Business-update: Kåre Schultz forgyldt med lønforhøjelse på op til 26 mio. kroner

Berlingskes businessredaktion viser vejen til de vigtigste historier blandt dagens mange nyheder. I dag skal vi forbi flere historier fra pharmaindustrien og antallet af ledige i USA.

Kåre Schultz, den danske topchef hos Teva Pharmaceuticals, kan se frem til et lønhop på 26 mio. kroner de næste tre år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag og velkommen til denne torsdags Business-update. Her får du seneste nyt om det vigtigste i erhvervslivet og økonomien.

Kåre Schultz forgyldt med lønhop og kontraktforlængelse

Den administrerende direktør i det israelske medicinalselskab Teva, Kåre Schultz, kan se frem til en lønforhøjelse på op til fire mio. dollar, eller 26,2 mio. kroner, i år og de næste tre år frem. Det skriver branchemediet Fiercepharma, med henvisning til en indberetning fra Teva til det amerikanske børstilsyn, Securities and Exchange Commission.

Lønhoppet kommer, efter at aktionærerne tirsdag også forlængede Schultz' kontrakt med et ekstra år til 2023. Med lønforhøjelsen kommer den danske topchef nu på samme lønniveau som andre topchefer i sektoren, skriver Fiercepharma. I 2019 tjente Schultz 11,6 mio. dollar, hvilket var en markant nedgang fra 2018. Det år lå hans lønpakke nemlig på 33 mio. dollar, hvilket dog indeholdt en ansættelsesbonus på 20 mio. dollar.

Schultz' lønforhøjelse kommer, fordi selskabet har været tilfreds med danskerens genopretningsplan for Teva, der blandt andet betød, at 13.000 ansatte mistede deres job, og 40 kontorer og laboratorier blev lukket.

Novo Nordisk på milliardopkøb i USA

Novo Nordisk har været på shopping i USA og torsdag eftermiddag meddelt, at det vil købe biotekselskabet Corvidia Therapeutics. Det skriver Novo i en fondsbørsmeddelelse.

I første omgang betaler Novo 725 mio. dollar, eller 4,8 mia. kroner, for den amerikanske virksomhed, men overtagelsessummen kan stige til 2,1 mia. dollar, hvis de nye præparater når visse salgsmilepæle.

Corvidia Therapeutics' førende lægemiddel, ziltivekimab, er et antistof til behandling af patienter med blandt andet kronisk nyresygdom, inflammation, åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme.

»Vi mener, at ziltivekimab har potentiale til at blive det første og bedste lægemiddel i sin klasse til at mindske byrden ved hjerte-kar-sygdomme i en patientgruppe med høj risiko for alvorlige hjerte-kar-tilfælde,« siger Mads Krogsgaard Thomsen, direktør med ansvar for forskning og udvikling i Novo Nordisk, i meddelelsen.

Novo Nordisks aktiekurs var torsdag eftermiddag næsten uændret i forhold til dagen før med en lille stigning på 0,3 pct.

1,5 millioner nye ledige i USA

Coronakrisen vejer stadig tungt på det amerikanske arbejdsmarked. I sidste uge meldte 1,5 mio. amerikanere sig ledige, og nu har samlet 44 mio. mennesker i USA søgt om dagpenge siden krisen startede. Det skriver flere medier, herunder Børsen.

Selv om 1,5 mio. er mange mennesker, er det en forbedring i forhold til ugen før, hvor 1,9 mio. mennesker meldte sig i arbejdsløshedskøen. Man skal dog passe på med at blive for optimistisk for tidligt, advarer Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

»De mere positive toner i en ellers mørk tid er dog langt fra ensbetydende med, at det er en risikofri fremtid, som økonomien går ind i. Tiden er i øjeblikket skrøbelig med flere ret så bombastiske risici, som ligger og lurer. Det kan være en eventuel anden smittebølge, et privatforbrug i stampe eller nye markante beskæftigelsesfald uden for de i forvejen ramte brancher,« siger han han til Børsen.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. To ugers feriepenge kan være på vej til danskerne

En udbetaling af blot to ugers indefrosne feriepenge til danskerne vil kun give en meget forkølet hjælp til danskernes privatforbrug. Det vil blot blive omkring 13 mia. kr., der sendes ud til ekstra forbrug. Læs hele Frederik M. Juels historie her.

2. Først var han TV-stjerne – nu kræves topadvokat fjernet fra sag

Kammeradvokatens medvirken i DR-dokumentaren »Pengejægerne« er årsag til et hidsigt opgør i en aktuel konkurssag. En konkursramt bilhandler kræver nu, at Boris Frederiksen fra statens foretrukne advokat, Kammeradvokaten, skal fjernes som kurator i en konkurs til 50 mio. kroner. Det skriver Birgitte Erhardtsen.

Læs hele historien her.

3.  Politivold er ikke de sorte amerikaneres eneste problem – den økonomiske ulighed er enorm

Sorte amerikanere er på trods af fremgang fortsat langt bagud i forhold til hvide på stort set alle økonomiske parametre. Det gælder især for sorte mænd, der har massiv modvind fra en række forhold, mens kvinderne klarer sig bedre. Coronakrisen risikerer at ødelægge de seneste års fremgang. En stor del af svaret er bedre uddannelse og opkvalificering. Det skriver vores økonomiredaktør Ulrik Bie.

Læs hele historien her.

4. Pensionsgigant laver ny grøn satsning til 1,3 millioner danskeres penge

Landets største pensionsselskab, PFA, har torsdag morgen åbnet for et helt nyt og klimavenligt investeringsunivers, så kunderne selv kan placere deres pensionsopsparing i klimavenlige virksomheder. Afkastet skal være lige så højt som på andre investeringer, skriver Povl Dengsøe.

Læs hele historien her.

5. Ny lov møder voldsom kritik for at afskære adgang til at rette ejendomsvurderinger

Det strider mod retssikkerheden, at en ny lov er på vej til at lukke ned for at genoptage de nuværende ejendomsvurderinger, mener blandt andre advokater og revisorer. Det vil medføre, at faktuelle fejl og dermed en forkert skat i de nuværende vurderinger ikke bliver rettet, lyder kritikken. Det sker for at spare ressourcer i Skat.

Læs hele Povl Dengsøes historie her.