Dansk Industri har et stort håb: »Det vil være bedst for Danmark«

Selvom Donald Trump ikke vil være en katastrofe, vil Joe Biden være den bedste præsident for Danmark. Det mener Dansk Industri, der først og fremmest håber på hurtig afklaring om udfaldet af det amerikanske præsidentvalg.

Lars Sandahl Sørensen og Dansk Industri håber, at Joe Biden bliver den næste præsident i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Det blev ikke til en overbevisende sejr til Demokraterne og Joe Biden ved USAs præsidentvalg. Stemmer i afgørende svingstater tælles stadig op, og lige nu kan det gå begge veje i forhold til, hvem der bliver valgt som præsident.

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, er ikke bange for udfaldet, men fortæller alligevel, at erhvervsorganisationen foretrækker en af de to kandidater.

»Joe Biden er mere optaget af samarbejde med Europa og i internationale organisationer. Han er mere orienteret mod at finde globale løsninger end Donald Trump, og derfor vil han være bedst for Danmark,« siger han.

Lars Sandahl Sørensen lægger samtidig vægt på, at Danmark har klaret sig godt med Donald Trump som præsident i USA, der har udviklet sig til at være Danmarks største eksportmarked. Hans håndtering af flere internationale kriser gør dog, at han ikke er den foretrukne kandidat hos Danmarks største erhvervsorganisation.

»Det er tydeligt, at Joe Biden læner sig mere op ad de løsninger, som vi fra dansk og europæisk side ser som nødvendige for hurtigst muligt at få noget stabilitet i verden,« siger Lars Sandahl Sørensen.

Grønne investeringer

De danske virksomheder er lige nu ramt af mange faktorer, der giver stor usikkerhed om fremtiden. Coronapandemien bliver ved med at hærge og lukke lande ned, et hårdt Brexit lurer i horisonten, og man står stadig over for en stor klimaudfordring.

»Derfor er der ikke behov for specielt mange yderligere usikkerhedsmomenter, som vil bidrage yderligere til vanskeligheden ved at navigere og investere,« siger Lars Sandahl Sørensen.

Og specielt på den grønne omstilling er der bedre udsigter for Danmark, hvis Joe Biden ender med at blive valgt som USAs næste præsident. Han har nemlig formuleret en konkret plan for at investere nationalt i grønne løsninger, hvilket ifølge Lars Sandahl Sørensen kan blive en gevinst for danske virksomheder.

»Vedvarende energi, energieffektivisering og sundhedsprodukter er gået markant frem i USA, og det vil det fortsætte med uanset hvad. Men det er klart, at Joe Bidens plan vil booste de danske teknologier på området endnu mere, end det ser ud til under Donald Trump,« siger han.

Donald Trump holdt onsdag morgen en tale i Det Hvide Hus, hvor han erklærede sin valgsejr og truede med at gå til den amerikanske højesteret for at stoppe optællingen af de sidste stemmer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix.

Slå koldt vand i blodet

Donald Trump gik tidligere på morgenen dansk tid ud og proklamerede sin sejr i en tale i Det Hvide Hus. Her hævdede han, at der er foregået »snyd,« og at hans modstandere forsøger at »stjæle« valget fra ham. Fra talerstolen truede han endda med at gå til højesteret i et forsøg på at stoppe optællingen.

Det har fået mange til at frygte et langt og grimt efterspil efter valget, hvis Donald Trump ikke ender som vinder. Lars Sandahl Sørensen opfordrer dog til, at man lader være med at overdramatisere og slår koldt vand i blodet.

»Vi er blevet vant til markante, overraskende og voldsomme udtalelser fra den nuværende præsident, så lad os nu slå lidt koldt vand i blodet. Jeg synes, vi skal lade demokratiet virke og stemmerne blive talt op,« siger han.

Han erkender risikoen ved, at valgresultatet trækker ud, og at der på baggrund af det kan opstå optøjer flere steder i USA, og han fortæller, at Dansk Industri håber på en bred accept af valgresultatet.

»Ingen af os ved, hvordan situationen vil eskalere, hvis den ene eller anden vinder. Vi tror og håber på, at der vil være ro og fornuft, men man kan godt være nervøs for, om det amerikanske samfund, som er meget splittet, kan finde sammen og fungere stabilt,« siger Lars Sandahl Sørensen.

Du kan følge udviklingen i præsidentvalget minut for minut på Berlingskes liveblog her.

LÆS MERE