To ugers feriepenge kan være på vej til danskerne – det giver »kun« 13 mia. kr. til ekstra forbrug

Regeringen og resten af Folketinget er tilsyneladende på vej med den lille model for udbetaling af danskernes feriepenge, og det får betydning for væksten.

Regeringen lægger op til, at der kun udbetales, hvad der svarer til to uger af danskernes fem ugers indefrosne feriepenge. Det vil betyde, at effekten på forbruget vil blive mindre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En udbetaling af blot to ugers indefrosne feriepenge til danskerne vil kun give en meget forkølet hjælp til danskernes privatforbrug. Det vil blot blive omkring 13 mia. kr., der sendes ud til ekstra forbrug.

Sådan lyder det fra Danske Bank.

Det er regeringen og de øvrige partier, der i øjeblikket forhandler om udfasningen af de milliardstore hjælpepakker til virksomhederne. De forhandlinger er slået sammen med forhandlinger om en sommerpakke, der skal give danskerne flere penge mellem hænderne for at få sat skub i den danske økonomi her i coronakrisen.

Berlingske erfarer fra forhandlingerne, at regeringen er kommet med et udspil, der går på, at danskerne skal have udbetalt to uger af de fem indefrosne ferieuger, som er kommet på grund af den nye ferielov.

Selve udbetalingen skal først foregå senere på året.

Onsdag kaldte finansminister Nicolai Wammen (S) en eventuel udbetaling af feriepenge for »et stærkt værktøj i kassen«, og ifølge Ritzau skulle de Radikale have sagt til TV 2, at partiet ser med milde øjne på tanken. Regeringens andre støttepartier skulle også være positivt indstillede:

»Det er en rigtig god idé at få udbetalt de feriepenge, som rigtig mange har til gode, og som lige nu er frosset inde,« lyder det fra Enhedslistens politiske leder, Pernille Skipper, på Facebook.

Neddroslet model

Men den model, der nu kan være på vej, er betydelig mindre end den fulde model. Debatten er gået på, at alle fem indefrosne ferieuger skulle udbetales til danskerne. Det svarer til i alt 100 mia. kr. før skat og omkring 55 mia. kr. efter skat.

»Udbetales der kun to frem for fem uger, vil det i sagens natur betyde, at den positive effekt i form af øget forbrug vil blive mindre. Hvor der med de fem uger kom cirka 55 mia. tilbage i danskernes lommer, er det 22 mia. med dette forslag. Hvis der bruges omkring 60 procent på forbrug som ved SP-udbetalingerne, betyder det, at forbruget løftes med 13 mia. frem for 33 mia., og det får betydning for væksten,« siger privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen, der fremhæver, at de 13 mia. kr. ekstra til forbrug skal ses i lyset af, at Danske Bank mener, at privatforbruget i 2020 og 2021 vil være 40-50 mia. kr. mindre, end hvis coronakrisen ikke havde været der.

Dansk Erhverv er allerede kommet med en kommentar, men organisationen er kun delvis tilfreds.

»Det er positivt, at regeringen fremlægger tiltag, der kan booste omsætningen og sende penge i omløb. Udbetalingen af de indefrosne feriepenge har længe været et konkret forslag og ønske fra Dansk Erhverv, men en udbetaling af kun to ud af i alt fem uger er desværre for lidt, hvis det reelt skal gøre en forskel for den hårdt pressede turismebranche. Derudover er det timingmæssigt for sent, hvis pengene først bliver udbetalt til efteråret,« siger administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen.

En farlig joker

Netop danskernes privatforbrug er en af de ting, man her i coronakrisen er meget nervøs for. Hvis det ender med at dykke alt for meget og ikke komme igen, kan det gøre krisen mere længerevarende.

Det var en af de ting, der skete i forbindelse med finanskrisen, og for at undgå en lignende situation har blandt andre overvismand og professor i økonomi ved Københavns Universitet Carl-Johan Dalgaard været ude at sige, at man her i krisen kunne komme i den situation, hvor det kunne være en fordel ganske enkelt at dele penge ud til de grupper af danskere, man ved har en stor tilbøjelighed til at bruge pengene.

Det er ikke umiddelbart den model, der er med udbetalingen af de indefrosne feriepenge, men målet med udbetalingen er naturligt nok det samme.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har tidligere beregnet, at en udbetaling af alle danskernes indfrosne feriepenge vil øge beskæftigelsen med 27.500 personer over et år. De svarer til et ret godt år i jobfesten.

Cheføkonom i AE Erik Bjørsted mener, at det er godt, at regeringen udbetaler pengene, og han mener også, at det er bedst først at gøre det senere på året. Men han ser gerne, at regeringen går linen helt ud.

»Det er rigtigt positivt, at regeringen vil stimulere det private forbrug ved hjælp af danskernes feriepenge. Det bliver der brug for. Vi kan meget nemt få en anden bølge af arbejdsløse til sommer, fordi der er fyrede, som har flere måneders opsigelse, og samtidig udløber lønkompensationsordningen efter sommer. Derfor er det også en god idé at udbetale pengene efter sommer, hvor der forhåbentlig også er åbnet mere op, så vi har bedre muligheder for at bruge pengene,« siger Erik Bjørsted.

»Jeg synes godt, man kan udbetale det hele. Specielt for de lavestlønnede, som har en høj forbrugstilbøjelighed, vil det give god mening at udbetale alle de indefrosne feriepenge. Økonomien er heller ikke i nærheden af at være overophedet, og jeg vil heller ikke udelukke, at der kan blive behov for yderligere initiativer på den anden side af sommerferien,« siger Erik Bjørsted.

Cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen er en af dem, der mener, at der ikke er behov for, at regeringen begynder at udbetale feriepengene.

»Jeg har stadig den holdning, at vi skal vente og se tiden an. Min holdning er fortsat, at danskerne har rigeligt med opsparing ståend,e og vi har ordning med lønkompensation, der først udløber i slutningen af august. Forbruget er faldet, fordi vi er blevet afholdt fra at købe mere end, at vi ikke har haft råd til det,« siger Helge J. Pedersen.

»Det kan vi blandt andet se ved de tal for kortomsætningen, der er kommet fra Nationalbanken. Kortomsætningen er på samme niveau som for et år siden. Det er for mig en indikation af, at man ikke skal udbetale feriepengene. Jeg er ikke sikker på, at der er brug for det, og der er en risiko for, at pengene bare bliver sat ind på folks konti,« siger Helge J. Pedersen, der understreger, at hvis der bliver brug for at gøre noget for at skubbe til danskernes forbrug, så er det bedste at bruge feriepengene, fordi det ikke koster staten noget.