Tre dømte i Atea-sag får længere fængselsstraf

Østre Landsret har skærpet dommene for tre af de involverede i Danmarks største bestikkelsessag, hvor offentligt ansatte kom på dyre rejser og spiste på dyre restauranter, mens to andre dømte får mildere straffe.

Omdrejningspunktet i Danmarks største bestikkelsessag har været Nordens største forhandler af IT-udstyr, Atea. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Tre af de indblandede i den største sag om bestikkelse i Danmark i nyere tid fik fredag formiddag i Østre Landsret skærpet deres straffe, mens to andre, der også havde anket, endte med at få mildere straffe.

Efter 28 retsdage afgjorde Østre Landsret den såkaldte Atea-sag, som involverer Nordens største forhandler af IT-udstyr.

»Landsretten fandt, at fire ud af de fem tiltalte herved havde gjort sig skyldige i bestikkelse i et varierende antal tilfælde. Alle de tiltalte blev herudover fundet skyldige i mindst ét forhold af mandatsvig eller medvirken hertil,« oplyser Østre Landsret.

Straffen sat op – og erstatning på 840.000 kroner

Den tidligere IT-chef i Region Sjælland, René Clausen, er blevet idømt to års fængsel i stedet for de oprindelige halvandet år, som han fik ved Retten i Glostrup for et år siden for 15 forhold af bestikkelse for omkring 322.000 kroner og 13 forhold af mandatsvig for cirka 800.000 kroner.

Den tidligere salgschef i Atea, Per Juul Andersen, fik skærpet sin straf til fængsel i et år og tre måneder. Han havde i byretten fået et års fængsel.

Den tidligere IT-udviklingschef i Region Sjælland, Michael Mølkær Jensen, får forhøjet sin straf fra 40 dages fængsel til fire måneder, men straffen gøres betinget.

Også den tidligere koncernchef i Atea, Claus Hougesen, der straffes med fængsel i seks måneder, og den tidligere Atea-koncerndirektør Peter Trans, der får tre måneders fængsel, slipper med betingede straffe. Straflængden er i begge tilfælde sat ned i forhold til byrettens dom, fordi landsretten har frifundet dem for en del af det, som de var blevet dømt for i byretten.

De tiltalte skal betale en erstatning til Region Sjælland på det tab for omkring 840.000 kroner, som regionen har regnet ud at have lidt som følge af sagen.

Dyre rejser og middage på fine restauranter

Sagen handler om bestikkelse med rejser til Dubai, Rom, Florida og Las Vegas i USA – en enkelt af rejserne havde kostet omkring 75.000 kroner pr. deltager – samt dyre middage som følge af, at Atea havde vundet en IT-ordre til Region Sjælland.

»For to andre rejser til Las Vegas i 2009 og 2010 blev det statueret, at udgifterne hertil meget klart oversteg det niveau, som en offentligt ansat kunne rejse for i tjenesten, selvom det måtte lægges til grund, at rejserne som udgangspunkt var delvist fagligt begrundede,« skriver Østre Landsret i fredagens afgørelse.

Pengene til rejserne og middagene på bl.a. The Paul, Den Røde Cottage og Geranium kom fra en særlig konto, der interne blev omtalt som »2840«, og var en slags bonuskonto, hvor regionen fik indsat penge i takt med, at den købte IT-udstyr hos Atea. Da en række Atea-topfolk stiftede et nyt selskab, og i 2015 vandt et nyt udbud til Region Sjælland i stedet for Atea, krævede Ateas nye ledelse, at udbuddet skulle gå om. Her kom så konto 2840 for dagen, og sagen rullede.

Syv blev dømt for bestikkelse

Atea som selskab og en række tidligere topchefer i selskabet blev 27. juni 2018 ved Retten i Glostrup dømt for bestikkelse af ansatte i Region Sjælland. Selskabet fik en bøde på ti millioner kroner, og flere af de tidligere medarbejdere blev idømt fængselsstraffe på mellem 40 dage og halvandet år.

Tre af de tidligere Atea-folk – koncernchefen, koncerndirektøren og salgschefen – ankede ligesom den tidligere IT-driftschef og den tidligere IT-udviklingschef i Region Sjælland deres domme til Østre Landsret, fordi de ville frifindes.

Få dage efter den oprindelige dom i Glostrup indgik Atea forlig i en udløbersag om bestikkelse af offentligt ansatte fra andre danske myndigheder og betalte tre millioner kroner for at få den sag lukket straks.

Økonomisk lussing til Atea

Med en plettet straffeattest kan man nemlig ikke blive leverandør til det offentlige gennem Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI). Statens advokat, Kammeradvokaten, vurderede imidlertid i efteråret 2018, at Atea har fået ryddet så meget op, at det er i orden fortsat at bruge selskabet, når der udbydes nye opgaver i det offentlige. I fire år vil Atea dog blive fulgt med lup af myndighederne for at sikre, at bestikkelsesaffærerne rent faktisk er fortid.

Hele bestikkelsessagen har martret Atea økonomisk. Indtjeningen faldt med hele 176 procent i den danske forretning, hvor driftsindtjeningen (EBIT) endte med et underskud på 73 mio. kr. i 2018 mod et plus på 96 mio. kr. i 2017.

Skandalesagerne har også kostet storaktionær og bestyrelsesformand Ib Kunøe et kæmpe, økonomisk tab. Hans investeringsselskab, Consolidated Holdings, der gennem datterselskabet Systemintegration ApS ejer 25,1 procent af Atea-koncernen, fik i 2018 et underskud på 93,5 mio. kr. mod et overskud i 2017 på 913 mio. kr.

Opdateres ...