Bilnøglen sendes på museum af ny mobilapp

Adskillige producenter er i gang med at udvikle systemer, som erstatter bilnøglen med en mobilapp. De første biler testes af nu og ventes at kunne købes i 2019.

Adskillige producenter er i gang med at udvikle systemer, som erstatter bilnøglen med en mobilapp. Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den næste bil har overhovedet ikke et nøglehul. Den åbnes, låses og tændes ved hjælp af en mobilapp.

Flere større reservedelsleverandører har ifølge den amerikanske finansavis Wall Street Journal udviklet systemer, som betyder, at man ikke længere har brug for en bilnøgle men kan klare sig med sin mobiltelefon.

Indtil nu har bilproducenterne gjort det muligt at låse bilen op og i med en mobilapp, men for at kunne tænde bilen har der skullet en fysisk nøgle til. Det er den, som nu står for at blive sendt på museum.

Avis lejer de første nøgleløse biler ud nu

Den japanske reservedelsproducent Denso købte torsdag et amerikansk iværksætterfirma, som står bag software, der gør nøglen overflødig. Selve grundsystemet stammer fra det hollandske InfiniteKey, som Denso købte i oktober for en ikke offentliggjort sum. Denso forventer, at de første biler med den nye teknologi vil kunne købes fra 2019, mens tyske Robert Rosch, som også har udviklet et nøgleløst bilsystem, regner med at være på gaden i 2020.

De første nøgleløse biler vil dog »for en sikkerheds skyld« også have en fysisk nøgle, når man køber dem, men kun en enkelt af slagsen mod det par, som man normalt får med.

Biludlejningsselskabet Avis er i gang med at teste fremtidens nøgleløse bil. I denne uge tog man i Kansas, Missouri og Nebraska hul på udlejningen af biler, som bruger en smartphoneapp udviklet af det tyske selskab Continental Automotive. I alt 1.000 biler vil være udstyret med den nye teknologi.

Teknologien breder sig i bilerne

Teknologien rykker for alvor ind i bilernes verden. De antenner, som mange lidt ældre biler har, er i dag bygget ind i taget, og nyere biler har ikke længere den plastikhætte, som ældre modeller bruger som tankdæksel. I dag udgør biler med fysiske tankdæksler under 30 procent af salget i Nordamerika.

I andre brancher arbejder man også på at bortskaffe nøglerne. Mange hoteller bruger nøglekort, andre er gået skridtet videre ved at lade en mobilapp fungere som værelsesnøgle. Bilerne udstyres også i stigende grad med elektronik, som opsamler og viser oplysninger om bilen, kørslen m.m. på stadig større skærme, hvor også det klassiske speedometer, omdrejningstælleren og triptælleren er blevet digital og vises her. Teknologien udbygges med internetforbindelse til bilen med henblik på at kunne sende og modtage oplysninger om trafikken, og teknologigiganterne står i kø for at sikre sig den bedst - og størst - mulige placering på markedet, der spåes at ville vokse stort i de kommende år.