Efter bestikkelsesdom: Staten stopper alle aftaler med Atea

Skandinaviens største IT-selskab lægges på is, mens konsekvenserne af bestikkelsesdommen fra onsdag bliver kortlagt.

Moderniseringsstyrelsen, der sorterer under innovationsminister Sophie Løhde (V), oplyser torsdag, at man sætter alle aftaler med Atea i bero efter bestikkelsesdommen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Moderniseringsstyrelsen har med øjeblikkelig virkning sat alle offentlige aftaler med det bestikkelsesdømte IT-selskab Atea i bero. Det oplyste styrelsen torsdag morgen.

Atea, som er Skandinaviens største IT-leverandør, blev onsdag eftermiddag dømt for bestikkelse af offentlige embedsmænd i en stor sag, som gennem lang tid har kørt ved Retten i Glostrup. Selskabet blev idømt en bøde på 10 millioner kroner for i perioden 2009 til 2014 at stå bag bestikkelse. Atea valgte torsdag morgen at modtage bøden og ikke anke straffen.

Konsekvenser granskes sammen med Kammeradvokaten

At selskabet nu er blevet dømt, kan få stor betydning for de mange og store IT-aftaler, som Atea har med de offentlige myndigheder i Danmark. Præcis hvilken konsekvens vil Moderniseringsstyrelsen og Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) nu granske sammen med Kammeradvokaten, som er statens advokat:

»På baggrund af dommen opfordrer Moderniseringsstyrelsen med øjeblikkelig virkning til, at de fællesstatslige rammeaftaler med Atea A/S sættes i bero. Det vil sige, at Moderniseringsstyrelsen opfordrer alle kunder på de fællesstatslige aftaler til at afvente Moderniseringsstyrelsens og SKIs vurdering af konsekvenserne af dommen, før man foretager køb hos Atea A/S på de fællesstatslige aftaler,« hedder det i pressemeddelelsen fra Moderniseringsstyrelsen, som sorterer under innovationsminister Sophie Løhde (V).

Atea skal aflevere redegørelse på tirsdag

SKI, som er Statens og Kommunernes Indkøbsservice, har bedt Atea om at fremsende en redegørelse, som vil blive drøftet med Kammeradvokaten og Moderniseringsstyrelsen, inden der træffes afgørelse om Ateas fremtid som offentlig leverandør. Atea skal senest aflevere sin redegørelse på tirsdag 3. juli kl. 12.

Adm. direktør i SKI, Signe Lynggaard Madsen, fortæller, at SKI som det første nu vil granske den 154 sider lange dom for at undersøge, om Atea har benyttet sig af bestikkelse i forbindelse med de 11 aktive SKI-aftaler, hvor Atea er leverandør.

»Vi skal først og fremmest konstatere, om der sket bestikkelse på vores eksisterende kontrakter med Atea,« siger hun.

SKIs granskning sker på trods af, at Atea over for SKI har skrevet under på, at der ikke er sket bestikkelse i forbindelse med de indgåede kontrakter.

Signe Lynggaard Madsen fortæller, at bestikkelsesdommen har fået SKIs brugere i det offentlige til at kime SKI ned med spørgsmål om, hvordan de skal forholde sig til dommen.

»Det begyndte allerede i går (onsdag, red.) efter dommen, og det er fortsat her til formiddag (torsdag, red.),« siger hun.

Ingen penge sat af til at dække tab

Af Ateas nyligt offentliggjorte årsregnskab fremgår, at selskabet ikke har sat penge af til at dække de økonomiske konsekvenser af en bestikkelsesdom.Selve dommen på 10 millioner kroner vil dog næppe slå synligt igennem på Ateas økonomiske resultater. Det er konsekvenserne af muligvis at blive udelukket fra kontrakter med det offentlige, som kan slå rigtigt hårdt.

Region Sjælland, hvor tre af de dømte var ansat, da de modtog bestikkelse, meddelte torsdag, at regionen sætter alt indkøb hos IT-selskabet Atea i bero. Det sker som en konsekvens af, at Atea blev dømt for bestikkelse.

Atea betegner i en fondsbørsmeddelelse Moderningseringsstyrelsens reaktion som et »forståeligt og midlertidigt tiltag« til at sikre, at offentlige indkøb sker i overensstemmelse med EUs udbudsdirektiv.

SKI meldte tidligere i juni ud til sine brugere, at hvis Atea bliver dømt, vil selskabet ikke kunne deltage, når IT- og teleaftaler kommer i udbud. Der er tale om store, fælles indkøbsaftaler til store millionbeløb, som Atea gennem årene har bygget en bred forretning op på, hvilket har gjort selskabet til Skandinaviens største IT-leverandør.

Leverandør på 10 af 17 aktive aftaler

SKI må ikke oplyse, hvor stor omsætning Atea har med det offentlige via SKI-aftaler, men SKI oplyser, at Atea er leverandør på ti ud af 17 aktive IT- og teleaftaler. På nogle af disse er Atea eneleverandør.

Moderniseringsstyrelsen beder alle, der har en kontrakt, hvor Atea er leverandør, om at gøre uopsættelige køb »betinget, således at kunden om nødvendigt kan hæve købet«. Styrelsen vil informere alle offentlige indkøbere, så snart der er truffet afgørelse af Ateas fremtid som offentlig IT-leverandør.

Anklagemyndigheden kan anke dommen frem til den 11. juli.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Atea til Moderniseringsstyringens udmelding, men Atea er ikke vendt tilbage på Berlingskes henvendelse.

Læs mere: SKIs anbefalinger til offentlige indkøbere efter Atea-dommen