Business-Update: Som om det amerikanske valg ikke var nok – Lundbeck sørger selv for panikken

På en dag hvor alle holder vejret efter det amerikanske præsidentvalg og følger regeringens beslutning om at slagte alle 13 millioner mink i Danmark i kampen mod corona, giver Berlingske Business dig overblikket og dagens største erhvervshistorier.

Statsministeriet giver status på situationen med covid-19-smitte i mink samt håndteringen heraf på et virtuelt pressemøde i Eigtveds Pakhus onsdag den 4. november 2020. Statsminister Mette Frederiksen (S) deltager virtuelt, da hun er i selvisolation og venter på at blive testet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til Business-Update fra Berlingske Business midt i et historisk amerikansk præsidentvalg, der vil få konsekvenser for dansk økonomi og danske virksomheder. Vestas-aktien tog samtidig med offentliggørelsen af kvartalsregnskabet et ordentligt knald tirsdag morgen, da det så ud til, at Trump ville vinde. Helt præcist ni pct. faldt aktien fra morgenstunden, men faldet er siden begrænset til et dyk på knap tre pct.

Berlingske følger præsidentvalget og dets økonomiske samt markedsmæssige konsekvenser tæt. Du kan starte med at læse økonomisk redaktør Ulrik Bies analyse af nattens dramatiske valgresultat.

Vi følger også pressemødet kl. 16.00 med statsminister Mette Frederiksen (S) om den stigende smitte på minkfarme. Hold dig opdateret på Berlingske.dk.

Berlingske og Finans.dk erfarer, at alle 13 millioner mink i Danmark skal aflives, så der er en eksport på ca. fem mia. kr. og et helt erhverv på spil på dagens pressemøde. Læs også historien fra Berlingskes Lars Henrik Aagaard om problemerne med coronasmitte i mink.

Her er dagens øvrige store historier fra erhvervslivet:

Danske Bank dropper krav om dobbelt op i egenbetaling ved boligkøb

Danske Banks enegang med et særkrav om, at nye boligkøbere skal lægge ti procent i udbetaling ved boligkøb er lagt i kraven, skriver dagbladet Børsen, som citerer Ritzau Finans.

»Da vi tidligere i år valgte at have et krav på ti pct. i udbetaling ved boligkøb, var det for at beskytte de mest sårbare boligkøbere i en meget usikker tid, hvor vi og andre frygtede for markante prisfald på boligmarkedet samtidig med stigende usikkerhed på jobmarkedet,« skriver banken ifølge Børsen.

Da Danske Bank indførte reglerne, var begrundelsen, at banken gerne ville beskytte sårbare boligejere, men skridtet udløste skarp kritik fra kolleger i realkreditsektoren, som mente, at Danske Bank med sit særkrav kastede »benzin på et bål«, da coronakrisen truede med at slå benene væk under boligmarkedet. Nu er kravet droppet.

Lundbeck vrøvler og sår aktiepanik – sendte forventninger til 2021 ned

Man skal passe på, hvad man siger. Koncernfinansdirektør Anders Götzsche fik sat en skræk i livet på aktieinvestorerne tirsdag, da han ifølge erhvervsmediet Finans fik rodet sig ud i nogle søforklaringer om udsigterne for selskaber i 2021.

»Baseret på de ting, der trækker i hver deres retning (pushes and pulls, red.) er det klart, at der er en risiko for, at omsætningen og driftsresultatet i 2021 kan blive lavere end det forventede i 2020,« sagde Anders Götzsche. Og så røg aktien ellers ned på fondsbørsen, fortæller Finans. Og så måtte Götzsche ellers rydde op:

»Jeg har brug for at afklare. Jeg tror ikke, at jeg sagde, at driftsresultatet næste år ville være lavere end dette års. Hvis jeg sagde det, så var det forkert,« lød det fra Anders Götzsche.

Det er så enden for Endomondo – 575 millioner op i røg

Tre danskere fik – sammen med en række investorer – mere end en halv milliard kroner for deres idé. Fem år senere kaster køberen den nu i skraldespanden, skriver Berlingskes egen Thomas Breinstrup.

31. december er udløbsdato for løbe- og fitnessappen Endomondo, der bliver lukket, og alle brugerdata bliver slettet.

Det oplyser den amerikanske sportsproducent Under Armour, som i februar 2015 købte Endomondo-appen for 575 millioner kroner af de tre stiftere Mette Lykke, Jakob Jønck og Christian Birk, der havde grundlagt Endomondo i 2007, efter at de droppede deres job i konsulentfirmaet McKinsey og valgte at satse på iværksættertilværelsen.

Her er dagens fire skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Næsten halvdelen af amerikanerne har stemt for, at USA skal sætte Amerika først

Vi lever i en verden, hvor USA har vendt sig mere indad og sætter egne interesser forrest, mens Kina stormer frem på den globale scene. Det skal vi i Europa forholde os til. Svaret er et stærkere EU, skriver Ulrik Bie, økonomisk redaktør på Berlingske.

Læs mere her.

2. Dansk Industri har et stort håb: »Det vil være bedst for Danmark«

Selv om Donald Trump ikke vil være en katastrofe, vil Joe Biden være den bedste præsident for Danmark. Det mener Dansk Industri, der først og fremmest håber på hurtig afklaring om udfaldet af det amerikanske præsidentvalg. Det skriver Kalle Kehlet.

Læs mere her.

3. Grønne danske kæmper holder vejret i valggyser: »Man skal passe på med at slås mod megatrends«

Nogle af landets største virksomheder som Vestas og Ørsted vil have gavn af en Joe Biden, der sætter turbo på USAs grønne omstilling. Hos Vestas venter topchef Henrik Andersen i spænding på valgresultatet, men tror på grønt momentum uanset hvad. Det skriver Jonas Rimer Hansen.

Læs mere her.

4. Ingen kender vinderen i USA – men herhjemme vinder boligkøberne første valgrunde

Usikkerheden om valget har sendt de amerikanske renter ned. Ifølge Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank, og Kim Fæster, chefanalytiker i Jyske Bank, skyldes det, at der lige nu er udsigt til en splittet kongres.

»Udsigten til mindre stimuli betyder, at renterne bliver presset ned. De europæiske renter vil højst sandsynligt følge med og afspejle den amerikanske udvikling,« siger Søren V. Kristensen.

»Det kan blive billigere for eventuelle boligkøbere i Danmark, fordi de skal ud at finansiere til en lavere rentesats, end de skulle i går,« siger Kim Fæster til Berlingskes Kalle Kehlet.