Danske Bank strammer reglerne: Nu skal boligkøbere have dobbelt så mange penge op af lommen

Landets største bank har midt i coronakrisen valgt at stramme reglerne for, hvor mange penge en boligkøber selv skal stille med for at få lov til at låne.

Nu skal kunder i Danske Bank kunne stille med 10 pct. af købesummen selv ved køb af bolig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man vil låne penge til at købe en bolig i Danske Bank, som ejer Realkredit Danmark, skal man fremover stille med 10 pct. af pengene selv.

Hidtil har kravet været en egenfinansiering 5 pct. Der er dermed tale om en fordobling, skriver Finans.

»Vi gør det for at beskytte de mest sårbare kunder, og det er typisk førstegangskøbere. Det skal ses i lyset af den enorme usikkerhed, der er ikke bare på boligmarkedet, men for økonomien generelt,« siger Carsten Nøddebo, adm. direktør i Realkredit Danmark, som er Danske Banks realkreditselskab, til Finans.

Han understreger, at der er tale om et midlertidigt tiltag som følge af coronakrisen.

Stramningen har allerede mødt en del kritik, og hos Jyske Realkredit, der er Jyske Banks realkreditinstitut, har man ingen planer om at følge trop.

»Det er nærmest som at kaste benzin på et bål, som vi alle kæmper for ikke skal udvikle sig. Vi gør ikke noget tilsvarende, men forholder os i stedet til vores kunder individuelt,« siger Carsten Tirsbæk Madsen, adm. direktør i Jyske Realkredit, til Finans.

Flere må udskyde køb

Heller ikke Nordea Kredit har aktuelle planer om at hæve kravet til egenbetalingen, oplyser boligøkonom Lise Nytoft Bergmann til Berlingske.

»Hvis vi ændrer holdning, vil det blive meldt ud via fondsbørsen,« siger hun.

Boligøkonomen vil dog gerne kommentere regelstramningen på et generelt plan.

»I de dyre områder er det et stort beløb, der skal spares op, hvis man skal have ti pct. selv til køb af en bolig. Det kan sagtens betyde, at mange af de potentielle boligkøbere, som er i markedet lige nu - og specielt førstegangskøbere,  ikke har mulighed for at købe i øjeblikket. Og så må de simpelthen udskyde et køb,« siger hun.

Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk

»Det er selvfølgelig enormt ærgerligt og træls for dem, som har sparet de fem pct. op og måske står lige på nippet til at skrive papirerne under, at det nu kommer det her krav.«


For andengangskøberne vil det ikke have den helt store effekt, forklarer hun. Det skyldes, at boligpriserne er steget så meget de seneste år, at man ikke behøver at have været på boligmarkedet i ret lang tid, før man står med 10 pct. i hånden.

»I de billige områder af landet vil det heller ikke have den store effekt. Hvis man allerede har sparet fem pct. sammen, vil man ofte kunne finde de resterende fem pct. ved enten at låne af familie eller trække på allerede eksisterende kreditter,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Rammer en mindre gruppe

Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk, påpeger, at rigtig mange af de kunder, der alligevel køber bolig, faktisk har en udbetaling på over 10 pct. Hos Realkredit Danmark er det eksempelvis omkring 90 pct. af kunderne.

»Så det er nok en mindre gruppe, det kommer til at ramme. Men det er selvfølgelig enormt ærgerligt og træls for dem, som har sparet de fem pct. op og måske står lige på nippet til at skrive papirerne under, at det nu kommer det her krav,« siger han.

Morten Bruun Pedersen kan godt følge tankegangen bag stramningen, selvom det »selvfølgelig ikke kun er for forbrugernes blå øjne, men også for at beskytte sig selv«, at Danske Bank gør det.

»Vi står i en meget usikker situation, hvor ingen ved, hvordan det kommer til at gå på boligmarkedet. Derfor kan jeg godt følge, at man gerne vil have lidt mere forsigtighed ind fra realkreditten. Det gælder også i forhold til at beskytte nogle forbrugere mod at gå ud og tage nogle beslutninger på et marked, der i virkeligheden ikke rigtigt er nogen, der kan overskue,« siger han.

Kan dæmpe efterspørgslen

Hvilken betydning det kan få på boligmarkedet, er vanskeligt at vurdere på nuværende tidspunkt, mener cheføkonomen.

»Hvis det får en stor effekt, dæmper det efterspørgslen. Og hvis priserne alligevel er på vej ned, kan det godt forstærke faldet. Omvendt kan det også kan hive boligmarkedet ned, hvis nogen får købt en bolig, som det viser sig, at de ikke har råd til, og derfor må sælge hurtigt til en lav pris,« siger Morten Bruun Pedersen.

Han tror, at det alene er et spørgsmål om tid, før de andre realkreditinstitutter følger medog øger kravet om egenfinansiering til 10 pct.

»Sådan plejer det at være. Men så længe det ikke er sket, kan man selvfølgelig som forbruger vælge at låne et andet sted,« siger Forbrugerrådet Tænks cheføkonom.