Carlsberg: Vi accepterer ikke bestikkelse i nogen form

Et omfattende materiale, Berlingske er i besiddelse af, viser, at ledende figurer i Carlsberg i Indien har været involveret i betalinger af lokale embedsmænd. Ifølge eksperter er der klare tegn på bestikkelse. Carlsberg slår fast, at selskabet ikke accepterer bestikkelse.

Carlsbergs informationschef, Kasper Elbjørn, fastslår, at firmaet ikke accepterer bestikkelse i nogen form. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lørdag kan Berlingske afdække, hvordan nøglepersoner i Carlsberg i Indien ifølge et omfattende materiale har været involveret i lyssky betalinger af lokale indiske embedsmænd.

Eksperter, der er blevet forelagt store dele af materialet, vurderer, at det ligner systematisk bestikkelse af embedsmænd. Ifølge materialet skulle det være foregået over en periode på 18 måneder i 2015 og 2016 for at få tilladelser til at brygge og sælge øl.

I et svar til Berlingske fortæller Carlsbergs informationschef, Kasper Elbjørn, at virksomheden har undersøgt mulig bestikkelse tilbage i 2017 i forbindelse med en sag om en utilfreds medarbejder.

»Det materiale, I (Berlingske, red.) har vist os, minder om et mindre udpluk af tilsvarende materiale, vi blev præsenteret for i 2017 via en Speak Up-sag, hvori en utilfreds tidligere medarbejder påklagede en uretmæssig fyring og henviste til påstået bestikkelse i 2015-2016, men nægtede at udlevere alt det påståede materiale og i stedet truede med at gå til pressen, medmindre vi betalte ham to millioner US dollars,« skriver Kasper Elbjørn.

Det fik dengang Carlsberg til at iværksætte en undersøgelse.

»Vi igangsatte med det samme en undersøgelse på baggrund af det materiale, vi havde modtaget. Undersøgelsen blev udført af et respekteret eksternt advokatfirma og involverede et ledende internationalt revisionsfirma, og materialet blev samlet og verificeret af en tidligere dommer. Undersøgelsen konkluderede, at den påståede afskedigelse var en fratrædelse, som var sket helt efter reglerne, og at det ikke var muligt at bevise nogen af beskyldningerne om smørelse eller bestikkelse,« skriver han.

»Vi har bedt om at få udleveret det yderligere materiale, som Berlingske er i besiddelse af, og så snart vi får det, vil vi undersøge sagen igen og handle på det. I mellemtiden har vi besluttet at igangsætte en omfattende revisionsundersøgelse af alle relevante processer vedr. ansøgninger om tilladelser, licenser og lignende i Indien.«

Kasper Elbjørn understreger samtidig, at bryggerikoncernen ikke accepterer bestikkelse i nogen form.

»Vores antibestikkelsespolitik er meget klar og gælder ens over hele verden. Vi accepterer ikke smørelse eller bestikkelse i nogen form. Vi har siden 2016 rullet et omfattende compliance-program ud som en del af vores strategi og arbejder hele tiden på at styrke vores kontroller og træne vores medarbejdere i hele verden. Vi har derfor også taget denne sag meget alvorligt fra starten,« skriver Kasper Elbjørn.