Berlingske vinder Cavling-prisen

Berlingske Tidende blev onsdag aften tildelt dansk journalistiks fineste hæderspris, Cavlingprisen.

Foto: Erik Refner.
Læs mere
Fold sammen
Prisen tilfalder journalisterne Morten Crone, Morten Frich, Jesper Woldenhof og fotograf Erik Refner for deres store undersøgende web-print-projekt, ”Forbrydelsen”. En artikelserie og selvstændig web-side, der i samarbejde med læserne har trukket tæppet under en af de seneste års helt store politiske prestigeprojekter, politireformen. Det skriver berlingske.dk.

Journalisterne har med over 220 artikler afsløret, at politiet ofte slet ikke møder op, når nødstedte danskere ringer og har brug for betjentes hjælp.

Også læsernes pris
Begrundelsen for at give årets Cavlingpris til Forbrydelsen lyder som følger:

"Med afsæt i en konkret sag om politisvigt har journalisterne Morten Frich, Morten Crone, Jesper Woldenhof og fotograf Erik Refner, Berlingske Tidende, i deres dagsordensættende, flermediale serie ”Forbrydelsen” påvist store mangler i den ellers stort opreklamerede politireform."

Med indtil videre et års research og aktiv brug af læserhenvendelser er det lykkedes at påvise landsdækkende politisvigt og dermed tvinge regeringen til en række ændringer af reformen; det er eksempelvis gjort til et krav, at politiet skal komme, når borgere ringer efter hjælp.

Udover artikler i avisen er nettet brugt aktivt til at samle og skabe overblik i en omfattende dokumentation i form af artikler, tidslinjer, lyd- og videoklip samt interaktive kort. Dermed er der med såvel researchmetoder som formidling vist nye veje og sat nye standarder for journalistisk grundighed, skriver Cavling-komitéen.

"Vi er utrolig glade og stolte. Det er uvirkeligt lige nu, især efter så langt et træk, hvor vi har arbejdet med sagen i et år Det viser, at man kan vinde en af de helt store priser ved at begynde med at stemme dørklokker på helt klassisk vis og ende med konsekvenser i toppen af dansk politik," siger den ene af journalisterne bag, Morten Crone.

Journalisterne bag kalder i dette tilfælde prisen i lige så høj grad ”læsernes pris”. Uden samarbejdet med web-avisen og med læserne af denne - i såvel Nordjylland og på Amager - var projektet aldrig blevet den succes, det er blevet, forklarer Morten Crone.

To Berlingske-hold nomineret
I år har der været særlig spænding om resultatet på Berlingske. Avisen har nemlig haft den sjældne ære at have hele to projekter med blandt de fem nominerede til prisen.

Det andet hold af nominerede var journalisterne Uffe Tang, Philip Flores, Bjarne Steensbeck og Morten Henriksen på Berlingske Tidendes Christiansborgredaktion for deres afsløringer af vildledende rådgivning i Udlændingeservice, hvor sager om familiesammenføring er blevet afgjort i strid med gældende regler i EU.

Sagen og afsløringerne betyder formentlig, at flere hundrede danskere kan flytte hjem, og journalistikken har rokket betydeligt ved den danske udlændingepolitik og ved danske politikeres opfattelse af fælles-europæisk lovgivning.

Nybrud i journalistik
"Vi er utroligt stolte og glade for vores journalisters indsats. Det er fornemt at være nomineret med hele to projekter, og at vi vinder med det ene er ikke bare stort for de fire journalister, men for hele Berlingske Tidende. Vi har sat os for at være Danmarks førende på undersøgende journalistik og det viser vi i dag, at vi er," siger Christian Jensen, chefredaktør på Berlingske Tidende, og fortsætter.

"Med projektet ”Forbrydelsen” har vi skabt et nybrud i den undersøgende journalistik med et multimedieprojekt, der forener klassiske dyder inden for gravejournalistikken med helt nye formidlingsmuligheder på internettet."

De øvrige nominerede til prisen var Tom Heinemann, freelance-dokumentarist, for filmen ”Et tårn af løfter” om elendige arbejdsforhold på telemast-fabrikker i Bangladesh. Fabrikker, der leverer til store, skandinaviske teleselskaber. Nomineret var også Fyens Stiftstidende for en artikelserie om en Asperger-syg mand og hans kone, og Jyllands-Posten for sin artikelserie ”Det store ejendomsspil” om lyssky ejendomsspekulanter.

Det er anden gang i dette årti, at Berlingske Tidende modtager Cavling-prisen. I 2001 fik avisens USA-korrespondent Poul Høi prisen, særligt for sine artikler efter 11. september-angrebene.