Brødrene Hartmann har stor stigning i arbejdsulykker

Der har været markant flere arbejdsulykker hos æggebakkeproducenten Brødrene Hartmann sidste år.

Læs mere
Fold sammen

Der var i underkanten af 30 ulykker på selskabets fabrikker i Kroatien, Ungarn, Danmark, Tyskland og Israel, hvor fra man opgør antallet af ulykker, og hvor der arbejder omkring 1500.

Selskabet vil af konkurrencemæssige årsager ikke nævne det præcise antal ulykker.

Virksomheder opgør typisk ulykker per million arbejdstimer, og her var der i 2015 en stigning i ulykkesfrekvensen på 37 pct. hos Brødrene Hartmann sammenlignet med 2014.

- Det er mange ulykker, og det er ganske enkelt ikke godt nok. Der er ikke en enkelt god forklaring på, hvorfor tallet er stigende.

- Der er tale om uheld, og vi må konstatere, at vi må gøre mere for at få færre uheld i fremtiden, siger Ulrik Kolding Hartvig, der er administrerende direktør hos Brødrene Hartmann.

Han tilføjer i den sammenhæng, at selskabet trods det højere antal ulykker sidste år ligger under gennemsnittet i papir- og træindustrien i Danmark.

Han finder desuden lidt trøst i, at der ikke har været tale om alvorlige skader, der har givet de ansatte varige mén. Det har blandt andet være skader, hvor ansatte har forvredet en ankel, et knæ eller fået et par fingre i klemme.

Ulrik Kolding Hartvig mener ikke, at stigningen er et udtryk for, at området er blevet underprioriteret.

- Jeg synes bestemt, at vi har prioriteret det højt nok. Sikkerhed står altid på allerførste side i alt det materiale, jeg sender rundt til mine medarbejdere, siger han.

Æggebakkeproducenten har løbende fokus på effektivisering af sin produktion, og det er også en central del af selskabets strategi, "Unpacking our potential".

Ulrik Kolding Hartvig ser ikke det højere antal arbejdsulykker som et resultat af, at der er blevet effektiviseret for voldsomt.

- Det synes jeg ikke. Jeg ser ikke noget i vores rapporter, der skulle tilsige dette. Der er ikke et entydigt billede af, hvordan udviklingen går på vores forskellige fabrikker, siger han.

Målet for 2016 er, at antallet af ulykker skal ned, og det skal blandt ske ved at have mere fokus på sikkerhed.

- Fra min stol og hele vejen ned flytter vi sikkerhed højere op på dagsordenen, så det får en mere prominent plads i folks bevidsthed. Det her tal skal bringes ned, siger Ulrik Kolding Hartvig.

Han fortæller, at det kan blive en løsning at ansætte folk til arbejde med sikkerheden.

- Vi gør endnu mere ved sikkerhedsarbejdet og styrker organisationen steder, hvor der er brug for det, men i min optik er man hver især ansvarlig for sikkerheden.

- Det er både mit og alle mine kollegers ansvar, og vi kan ikke ansætte os til færre uheld, men det kan godt ske, at vi skal ansætte nogen til at gøre arbejdspladsen mere sikker at færdes på, siger Ulrik Kolding Hartvig.