bestikkelse. Professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard henviser især til systematikken og fastslår, at det ser ud til, at den danske straffelov er overtrådt.

Fra Christiansborg lyder der også kritiske bemærkninger.

Erhvervsordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) mener, at det er alvorligt, hvis nøglefolk i Carlsberg Indien har været med til at bestikke indiske embedsmænd for at få forretningen til at køre.

»Vi ved godt, at bestikkelse foregår i mange lande, men danske virksomheder skal ikke være med til at understøtte det. Korruption er ødelæggende for de lande og de borgere, der bor i de lande,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

Danish brewery Carlsberg is the third largest brewery in India. Foto: Ali Monis Naqvi Fold sammen
Læs mere
Foto: Ali Monis Naqvi.

Også forhenværende erhvervsminister og medlem af Erhvervsudvalget for de Konservative Rasmus Jarlov ser med alvor på sagen. Han fremhæver, at debatten er vigtig, fordi det er svært for danske virksomheder at navigere i lande, hvor penge under bordet er hverdag. Men Rasmus Jarlov pointerer:

»Det er klart kritisabelt, hvis Carlsberg har været involveret i bestikkelse. Jeg tror egentlig, at der foregår meget af det i mange forretningsmiljøer rundtom i verden. Det bliver det ikke bedre af, men jeg tror ikke, at det er usædvanligt, desværre,« siger han.

Faktisk har Carlsberg tidligere undersøgt bestikkelsesmistanker i det indiske datterselskab, oplyser informationschef Kasper Elbjørn.

Medarbejder pegede på bestikkelse

I 2017 blev Carlsberg præsenteret for »et mindre udpluk« af det materiale, som Berlingske netop har forelagt Carlsberg.

Dengang handlede sagen ifølge Carlsbergs opfattelse om en utilfreds medarbejder, som mente at være blevet uretmæssigt afskediget og samtidig hævdede, at der var foregået bestikkelse ved et indisk Carlsberg-bryggeri i 2015 og 2016. Vedkommende ville have Carlsberg til at betale ham to millioner dollar og truede med ellers at gå til pressen, oplyser Kasper Elbjørn.

Beskyldningerne fik Carlsberg til at åbne en undersøgelse. Den blev med Carlsbergs egne ord udført af et respekteret eksternt advokatfirma og involverede et førende internationalt revisionsfirma, mens materialet blev samlet og verificeret af en tidligere dommer.

»Undersøgelsen konkluderede, at den påståede afskedigelse var en fratrædelse, som var sket helt efter reglerne, og at det ikke var muligt at bevise nogen af beskyldningerne om smørelse eller bestikkelse,« skriver Kasper Elbjørn til Berlingske.

Men Berlingske har nu præsenteret Carlsberg for »væsentligt mere materiale« om sagen, og det er det, der har fået Carlsberg til at åbne den omfattende revisionsundersøgelse.

Ifølge Carlsbergs politik er ingen former for smørelse eller bestikkelse tilladt.

Her kan man læse et lille udpluk af sagens omfattende materiale, som blandt andet omfatter interne SMSer og krypterede Whatsapp-beskeder. Beløbene og forkortelserne i de viste eksempler er henholdsvis kontantbeløb angivet i indiske rupi og titler på embedsmænd. BO er eksempelvis en Brewery Excise Officer - en helt central indisk embedsmænd for bryggerierne. Fold sammen
Læs mere

Læs mere:

Læs Berlingskes store gennemgang af sagen her.

Læs Berlingskes nyhed om sagen her.

Læs hele Carlsbergs svar her.

Få et indgående indblik i sagens materiale her.

Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.