Business-update: Formand er fortid i kriseramt kendisfirma

Berlingskes Business-redaktion guider dig til de vigtigste blandt de mange nyheder om coronavirussen, der vedrører økonomien og virksomhederne.

EM-fodboldhelten Henrik »Store« Larsen er både ansat og aktionær i ACT.Global. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til torsdagens Business-update, hvor vi – som det har sig for vane i øjeblikket – skal runde coronasituationen i erhvervslivet. Der har dog også sneget sig andre nyheder ind i dag. Således skal vi også omkring et kriseramt kendisfirma samt dronning Margrethes 80-års fødselsdag, der har givet ét særligt erhverv travlt.

Og så kan der være nyt for erhvervslivet senere i aften, hvor regeringen håber at lande en ny aftale om videre genåbning af det danske samfund. Det siger Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, til TV 2.

1. Dronningens fødselsdag får blomstersalget til at løbe løbsk

Vi starter i de royale cirkler, hvor dronning Magrethe i dag fylder 80 år. Onsdag solgte Interflora flere end fem gange så mange blomster, som kæden plejer at gøre. Det er kulminationen på en måned, hvor coronakrisen har medført, at der bliver sendt flere blomster end normalt.

»Vi har generelt haft stor vækst siden coronakrisens begyndelse, men salget er steget endnu mere i løbet af de seneste tre dage. Vi har ikke øget markedsføringen eller lavet andre aktiviteter, som berettiger til, at det skal være stigende,« siger administrerende direktør i Interflora Søren Flemming Larsen.

»Selv om jeg ikke har det endegyldige svar, er det nok ikke forkert at sætte lighedstegn mellem Dronningens fødselsdag og væksten. Det må hænge sammen,« tilføjer han.

Læs hele historien om det blomstrende salg

2. Skræktal på USAs økonomiske kollaps vælter ind

De ugentlige tal for nye ledige i USA fortsætter med at fortælle en gyserhistorie, som næsten ikke forekommer virkelig.

De seneste fire uger er der således kommet 22 millioner ansøgninger om dagpenge – i den seneste uge alene 5,25 millioner. Det skal ses i forhold til en arbejdsstyrke på 152 millioner personer, før coronakrisen ramte. Altså har 14,5 pct. nu meldt sig som ledige. Det er ikke bare store tal, men millioner af almindelige mennesker, hvis livsgrundlag nu er truet.

Det skriver Berlingskes økonomiske redaktør Ulrik Harald Bie – hele historien kan læses her.

3. Mash frygter halv åbning

Jesper Boelskifte, der er stifter af og administrerende direktør for Copenhagen Concepts, som driver bøfkæden Mash og Bistro Sommelier, kan ligesom størstedelen af restaurationsbranchen i øjeblikket blot se til, mens pengene fosser ud af selskabet, og ingen ny indtjening kommer til.

Han frygter en situation, hvor man åbner restauranterne halvt.

»Hvis man vil åbne, skal man åbne fuldt ud i vores branche. Vi kan ikke lave en halv åbning med ti gæster ind ad bagindgangen. Det er enten eller. Vi kan ikke åbne, hvis samfundet som helhed ikke åbner. Det vil være som at skyde sig selv i foden,« siger Jesper Boelskifte.

Samtidig nærmer en ny lønningsdag sig for koncernens godt 300 ansatte, der har været hjemsendt i over en måned og er tilmeldt trepartsaftalen om lønkompensation. Der er dog endnu ikke tikket en krone ind på kontoen.

Hele historien kan læses her.

4. Formand er fortid i kriseramt kendisfirma

Så er vi kommet til historien bag overskriften på denne business-update. Teknologifirmaet ACT.Global fra Amager, der sælger midler til bakteriebekæmpelse og har flere tidligere fodboldlegender som Henrik »Store« Larsen og Jakob Friis-Hansen i ejerkredsen er midt i en større nedtur, efter at man tidligere i år måtte præsentere et underskud for 2019 på 120 millioner kr.

Særligt Børsen og Ekstra Bladet har dækket sagen, og torsdag skriver begge medier, at formand Brian Mollerup nu har trukket sig fra selskabet. Det sker, mens selskabet er ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen, efter at medierne har beskrevet en række forhold i Act.Globals regnskaber.

Formanden, der startede så sent som i slutningen af januar, er raget uklar med stifter, hovedaktionær og administrerende direktør i ACT.Global, Carsten Jensen.

»Selskabets hovedaktionær (direktør Carsten Jensen, red.) og selskabets øvrige bestyrelsesmedlemmer ser anderledes på selskabets aktuelle udfordringer og de tiltag, der skal iværksættes for at løse disse udfordringer, end jeg gør. Og i den situation giver det hverken mening for ACT.Global A/S eller mig, at jeg fortsætter som bestyrelsesformand,« skriver afgående Brian Mollerup i en meddelelse.

Han ønsker ikke at uddybe til hverken Børsen eller Ekstra Bladet, hvad uenigheden nærmere går ud på.

I marts trak også Lagkagehuset-stifter Ole Kristoffersen sig fra bestyrelsen.

Tre andre historier og en kommentar, du kan dykke ned i

Jeg er 65 år og bange for at dø i en respirator – men luk nu Danmark op!

I en kommentar argumenterer Berlingskes Birgitte Erhardtsen for, at det med Statens Serum Instituts nye rapport i hånden kun kan gå for langsomt med at slippe de liberale erhverv som frisører og hoteller løs, hvorefter man bør lade cafeer og restauranter følge hurtigt trop.

Fagbevægelsen stemmer ja til overenskomster for 600.000 ansatte

600.000 på det private arbejdsmarked har fået nye overenskomster med mere løn og mere frihed. Det er kommet på plads, efter at medlemmerne af fagbevægelsen har stemt ja til aftalerne, der er gældende de næste tre år.

Peter Hummelgaard vil ikke slække på krav om nul arbejde

Kan en medarbejder tilføre værdi, må virksomhederne selv betale for det. Sådan lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i kølvandet på, at flere virksomheder samt Venstre har ønsket større fleksibilitet i aftalen om lønkompensation. De har blandt andet sat spørgsmålstegn ved reglen om, at medarbejdere ikke må røre en finger, hvis virksomheden samtidig modtager støtte, når de med en mindre indsats kunne være med til at hjælpe deres arbejdsplads stærkere gennem krisen.

Vestager vil forbyde chefbonus i virksomheder, der får krisekapital

Og så slutter vi denne business-update af med en anden Margrethe, end vi startede på, nemlig næstformand i Europa-Kommissionen og konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Hun mener ikke, at chefen skal kunne få bonus, eller at der skal kunne udbetales aktieudbytte i virksomheder, der får kapital fra staten under coronakrisen.

Det skal, siger hun, ses som en tilskyndelse til, at virksomheder, der har brug for nødhjælp, hurtigst muligt igen kommer til at kunne finansiere sig selv.