ATP slår rekorder: Milliarderne vælter ind til danske pensionister

Pensionskassen ATP har formået at hente flere milliarder end nogensinde før fra sine investeringer på de globale finansmarkeder.

Pensionskassen ATP kan torsdag morgen præsenterer regnskabet for årets første ni måneder, og aldrig før har investeringerne givet så mange milliarder i afkast, som tilfældet er i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Pengestrømmene fra investeringerne har aldrig været større, end de er i år hos pensionskassen ATP. Investeringsporteføljen har i årets første ni måneder givet et afkast på 36,9 mia. kroner før omkostninger og skat.

Det viser torsdagens regnskabsmeddelelse fra ATP. Og det vækker selv sagt tilfredshed hos pensionskassens topchef.

»Vi har skabt et ualmindelig godt resultat i de første tre kvartaler af 2019 og leverer et meget højt investeringsafkast til gavn for vores medlemmer,« siger Bo Foged i meddelelsen.

Det var primært stats- og realkreditobligationer, udenlandske og danske børsnoterede aktier, der bidrog til det historisk høje afkast med henholdsvis 19,5 mia. kroner, syv mia. kroner og fem mia. kroner.

Alt sammen betyder det, at ATP formår at hente et afkast på hele 40 procent i årets første ni måneder. De seneste år har der været markant store afkast, men slet ikke i denne størrelsesorden. De seneste fem år er der opnået et gennemsnitligt årligt investeringsafkast på 17,6 pct. Der har været positive afkast i 16 ud af de seneste 20 kvartaler.

Fortsætter næppe

Bo Foged maner dog også til besindighed, når det kommer til forventningerne til de fremtidige afkast.

»Vi vil fortsat have en disciplineret tilgang til vores porteføljekonstruktion og risikostyring, så vi også på den lange bane kan sikre medlemmernes økonomiske grundtryghed, særligt når vi ser ind i forventede lavere investeringsafkast i de kommende år og større udsving,« siger han i meddelelsen.

Det er hverken nyt, at pengene vælter ind i pensionskasserne, eller at topcheferne for selv samme forbereder de kommende danske pensionister på, at de ikke skal forvente høje afkast fremover. Så sent som i august kom Bo Foged således med en advarsel.

»Man skal ikke forvente de samme positive afkast fremover. Vi erkender, at vi og andre et par gange har råbt »ulven kommer«, men tiderne er unormale med det nuværende afkast i det her rentemiljø. Vi glæder os over det positive resultat, men jeg vil gerne give en garanti for, at vi også kommer til at tabe penge i nogle kvartaler,« forklarede Bo Foged dengang.