Pensionsboss frygter to spøgelser efter tocifret milliardafkast

PFA har netop præsteret rekordhøje 39,8 mia. kroner i investeringsafkast i årets første seks måneder. Topchef Allan Polack har tidligere advaret pensionisterne om lavere afkast, og aktuelt er der to årsager til den frygt.

Allan Polack kan som topchef for pensionsselskabet PFA glæde sig over et rekordhøjt investeringsafkast på knap 40 mia. kroner i årets første seks måneder. Medvinden vil dog ikke være så kraftig fremover. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl

PFAs topchef glæder sig på den ene side og advarer på den anden side mod at forvente mere af samme skuffe.

Først årsagen til glæden: Pensionsselskabet PFA præsenterede fredag morgen et halvårsregnskab, der viste et investeringsafkast på hele 39,8 mia. kr.

»Vi er glade, for det er det, pensionsforretning handler om – at skabe afkast,« siger Allan Polack.

Medvinden var størst i første kvartal, hvor afkastet lød på 29,7 mia. kr., mens andet kvartal altså har bidraget med ti mia. kr. Det er især aktierne, og særligt de amerikanske af slagsen, som med et afkast på 14 procent har sørget for, at PFAs 1,3 mio. kunder har fået polstret pengekassen til otiummet.

»De ekstremt lave renter har smittet af på især det amerikanske aktiemarked, som har klaret sig virkelig flot,« siger han.

Stabilitet skal mases ind

Men det var selvsamme aktiemarked, der betød, at PFA i sidste års fjerde kvartal måtte notere et tab på investeringerne på hele 14 mia. kr. De udsving vil Allan Polack gerne væk fra.

»Vi har arbejdet målrettet med at øge investeringerne, der ligger uden for de volatile aktiemarkeder. Vi prøver på den måde at mase et stabilt element ind i vores portefølje. Her er vi glade for, at vores alternative investeringer har klaret sig godt,« forklarer han med henvisning til afkastet på 7,3 procent for dette område.

PFA fortsætter derfor med at investere i ejendomme og i alternative investeringer, såsom verdens største havvindmøllepark Walney, realkreditmastodonten Nykredit, telegiganten TDC og i både det tyske og indiske ejendomsmarked.

Det gør man altså for at få mere stabilitet ind i afkastet. For der er rigeligt med usikkerhed, der kommer til at påvirke de globale aktiemarkeder. Og så kommer vi til advarslen fra Allan Polack: De danske pensionister skal langt fra regne med, at dette halvårs afkast er normalen.

»Der er to store spøgelser. Handelskrigens udfald, og hvorvidt renterne skal endnu længere ned,« begynder han og fortsætter:

»Vi kommer ikke til at gentage det her afkast i andet halvår. Der tales om et slowdown i global økonomi, og farten kommer til at afhænge meget af, hvor den amerikansk-kinesiske handelskrig ender henne,« siger Allan Polack.

Raketter fyres af

Her er topchefen meget opmærksom på, hvad der er konkrete udfald og aftaler på den ene side, og hvad der er retorik på den anden.

»De kalder det jo en handelskrig af en årsag. Der fyres advarselsraketter afsted i ét væk,« siger han.

Eksempelvis den amerikanske præsidents udmelding om, at amerikanske virksomheder ikke skulle have datterselskaber i Kina.

»Det er jo alt andet lige retorik. Amerikanske firmaer er klart de mest globaliserede i verden.«

Allan Polack er særligt optaget af, hvorvidt handelskrigen kun rammer Kina isoleret set, og dermed hvilken effekt den vil have på de omkringliggende lande i Asien.

»For disse emerging markets-lande har stadigvæk grundlæggende nogle gode vækstrater, som gør dem interessante at investere i.«

Handelskrigen er den ene kulsorte sky i horisonten. Renterne er den anden. Men mere uvejr kan være på vej.

»Vi har simpelthen så mange bolde i luften. Der er i det hele taget en meget vanskelig politisk situation mange steder i verden, og der er en truende recession,« forklarer topchefen.


PFA spiller med investeringsmusklerne

Medvind på særligt det amerikanske aktiemarked har drevet et rekordhøjt afkast hos pensionsselskabet PFA.

Stenen i skoen driller stadig

I forhold til selve driften af forretningen er der både flere positive ting for topchefen at notere sig og én negativ.

Præmieindbetalingerne steg fra 18 mia. kr. i samme periode sidste år til 19,7 mia. kr. hidtil i år, og omkostningerne pr. forsikret faldt samtidig fra 383 kr. til 323 kr. Men PFAs smertensbarn – syge- og ulykkesforsikringerne – fortsætter med at volde problemer.

Underskuddet her løb op i 1,1 mia. kr. mod et tab på 331 mio. kr. i samme periode sidste år. Det betyder, at det forsikringstekniske resultat for halvåret lander på minus 556 mio. kroner mod et plus på 170 mio. kroner sidste år.

»Det er virkelig en sten i skoen for os. De to vigtigste parametre retter sig ikke. Den ene er, hvor ofte folk trækker på deres langtids-erhvervsdækning, og den anden er, hvor hurtigt de kommer tilbage,« forklarer han.

Allan Polack åbner op for at kigge på den pris, som virksomhederne betaler for syge- og ulykkesforsikringerne. For der er ifølge PFA-topchefen »meget stor forskel« på sygefraværet fra arbejdsplads til arbejdsplads.

»Det kan man godt undre sig over. For danskerne, i hvert fald dem som PFA dækker, laver jo i bund grund det samme. Vi møder ind på kontoret og åbner for computeren. Der er nogle virksomheder, som skal arbejde mere med deres skadesregnskab, og hvis ikke de kan rette det op, så er prisen en konsekvens.«