Bestikkelsesdom rammer Atea hårdt: Kæmpe indtjeningsdyk

Da Atea sidste år blev dømt for bestikkelse kostede det ikke kun virksomheden anseelse. Regnskabstal for 2018 viser, at bestikkelsesdommen også koster på både top- og bundlinje.

Ateas bestikkelsesdom har fået konsekvenser for selskabets indtjening. Det viser virksomhedens årsregnskab for 2018, der blev offentliggjort torsdag. Atea er børsnoteret i Oslo. Her faldt aktien 2,3 pct. torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

I juni 2018 faldt dommen over Atea i den største danske sag om bestikkelse i nyere tid. Atea blev fundet skyldig i bestikkelse af offentligt ansatte, og virksomheden fik en bøde på 10 mio. kr. Atea modtog dommen, men dermed sluttede bestikkelsessagen ikke for Atea.

Atea, der er Nordens største forhandler af IT-udstyr, har torsdag offentliggjort regnskabstal for fjerde kvartal og hele 2018. Og tallene viser, at bestikkelsesdommen har kostet virksomheden både omsætning og indtjening i 2018.

Det samlede koncernregnskab viser ganske vist vækst i omsætningen på syv pct. til 34,7 mia. kr. i 2018, men i Danmark går omsætningen tilbage. Her falder omsætningen mere end syv pct. til 6,2 mia. kr. i 2018.

Langt værre ser det imidlertid ud med indtjeningen, som går hele 176 pct. tilbage i den danske del af forretnngen. Driftsindtjeningen (ebit) falder fra 96 mio. kr. i 2017 til minus 73 mio. kr. i 2018.

Og det danske indtjeningsfald påvirker resten af butikken. Driftsindtjeningen (ebit) i hele Atea-koncernen falder med knap 14 pct. til 690 mio. kr. Det sender ebit-marginen for hele koncernen ned fra 2,5 pct. i 2017 til 2 pct. i 2018.

Den danske del af forretningen tegner sig for knap en fjerdedel af hele Ateas omsætning.

Salget til den private sektor stadig påvirket

Atea fortæller i regnskabet, at forretningen i Danmark var meget påvirket af politiefterforskning og domfældelsen i juni 2018. Atea noterer også, at staten umiddelbart efter dommen i en periode anbefalede, at det offentlige stoppede med at handle med Atea.

I årets sidste kvartal kom der dog igen ordrer fra og rammeaftaler med det offentlige, oplyser Atea. Salget til den private sektor har også lidt på grund af sagen, og her er det gået langsommere med at få gang i salget igen, fremgår det.

IT-milliardæren Ib Kunøe er bestyrelsesformand for Atea, som han ejer cirka 25 pct. af. Da sagen om bestikkelse kom frem i 2015, og politiet talte om bestikkelse for over en million kroner i årene 2007-2015, slog han det hen som en bagatel. »Det er en million kroner. Og en million kroner over syv år ... Så er vi altså nede i de små træskostørrelser,« sagde Ib Kunøe til Berlingske.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund.

Atea betegner 2018 som et meget udfordrende år for den danske forretning, men forventer fremgang i driftsindtjeningen i 2019.

Sophie Løhde udtalte i december til Berlingske, at hun er fortørnet over, at Atea kan fortsætte som leverandør til det offentlige, selv om virksomheden er dømt for bestikkelse. Hun mener, at det bør have konsekvenser for offentlige leverandører, hvis de dømmes for kriminalitet. Derfor vil hun undersøge muligheden for at stramme reglerne for offentlige udbud. Det kan også ramme Danske Bank, hvis banken dømmes for hvidvask.