Tre danskeres idé solgt for halv milliard kroner – nu bliver Endomondo lukket

Den amerikanske sportsproducent Under Armour lukker til nytår den danske løbe- og fitnessapp, og alle brugernes data vil blive slettet.

Den danske løbeapp Endomondo, som blev solgt til amerikanske Under Armour for fem år siden, lukker til nytår. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre danskere fik – sammen med en række investorer – mere end en halv milliard kroner for deres idé. Fem år senere kaster køberen den nu i skraldespanden.

31. december er udløbsdato for løbe- og fitnessappen Endomondo, der bliver lukket, og alle brugerdata bliver slettet.

Det oplyser den amerikanske sportsproducent Under Armour, som i februar 2015 købte Endomondo-appen for 575 millioner kroner af de tre stiftere Mette Lykke, Jakob Jønck og Christian Birk, der havde grundlagt Endomondo i 2007, efter at de droppede deres job i konsulentfirmaet McKinsey og valgte at satse på iværksættertilværelsen.

På købstidspunktet, hvor de tre stiftere dog kun ejede en mindre andel af selskabet, holdt appen allerede styr på over 25 millioner brugeres løbe- og cykelture og noterede tidspunkter, afstande og kalorieforbruget undervejs.

Alle data bliver slettet

»Fra 31. december vil Endomondo blive trukket tilbage og taget ud af drift. Under Armour vil fjerne Endomondo fra alle appbutikker og vil ikke længere levere fejlrettelser eller kundesupport til nogen version af Endomondo-appen, som måtte ligge på dit udstyr. (...) Efter den 31. vil dine personlige data blive slettet,« skriver Endomondo på sin blog.

Sletningen af data vil dog først blive helt gennemført 31. marts. Indtil da kan brugerne flytte nogle af dem til appen UA MapMyRun, som Under Armour også ejer.

Det er dog kun historikken, der kan overføres. Personlige rekorder, træningsplaner, profil- og kontooplysninger, venner, kommentarer, billeder, udfordringer og mål kan ikke flyttes til UA MapMyRun, oplyser Endomondo.

Fra 30. november vil alle betalte abonnementer på appen også stoppe. De virker året ud, men man skal ikke betale yderligere.

Endomondo har lavet en guide til, hvordan man sletter sin Endomondo-profil.

De tre stiftere af Endomondo – fra venstre Christian Birk, Mette Lykke og Jakob Jønck – på et arkivfoto fra 2015, hvor appen blev solgt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen.

Frasalg samtidig med lukning

Samtidig med lukningen af Endomondo sælger Under Armour sin MyFitnessPal-platform, som blev købt på samme tid som Endomondo, i en handel til 375 millioner dollar. Det er 100 millioner dollar mindre, end hvad Under Armour selv betalte for platformen.

Ifølge Under Armours topchef, Patrik Frisk, skyldes lukningen og frasalget, at Under Armour »prioriterer at få endnu dybere forbindelser med vores forbrugermålgruppe – den fokuserede udøver«.

Den afdeling af Under Armour, som Endomondo har hørt under, udgjorde i 2019 ifølge den britiske finansavis Financial Times blot tre procent af selskabets samlede omsætning.

En af Danmarks erhvervssucceser

Endomondo er gang på gang blevet fremhævet som et eksempel på, at Danmark godt kan drive succesrige teknologiske virksomheder frem i konkurrence med internationale spillere. Her har Endomondos navn været i selskab med Tradeshift, Momondo, Unity og Zendesk. Sidstnævnte lægger teknik til Endomondo.

En anden af de store, danske IT-iværksættere, Preben Damgaard, var frem til salget bestyrelsesformand for Endomondo.

Men Under Armour valgte først at fyre en række af de ansatte på kontoret i København, og i november 2018 blev kontoret helt lukket, fordi ejeren ville samle aktiviteterne i hovedkontoret i Baltimore i USA. Det kostede næsten 30 ansatte deres job.

Det er kun en måned siden, at Under Armour oven på et dårligt kvartalsregnskab meldte ud, at 600 ansatte i koncernen ville blive fyret.

Mette Lykke har siden frasalget i 2015 været administrerende direktør for Too Good to Go-appen, der bekæmper madspild, mens Jakob Jønck bl.a. har kastet sig over plantebaserede måltidskasser gennem virksomheden Simple Feast.